Постинг
05.06.2017 20:20 -
Бъз-з-з-з-з-з!
Имам саморасъл бъз в градинката.
Който знае рецепта за сок от бъз, или друга негова употреба, може да сподели.
Някога моята баба правеше много вкусен сок от бъз.
Който знае рецепта за сок от бъз, или друга негова употреба, може да сподели.
Някога моята баба правеше много вкусен сок от бъз.
|
„Жертвите имаха замръзнало изражение на ...
МИКРОФОНЪТ Е ВАШ СЛЕД ВЕЧЕРЯ
Владетелските титли в Европа, начиная от...
МИКРОФОНЪТ Е ВАШ СЛЕД ВЕЧЕРЯ
Владетелските титли в Европа, начиная от...
Буркан, бъз и захар .... може и малко водка флирт или седмо чувство - на вкус.
Периодично се менкат кое отгоре, кое от доле докато се получи извлек. :))
Ако и това не помогне - всички ще са доволни. Флирт-бъзз или седмо чувство, на тия години си е повод за смях в компания.
Но бъз без водка във буркан - е по-голям. .... ;)
цитирайПериодично се менкат кое отгоре, кое от доле докато се получи извлек. :))
Ако и това не помогне - всички ще са доволни. Флирт-бъзз или седмо чувство, на тия години си е повод за смях в компания.
Но бъз без водка във буркан - е по-голям. .... ;)
Съставки
бъз - 30 едри цвята
захар - 2 кг.
вода - 1.5 л.
лимони - 3 бр.
Водата се вари докато се разтвори захарта.
Цветовете не се мият, изрязват се дебелите дръжки,
слагат се в тенджера с нарязаните лимони
и се заливат с охладения сироп.
Така престоява 48 часа после прецежда и налива в шишета
и се държат на тъмно и хладно.
Разрежда се с вода на вкус:)
ПП. Има два вида бъз: дървовиден - той е по висок от теб,
а храстовидният е по нисък от теб.
Аз съм учил, че плодът на храстовидния е отровен,
но много го ползуват за най различни неща включително за цвят на виното.
цитирайбъз - 30 едри цвята
захар - 2 кг.
вода - 1.5 л.
лимони - 3 бр.
Водата се вари докато се разтвори захарта.
Цветовете не се мият, изрязват се дебелите дръжки,
слагат се в тенджера с нарязаните лимони
и се заливат с охладения сироп.
Така престоява 48 часа после прецежда и налива в шишета
и се държат на тъмно и хладно.
Разрежда се с вода на вкус:)
ПП. Има два вида бъз: дървовиден - той е по висок от теб,
а храстовидният е по нисък от теб.
Аз съм учил, че плодът на храстовидния е отровен,
но много го ползуват за най различни неща включително за цвят на виното.
Закс, не съм опитвала водка през живота си...виж седмо чувство имам, ала малко заспива на моменти, но ще пробвам, да видя какво ще се получи от извлека...
:)
цитирай:)
Краси, при мен са дървовидни, два броя.
Много подивяват, надвисват и над дувара на съседите, ала те не ги берат.
Аз искам да се пробвам, да видя какво ще се получи...
Благодаря ти :)
Малко количество ще бъде, но поне за проба.
цитирайМного подивяват, надвисват и над дувара на съседите, ала те не ги берат.
Аз искам да се пробвам, да видя какво ще се получи...
Благодаря ти :)
Малко количество ще бъде, но поне за проба.
Краско, тъщата най-поят с него. Обикновенно расте по места обитавани от рибари. ;)
цитирайбереш цветове бъз с ножицата,и сушиш на сянка на хартия.
После прибираш в хартиен плик.
Става много хубав чай от него зимата.
Това със сирапите много-много не го обичам...много захар,много нещо...не ми пасват изобщо сиропите...
цитирайПосле прибираш в хартиен плик.
Става много хубав чай от него зимата.
Това със сирапите много-много не го обичам...много захар,много нещо...не ми пасват изобщо сиропите...
Баба и мама правеха. Но, като се загледах в снимките, колко са красиви и нежни тези бели цветчета! Имам една диадема за коса със същите орнаменти. :) Отново си фотографирала чудесата на природата, Веси!
Поздравче! :)
цитирайПоздравче! :)
Тони, чувала съм и за чай, но никога не съм пробвала.
Сиропът на баба беше много хубав, не твърде сладък, супер освежителен. Мисля, че слагаше и някакви билки...но бях малка и не помня как го е правила.
Ще пробвам и за чай да изсуша малко, да видя кое ще се хареса повече вкъщи.
:)
цитирайСиропът на баба беше много хубав, не твърде сладък, супер освежителен. Мисля, че слагаше и някакви билки...но бях малка и не помня как го е правила.
Ще пробвам и за чай да изсуша малко, да видя кое ще се хареса повече вкъщи.
:)
Крис, благодаря ти!
Исках да фотографирам нещо "невзрачно" на пръв поглед, но наистина на места излезе много красиво, ефирно...
цитирайИсках да фотографирам нещо "невзрачно" на пръв поглед, но наистина на места излезе много красиво, ефирно...
Някои като чуят за „сироп“ направо изтрещяват. Какво значи да пиеш „сироп“ нали го разреждаш по вкус и целесъобразност???
Направете си сироп от бъз със ЗАХАР и го го пийте разреден по вкус и целесъобразност и няма да имате проблеми. Мереното количество захар хич не е проблем.
Аз обичам сироп от бъз и го препоръчвам и го препоръчвам на всички дори пияници и алкохолици, месоядни и вегани т. е. на всички нормални хора.
В нашето място имаме поне пет такива храста /бъз, трънбъз/ имаме и много бъзе /бъзак/
От плодовете на двете растения стават чудесни и МНОГО-О$О полезни сиропо и ако не ми вярвате питайте или посетете блога на „къснапролет“.
Чао-о-о-о!
цитирайНаправете си сироп от бъз със ЗАХАР и го го пийте разреден по вкус и целесъобразност и няма да имате проблеми. Мереното количество захар хич не е проблем.
Аз обичам сироп от бъз и го препоръчвам и го препоръчвам на всички дори пияници и алкохолици, месоядни и вегани т. е. на всички нормални хора.
В нашето място имаме поне пет такива храста /бъз, трънбъз/ имаме и много бъзе /бъзак/
От плодовете на двете растения стават чудесни и МНОГО-О$О полезни сиропо и ако не ми вярвате питайте или посетете блога на „къснапролет“.
Чао-о-о-о!
На Краско сиропа си го преписах, майка ми го правеше така, но тя почина отдавна, та бях забравила дозата. Той е прав . бере се бъз от дърво, не от храстовидния. И аз така знам.
Ще му спретнем по едно сиропче за здраве.
цитирайЩе му спретнем по едно сиропче за здраве.
Гетманс, вярно,ч е може да се разрежда с вода, а аз помня, че моята баба правеше сок, кйто директно се пие, без да се разрежда.
Явно има различни начини :)
Ще видя къснапролет, благодаря!
Чао :)
цитирайЯвно има различни начини :)
Ще видя къснапролет, благодаря!
Чао :)
Роси, вярно е, че Краси споделя полезни неща, понякога и имена на растенията, които фотографирам, а не знам как се казват.
Да му спретнем, като си рекла :)
цитирайДа му спретнем, като си рекла :)
krassko написа:
бъз - 30 едри цвята
вода - 1.5 л.
вода - 1.5 л.
Краси, извинявай, но това е теория и рецептата от първия резултат на Гугъл, с която не само не съм съгласен, но няма логика.
Естествено, че на снимките се говори за дървовиден - личи от километри - на храстовидния цвета и особено листата са коренно различни.
Бъзът е кичест цвят. Един среден цвят на този бъз е с диаметър 20-25 см.
30 цвята пълнят голяма кофа и няма как 1,5 литра вода да ги покрие дори 1/4 от тях и как ще киснат тогава? Абсолютно невъзможно е просто.
Та, моята рецепта - гарантирано изпитана:
При брането - подбираш само чистите от буболечки цветове именно, защото после не се мие, а те миришат страшно и развалят сока. Рязането с ножица е почти задължително, защото по- не се рони цвета.
Киснеш веднага във вода, като е изключително добре съдът да е стъклен - моят е 20 литрова разплетена дамаджана, подобна на делва с доста широко гърло - около педя. Ще покажа после снимка, защото и в момента имам накиснат на терасата.
Не броя цветовете и от там да определям водата, но определено за 30 цвята са нужни поне 4-5 литра вода.
Наливам на око.
Прибавям захар също на око според водата, но на 4-5 литра - килограм. След това дослагвам според това колко ароматен се е получил сока и ще се разрежда ли с вода (рядко), защото има различни цветове и понякога става по-гъст.
На това количество - 2 лимона, нарязани на филийки и 4-5 листа мента или маточина.
Съдът се поставя на слънце - именно затова е куул да е стъклен, защото се разчита да започне леека ферментация - да може да се спари вътре.
Няма смисъл да се бърка или обръща - казах по-горното и то е достатъчно.
При кисненето цветовете от плуващи - се потапят с времето сами - това е и един от признаците, че става готов.
Кога се прецежда също е според зависи, но не повече от 3-4 дни се държи.
Опитва се и евентуално се добавя още захар. Също и лимонена киселина, ако ще се стерилизира с варене 6-7 мин.
Аз не правя сироп, тоест - не добавям още захар и го пием веднага, докато е свеж, изстуден и с по една пияна вишна в студената чашата - прави страахотен ефект , отпускайки сока си, който се дели от бъзовия и се вихри.
По същата рецепта правя и сок от шипки, но там вече плодовете се сушат, може да се прави и зимата и съда вместо на слънце както сега - зад печката на дърва или до камината.
Кисне обаче много повече дни - докато се види, че започва да ферментира - шупне.
Става сок-резняк - не ти е работа...
Дървовидния, Краси, е в доста пъти по-висок не само от Веси. Прилича не черницата като структура на короната и нормално не младо дърво е над 6-8 метра.
Храстовидния е с височина 80-90 см. Също толкова и в диаметър за един корен.
ПС: Да, плода на храстовидния бъз (прилича на дребни боровинки, но е на песерсти гроздове и цвета е черен) е леко отровен, но това не пречи да се използва за направата на сладко, изключително полезно за сърцето и имунната система.
В коритото на реката ни в П-ще е пълно с такъв понеже е плевел и се саморазсажда и преди години съм правил 2-3 пъти - баба ми, Бог да я прости, ме беше научила. Но съм забравил рецептата, а е опасно да експериментираш - ще си докараш разстройство и киселини в стомаха.
Виж за сока от дървовидния - гарантирам, че съм майстор - казах, че правя ежегодно от над 30 години, защото е един от най-любимите ми, а и полезен сок.
Именно затова, ако се говори за газирано купешко безалкохолно - по принцип харесвам фанта-маднес - заради имитацията.
А "Каменица с бъз и лимон" - това вече е класиката на сока в летните горещини.
"Алкохол и табако" на ъгъла с/у "Про-маркет", Краси, всеки момент ще започнат да я продават - опитай. И... поздрави Момичето на смяна от мое име - ще ти даде най-студената! ха ха ха
ж
ПС отново за Краси: В махалата, в сладкарница "Пчела" (в която Ви черпих с Ани и Симеон, Веси) на "Иван Асен", с/у градинката на "Райфайзен" - продават сок от бъз за директна консумация, но... няма нищо общо с домашния.
А "Каменица с бъз и лимон" - това вече е класиката на сока в летните горещини
бъзззкее, страоотна тематика,кака но музиката е готина..
и мама правеше бъъззз, бг патент..
наздраве на всички...
цитирайбъзззкее, страоотна тематика,кака но музиката е готина..
и мама правеше бъъззз, бг патент..
наздраве на всички...
1. Снимките на цветята не са достатъчно добри. Има едно понятие, дълбочина на рязкостта, което означава в обхвата на какво разстояние резолюцията е достатъчно висока. При микроснимки това разстояноние е минимално. Освен това трябва да се съобразявете и с осветлението, защоото при микроснимки обективът на фотоапарата или телефона хвърлят сянка. Сред серията от цветя, дори те да бяха професионално направени Вие пак щяхте да сте най-красивото цвете, но трябва да положите усилия снимките на цветята Ви да са по-красиви.
2. Музиката, кято тече по време на гледане на снимките не е добра, нещо повече - тя не прави смисъл. Толкоз много по-красива музика има...
Тези неща са важни, защото един прохождащ поет е влюбен във Вас и Вие сте неговото вдъхновенье. Така, както Ви е залюбил, да не вземе да Ви отлюби заради някой недостатъчно прецизен, което означава невдъхновявщ го постинг и да почне да го вдъхновява някое друго момиче...
И една логическа грешка:
Защо питате за рецепта как се прави сок от бъз? Привидно скромно поканете един, който знае как, да дойде и да Ви го направи. Резултатът ще е много по-различен - всичките мъже от блога ще Ви се появят в готовност да реализират желанието Ви.
цитирай2. Музиката, кято тече по време на гледане на снимките не е добра, нещо повече - тя не прави смисъл. Толкоз много по-красива музика има...
Тези неща са важни, защото един прохождащ поет е влюбен във Вас и Вие сте неговото вдъхновенье. Така, както Ви е залюбил, да не вземе да Ви отлюби заради някой недостатъчно прецизен, което означава невдъхновявщ го постинг и да почне да го вдъхновява някое друго момиче...
И една логическа грешка:
Защо питате за рецепта как се прави сок от бъз? Привидно скромно поканете един, който знае как, да дойде и да Ви го направи. Резултатът ще е много по-различен - всичките мъже от блога ще Ви се появят в готовност да реализират желанието Ви.
17.
saankii -
колега, многоо елегантен ъперкът ;)) Фенка съм ти отскоро/ хi xi xi..
06.06.2017 11:50
06.06.2017 11:50
И една логическа грешка:
Защо питате за рецепта как се прави сок от бъз? Привидно скромно поканете един, който знае как, да дойде и да Ви го направи. Резултатът ще е много по-различен - всичките мъже от блога ще Ви се появят в готовност да реализират желанието Ви.
пп
веселке, кой ти трака тез минуси,kaka..
не съм аз, пипирутке..
чакаме скоро и рецепта за..кьопоолу..
и умната, ще те чета вече, обещавам..
цитирайЗащо питате за рецепта как се прави сок от бъз? Привидно скромно поканете един, който знае как, да дойде и да Ви го направи. Резултатът ще е много по-различен - всичките мъже от блога ще Ви се появят в готовност да реализират желанието Ви.
пп
веселке, кой ти трака тез минуси,kaka..
не съм аз, пипирутке..
чакаме скоро и рецепта за..кьопоолу..
и умната, ще те чета вече, обещавам..
(на Планинаря говоря)
Защо все се опитвате да се изказвате от името на всички?
Аз например не бих се навил да отида и да й направя сок.
Но това не означава, че утре няма да... й занеса - ха ха ха.
Снимките са правени преди 4 дни в минутите около 15:27 часа с любителски фотоапарат "Канон" при дълбочина 24 бита, експонация 1/60, фокусно разстояние 5мм., бленда 3,34 при неъпгрейдван фирмуер с началната версия 1.0 - за какво по-добро качество говориш, Планинарю?
Особено при компресия 1/3.
Дотук с видимите данни по отношение на заснемането.
Сега за по-напредналите: Мета-данните, извлечени от сорса на файла - 5-ти "абзац", началото - показва, че са правени на местоположение с географски координати 43°04'59.86'' с. ш. / 25°33'07'' и. д.
Схващаш ли, Закс?
Муцунка, минусите й ги е натракал човекът-вселена - онзи, с многото и повечето космически НИК-ове. Който бъди сигурна, че види ли, че съм коментирал - ще изцъфти с някой хвалебствен коментар спрямо мен.
Нали затова коментирах - за да се позабавлявам колко съм прав. Да не мислиш, че ми пука някой ще приеме ли моята рецепта за сок? Аз си го пия и е супер - другите да правят каквото искат.
Именно затова преди няколко дни писах, че съм бил в село край София - защото обрах два огромни бъзяка - над 10 килограма цвят, от който ще станат поне 60 литра сок. Имам снимки на дърветата, но не мисля, че е куул да ги поствам.
А тогава Хлорчето едва ли не улете, че у нейно село съм ходил... Целият ми мерак е да го правя. Особено без дори да зная и да ме интересува кое е то.
Не, че от нейни снимки, ако е качвала тук - не мога да го открия за по-малко от минута де...
ж
цитирайЗащо все се опитвате да се изказвате от името на всички?
Аз например не бих се навил да отида и да й направя сок.
Но това не означава, че утре няма да... й занеса - ха ха ха.
Снимките са правени преди 4 дни в минутите около 15:27 часа с любителски фотоапарат "Канон" при дълбочина 24 бита, експонация 1/60, фокусно разстояние 5мм., бленда 3,34 при неъпгрейдван фирмуер с началната версия 1.0 - за какво по-добро качество говориш, Планинарю?
Особено при компресия 1/3.
Дотук с видимите данни по отношение на заснемането.
Сега за по-напредналите: Мета-данните, извлечени от сорса на файла - 5-ти "абзац", началото - показва, че са правени на местоположение с географски координати 43°04'59.86'' с. ш. / 25°33'07'' и. д.
Схващаш ли, Закс?
Муцунка, минусите й ги е натракал човекът-вселена - онзи, с многото и повечето космически НИК-ове. Който бъди сигурна, че види ли, че съм коментирал - ще изцъфти с някой хвалебствен коментар спрямо мен.
Нали затова коментирах - за да се позабавлявам колко съм прав. Да не мислиш, че ми пука някой ще приеме ли моята рецепта за сок? Аз си го пия и е супер - другите да правят каквото искат.
Именно затова преди няколко дни писах, че съм бил в село край София - защото обрах два огромни бъзяка - над 10 килограма цвят, от който ще станат поне 60 литра сок. Имам снимки на дърветата, но не мисля, че е куул да ги поствам.
А тогава Хлорчето едва ли не улете, че у нейно село съм ходил... Целият ми мерак е да го правя. Особено без дори да зная и да ме интересува кое е то.
Не, че от нейни снимки, ако е качвала тук - не мога да го открия за по-малко от минута де...
ж
Планинитенабългария, толкова мога, толкова давам. Съжалявам, ако снимките и музиката ми не са Ви по вкуса, но пък със сигурност можете да намерите и по-добри на други места.
А относно интригите, които виреят в главата Ви, ще Ви помоля да не ме занимавате.
Предупреждавам, че ще трия интригантски и заядливи коментари.
Не съм съгласна да бъдат нападани приятелите ми и няма да проявявам толерантност.
Блогът ми не място за интриги и заяждания.
цитирайА относно интригите, които виреят в главата Ви, ще Ви помоля да не ме занимавате.
Предупреждавам, че ще трия интригантски и заядливи коментари.
Не съм съгласна да бъдат нападани приятелите ми и няма да проявявам толерантност.
Блогът ми не място за интриги и заяждания.
Сигурно сега ухае прекрасно край него :)
цитирайВаня, разкошно е!
Докато дойдете, ще съм го обрала, ала тогава ще има други ухания и красоти.
Ще е станала и реколтата...за шопската салата :)
А вечерите пеят щурчета, славейчета, имам и светулки в градината, някаква магическа феерия е! :)
цитирайДокато дойдете, ще съм го обрала, ала тогава ще има други ухания и красоти.
Ще е станала и реколтата...за шопската салата :)
А вечерите пеят щурчета, славейчета, имам и светулки в градината, някаква магическа феерия е! :)
22.
anin -
Привет!
08.06.2017 14:09
08.06.2017 14:09
Някои си правят лимонада от бъз, била мн. хубава...
та бери и прави, после ще ни почерпиш виртуално ;))
цитирайта бери и прави, после ще ни почерпиш виртуално ;))
Анич, лимонада от бъз не бях чувала дори, но звучи интересно.
Аз правя цитронада за децата - лимони, портокали, листа от прясна мента и мед.
Много вкусно, пък и полезно....
Ще ви почерпя, разбира се!
цитирайАз правя цитронада за децата - лимони, портокали, листа от прясна мента и мед.
Много вкусно, пък и полезно....
Ще ви почерпя, разбира се!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.