Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2021 08:25 - Как танцуваме хоро?
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3945 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 29.05.2021 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


  image Графичните форми на хората Дали някога сте се замисляли, че докато танцувате дадено народно хоро в кръг, всъщност правите едни уникални графични форми със стъпките си?

Ние от Таратанци също не предполагахме това. Откритието стана случайно. Като повечето приятни неща, всичко започна на игра. Излязохме един ден в парка с идеята да се научим едни други на някое ново хоро. Започнахме да подскачаме, разучавайки Чичовото хоро…

И в желанието си да облекчим най-изостаналите от групата очертавахме с тебешир местата, на които стъпва танцьорът, който показва. Бяхме добре подготвени, имахме розов и син тебешир – за левия и десния крак. Номерирахме стъпките, за да е ясна и последователността на стъпването.

Установявайки, че методът е забавен, се заехме да разгледаме така и няколко други хора. Но българските хора не са никак лесни – има плитки, пружинки, чукчета, спусъци и какви ли още не завъртулки… Решихме, че трябва да създадем графично символче за всяко от тези движения, иначе нищо нямаше да се получи. Използвахме половин стъпки, стрелки, точки, обяснителен текст. Не беше лесно, отне време, дори самите танцьори, с които работихме, се съмняваха дали ще се получи нещо. 

След като подготвихме по този начин схемите на няколко хорца, дойде време да тестваме метода и с по-широка публика. Включихме се в няколко събития, на които както в началото просто рисувахме с тебешир стъпките на земята и подканвахме участниците да изтанцуват хорото по стъпките.

Оказа се забавно и за тях, а също и лесничко, защото всичко, което е нужно човек да знае е само кой е левият и кой десният му крак, както и числата до 30. Предупреждаваме, че има много забавни ситуации на оплитане на краката и търсене на следващото число, стоейки щъркелската на един крак.

Историята е дълга и ще пропусна някои неща, за да стигна по-бързо до получаването на магичните кръгли форми на хората  

В началото разбивахме хорото на елементите му и го изобразихме в хоризонтална линия. Но, когато танцуващите минаваха през стъпките и стигаха до края, трябваше да се връщат отново на началната позиция. Така се губеше очарованието им от откритието на новото движение.
                                          
image

На схемата долу виждате Дайчово хоро. Това е първоначален вариант на схема на основните движения на хорото. Тук сме разбили хорото на 16 елемента – стъпки и подскоци. Всеки елемент си има отделен номер. Ето как се разчита схемата:

 Произходът на наименованието “Дайчови” хора идва от името на един голям богаташ, прочут търговец на говеда на име Дайчо, който живеел из Плевенско преди Освобождението на България. След Освобождението от турско робство Дайчо става последен бедняк, почти просяк. По това време в Плевен имало семейство на име Куртоолу, чиито членове отлично свирели на цимбал, цигулка и други инструменти. Те започнали да свирят и да осмиват Дайчо по кръчми и сватби, че от голям богаташ станал последен просяк.

Понеже самата мелодия се свирела в 9/16 такт, народът в Плевен и околията започнал да играе на тази мелодия с подскачания ту вдясно, ту вляво. По този начин създали стъпки на хоро по мелодията и текста за Дайчо.

След мелодията за Дайчо се появили извънредно много други варианти по мелодия, но с различни хороводни стъпки, изпълнявани в различни посоки. Основна хороводна стъпка обаче си останала т.нар. “четворна стъпка – дайчова”.
Дайчовите хора се изпълняват най-често при съпровод на народни инструменти без песен. Рядко се играят при съпровод на народна песен.

Тактовият размер е 9/16 (понякога и 9/8 при по-бавна музика). Това е сложен неравноделен четириделен такт с четвърти удължен дял. Брои се: раз, два, три, четири.

Дайчовите хора се играят както водено (вито) – виж фигура 1, така и сключено (в затворен кръг) – виж вътрешния кръг на фигура 2.

                                                     image

Може да се изпълняват смесено (от мъже и жени, наредени един до друг – виж външния полукръг на фигура 2), разделно-смесено (заловени в единия край на хорото само мъжете, а в другия- само жените – виж фигура 1), само от мъже или само от жени – виж вътрешния кръг на фигура 2.

/https://taratanci.com/folklor/balgarski-narodni-hora/daichovo-horo/



Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14877481
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава