Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2022 09:19 - ...я да видим,къде.. отиват русските Диаманти ..
Автор: marana69 Категория: Видео   
Прочетен: 1737 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   De Beers запази търговията си с руски диаманти
Капитал,13 05 22
image

В понеделник диамантеният гигант De Beers и руският производител на скъпоценни камъни “Алроса” (“Алмазы России-Саха”) подписаха ново петгодишно споразумение, което продължава изтичащото в края на тази година, но при нови условия. Именно договарянето на новите условия поставяше през последните няколко месеца под съмнение продължаването на сътрудничеството между двата най-големи играча на световния пазар, тъй като се правеха първите стъпки не само към по-гъвкави отношения между двата партньора, но и към либерализация на руския диамантен експорт.

Договорът предвижда De Beers да продава половината от годишното производство на необработени камъни на “Алроса”, от които за 500 млн. долара годишно ще бъдат от непосредствено добиваните, а други за още 300 млн. долара ще бъдат от сортирани запаси, приготвени за износ. Оставащите 50% от производството на “Алроса” ще бъдат предоставяни на разрастващата се руска обработваща промишленост. Така през първите две години от действието на договора на De Beers ще бъдат продавани диаманти за 800 млн. долара годишно. През следващите три години съотношението на диамантите, които остават в страната, и продаваните от De Beers ще се променя в полза на руската преработваща промишленост.

Според анализаторите структурата на сделката дава известна гъвкавост при определянето кои камъни да отидат на пазара в зависимост от преобладаващите за момента условия.

Договорът трябва да получи одобрението на ЕС, което според експертите се очаква в началото на 2002 г. Евросъюзът ще проучи споразумението в рамките на разследване на маркетинговите планове и сделки на De Beers с други производители в целия свят. След като получи разрешително за дружеството си за търговия на дребно с LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, De Beers продължава да работи с еврокомисията по стратегията си за “избор на доставчик”.

Какво различава изтичащото от новото споразумение? Първото е с тригодишен срок на действие, а сегашното - с петгодишен. Старият документ определяше “Алроса” да продава необработени диаманти поне за 550 млн. долара на De Beers годишно, но не повече от 26% от продажбите на De Beers. Второ, правителството вече не е страна по договора. От 1 януари 2002 г. De Beers ще внася необработени диаманти направо от “Алроса”, а не чрез оторизирани органи на Руската федерация.

Това означава, че държавата вече няма задължения към De Beers. Според новия договор компаниите, включени в преработката на необработени диаманти, вече ще могат да изнасят по свое усмотрение необработени камъни. В същото време преработващите предприятия нямат правото да изнасят необработени камъни.

Южноафриканската компания De Beers е в партньорство с руската диамантена индустрия повече от 40 години въпреки враждебността между двете страни по време на системата на апартейд. Още по съветско време Москва бе принудена да сключи споразумение с Централната организация по продажбите (CSO) на De Beers, базирана в Лондон, за да бъде конкурентоспособна на световните пазари.

От съдбоносно значение за успеха на всяка диамантена сделка е сътрудничеството с богатата на залежи от скъпоценни камъни Република Саха (Якутия), където на 23 декември 2001 г. предстоят президентски избори. Фаворит за президентския пост е шефът на “Алроса” Вячеслав Щиров, след като сегашният президент Михаил Николаев се отказа от спорната си кандидатура за трети мандат и даде подкрепата си за Щиров. Споразумението осигурява на Якутия, чиято икономика е почти напълно зависима от диамантите, гарантиран източник на приходи. Освен това то ще послужи като своеобразен стимул за инвеститорите, заинтересувани от диамантената индустрия в Русия.

На “Алроса” се падат 99.7% от цялото производство на необработени диаманти от Русия. Компанията дава 20% от световния добив в изражение на тегло и 26% в стойностно изражение.
В началото на тази година De Beers, най-големият производител на диаманти в света, беше купен в сделка за 19 млрд. долара от консорциум на минния гигант Anglo American и южноафриканската фамилия Опенхаймер.

Съмненията, че водените цяла година тежки преговори между De Beers и “Алроса” няма да доведат до споразумение, породиха надежди у много алтернативни купувачи на руски диаманти, че ще успеят да се доберат до дял от съблазнителния експорт от Русия. Най-голям интерес проявяваше израелският бизнесмен от руски произход Лев Леваев, един от големите играчи в световната търговия със скъпоценните камъни, заради което е наричан Диамантения крал. Наличието на диамантена борса в Тел Авив и стабилните руски контакти на Леваев му даваха всички основания да смята, че ще може да измъкне от основния си конкурент De Beers вкусната руска хапка. Това би бил вторият унищожителен удар на Леваев, след като успя напълно да отстрани южноафриканската компания от добива и търговията с диаманти от Ангола. Успешно сключеното споразумение между “Алроса” и De Beers означава обаче, че ако Леваев иска да се намеси по-активно в руската диамантена индустрия, това може да стане чрез покупка на преработващи предприятия в Русия.

""Диамантите са най-добрите приятели на момичетата"" -
тази култова фраза е била изречена от легендарната Мерилин Монро. Правотата на красивата актриса се потвърждава не едно десетилетие...



Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. marana69 - ..отдавна ,се каня, на тази Тема...ясно, защо.
16.05.2022 09:41


в сайта/ тук/ се трупа многоо спам,.жалка, и неадекватна
пропаганда, и от ''двата'' лагера....
върли путинисти и още, по агресивни, амеркофилии.../
което,аз намирам, за изкл..тъпо....

ше се доказвам )
цитирай
2. marana69 - моя начална страница/
16.05.2022 09:43

Русия е водещ световен доставчик на диаманти. През 2020 г. от руските мини до пазара са достигнали 31,2 милиона карата, което е близо два пъти повече от износа на Ботсвана (16,9 милиона карата) и на Канада (13,1 милиона карата) и отговаря на пазарен дял от 29 процента.

Засега търговията с диаманти изглежда слабо засегната от няколкото последователни вълни от санкции, наложени от Запада срещу Москва заради инвазията в Украйна, а най-големите компании в сектора като цяло се въздържат да се откажат от руските камъни и да се присъединят към концерните, които прекратиха бизнеса си в Русия, пише БТА.

По-рано този месец Вашингтон забрани вноса на руски диаманти като част от пакет широки санкционни мерки

dir. bg
цитирай
3. marana69 - . / https://business.dir.bg/ikonomika/ruskite-diamanti-i-sanktsiite-ochakva-se-dvutsifreno-poskapvane
16.05.2022 09:46
++...

Около половината от търсенето на диаманти в света идва от САЩ, но според представители на бранша е спорно дали забраната на Вашингтон ще засегне сериозно бизнеса и притока на руски камъни. Това се дължи на факта, че преобладаващата част от руските диаманти се изнасят необработени. Повечето отиват в Индия, която обработва около 90 процента от диамантите в света. Там те биват разрязвани и шлифовани и след този процес, според митническите правила на САЩ, са преминали "сериозна трансформация" и вече могат да бъдат обозначени като индийски, а не като руски. Засега няма сигнали, че американските компании биха били в нарушение на санкционния режим, купувайки руски диаманти през Индия. Представители на индийските власти пък са получили уверения от руския концерн "Алроса", че бизнесът ще продължи "както обикновено".

"Алроса" добива 90 процента от диамантите в Русия. Една трета от конгломерата е пряка собственост на държавата, а друга третина - на регионалните правителства - най-вече на република Якутия в руския Далечен изток, където са разположени много от мините. Ръководството на корпорацията е тясно свързано с Кремъл, а главният й изпълнителен директор Сергей Иванов е включен в санкционния списък на САЩ, припомня "Гардиън". Той е син на Сергей Борисович Иванов, за когото се твърди, че е сред най-близките сътрудници на президента Владимир Путин, бивш министър на отбраната, генерал-полковник от КГБ и бивш ръководител на президентската администрация. "Алроса" носи значителни печалби на акционерите си -
продажбите на компанията за 2021 г. достигат 4,16 млрд. долара, а печалбата й възлиза на 91 млрд. рубли (943 млн. долара).
цитирай
4. dobrodan - Човекът знае на кого да е син:):):), ехе...
16.05.2022 10:47
Те са си разрешили политическите сблъсъци :). Що да спира далаверата?
цитирай
5. notfun - ...така е, красс...не напразно,
16.05.2022 11:13
натъртвам често,за крипто, юд ХеРвейски..Елементи...къде ли не....

Гледайте Гората, а не..дърветата, драги наши матрьошки..
изглежда така, че ние, знаем..за вашите Агенти, но..вие НЕ знаете
за..'нашите''..което, само по себе си, Е служебна Победа )

следвайте ме, безплатно ее...засега ..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marana69
Категория: Тя и той
Прочетен: 1349357
Постинги: 1085
Коментари: 5747
Гласове: 1302
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031