Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2020 20:20 - Българският Мой Живот
Автор: vesever Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3228 Коментари: 30 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Винаги съм се възхищавала на стария български бит, на старите ценности и начин на живот, до който като дете малко или много успях да се докосна чрез бабите и дядовците ми. Бабите ми имаха градини за чудо и приказ, приготвяха всичко домашно. Като си спомня, по цели лета на село, нищо не ни е липсвало, цялата храна от градината и животните. Зимите килерът пълен с всевъзможни вкусотии в буркани...
И всичко е по детски ведро и весело. Човек, живеейки на село, не мисли за нищо зло, постоянно открива силата на Земята и красотата на Природата.

От 17 години имам привилегията да живея на село и да имам градинка. Когато дойдох, тук бе джунгла. Малко по малко я разработвам и култивирам и ако и да има още много работа, все по-доволна и щастлива съм от тази моя любима Градина. 
Всеки ден ми е празник, задето живея на такова прекрасно място, далеч от шума и замърсяането на града. Тук няма стрес, няма пандемия, няма злободневни емоции, всичко е мирно и тихо, чисто и красиво - друг свят.
Ако бабите ми можеха да ме видят, как обработвам градинката си с боси нозе и голи ръце, със сигурност биха ми се радвали.  
Мисля, че хората на Запад нямат тази привилегия и щастие да познават естествения начин на живот, както ние в България можем.
Да живееш потопен в Природата, да се събуждаш с Планината отсреща, с Реката на една ръка разстояние, с Птиците по дърветата в двора и с песента на Щурците под прозореца - всичко това е богатство, което не бива да губим. Бог ни е дал Рая. И колкото повече се връщаме към корените си, толкова повече възстановяваме този Рай, без който Земята би залиняла и издъхнала. И все си мисля, че ако повече хора се върнат към този начин на живот, светът би се променил към Доброта и Чистота и Обич и Радост.
 
Честит да ни е българският Празник!
Поздравявам всички приятели от блога с градинката си. 


image


image


image


image



image


image


image


image


image


image


image


image


image


image


 



Гласувай:
16



1. germantiger - С ПЪРВАТА ЧАСТ НА НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ СЪМ НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН, НО
24.05.2020 20:32
това в което грешиш

векове наред т.нар. западняк е живял и правел същото

през селата описани векове наред по цяла европа, че и до преди век в скандинавия дори от северни писатели

до няколкото поколения живеещи заедно до преди век и половина в келерова швейцария например

и на финала до градинките на гьоте които сам култивирал и като теб обработвал и развивал започвайки от почти нищо, че и до бика на гудериан за разплод в края на онази втора голяма война

иначе казано Бог не е дал на българите или някой друг Рай

природен Рай има по света в едни други континенти и на други места - природа пред която българската и европейската е едно почти нищо,ей Богу ако видиш кораловите рифове или островите с чиста вода около тях в полинезия итн... ще разбереш колко тук е "нищо" ако абсолютизираме

но НЕ надценявай нравите от вчера - "вчера" нашпите баби и дядовци са водили войни, убивали са, били са убивани, изнасилвани, за жалост и те са посягали на врага също...

ПС
БОГ ДА ПРОСТИ БАБИТЕ ТИ, биха се радвали и гордяли заслужено с теб
цитирай
2. germantiger - 2
24.05.2020 20:34
лично мен земята не ме влеча, но

на момента бих ял градинско домати, тези ягоди на снимката

снабдявам се с яйца от домашни кокошки и съм ял истинско домашно сирене от човек с крави - УНИКАЛНО СИРЕНЕ БОГА МИ

та уважавма хората които полагат този труд над и в земята, макар мен да не ме влече и да не го мога - виж да прекопая участъци с лопата 12-и номер :) мога - като багерче съм
цитирай
3. germantiger - ++
24.05.2020 20:52
освен това знам и кофти страната на природата

кърлежи, стършели, змии - имал съм контакти с подобни, но съм имал и късмет, знание как да се предпазя също, мога доста да пиша за това

в африка пък буквално имах инсектофобия - там доста от насекомите са казано на шега 2 пъти по-големи от тия в европа, всичко увеличено по 2 ;)

как животни убиват животни съм се нагледал и това е нормално впрочем, но за това не съм от тия които се прехласват пред добрите животни - няма такива- животното както и човека има по 2-3 лица различни в ситуации
цитирай
4. planinitenabulgaria - Постиннг на човек със съхранена ценностна система на българина.
24.05.2020 21:11
Това е рядък случай, но сред българите в Западните покрайини ценностната им система е съхранена каквато е била преди 100 години. И са по-истински от нас. При нас след отнемането на земята на хората, напускането на селото, раждането и отглеждаето на децата в града води до съвсем други ценности - отдаване на магия и на вълшебни заклинания, вместо естественна връзка на човека с природата.
По време на коронавируса доста хора са принудени да живеят по селата, по вилите. Виждам хора по планината по къщи, които не са обитавани с години. Това е добър урок за тези, които са откъснати от земята от природата. Моята съпруга вече гледа цветя, храни кучета, приготвя компост.
Малцина могат да разберат радостта ти, аз съм един от тях.
цитирай
5. vesever - Митко, благодаря за коментарите. ...
24.05.2020 21:19
Митко, благодаря за коментарите.
Ами....ние сме доста по-древни от западняците, от скандинавците...и не само от тях.

Моето лично мнение е, че именно защото хората живеят противоестествено, се стига до всякакви вреди, както в урбанизирания свят, така и в Природата.
Също така мисля, че от нашето самосъзнание и действия зависи много на Земята. Можем да преобърнем всичкото зло и хищничество към това, което наричам "Рай", но за тази цел трябва много хора да се осъзнаят и да поискат промяната и да я осъществим.

Градинската работа ми е удоволствие, не мога без градината си. Не бих живяла градски живот...
Ами, всеки с призванието си )))

Поздрави!
цитирай
6. vesever - Коста, благодаря ти! И аз се на...
24.05.2020 21:23
Коста, благодаря ти!
И аз се надявам рано или късно хората да почнат да се връщат по селата, в Природата.
Засега явно градският живот е приоритет за повечето хора, но никога не е късно да се помисли за промяна....
Радвам се за вас и съм сигурна, че се справяте перфектно с всичко на вилата, да ви е хубаво лятото и да имате добра реколта!

Поздрави!
цитирай
7. getmans1 - Уха, колко си напред с материала. . . ...
24.05.2020 21:58
Уха, колко си напред с материала ... едва след Велик ден успях да се докопам до село и все още съм наполвина в бурени ... но иначе погледното и в тях има чар, и те на Бога подлога ...
Едва днес боднахме последното коренче и пуснахме в земята последната семка ... след обяд студ, вятър и дъжд ... и го давам кротко,че от утре пак коса и вила, иии разчистване .

ЧЕСТИТ ХУБАВ ПРАЗНИК ВЕС!
цитирай
8. vesever - Радо, привет!Аз почвам още в края ...
24.05.2020 22:13
Радо, привет!
Аз почвам още в края на февруари, началото на март - нетърплива съм за градината. )))
Сигурна съм, че при вас всичко е перфектно.
И аз имам да кося, ала май ще вали....та ще оставя за след дъждовете...

Поздрави, честит празник, жив и здрав, благодаря, че намина!
цитирай
9. germantiger - ...
24.05.2020 22:34
ами веси не сте по-дрени нито от западняците, нито от скандинавците, дори историята сочи, че сте векове след тях по-млади засвидетелствани в изворите, но всеки има право на менние, друг е върпос аргументацията :)
цитирай
10. germantiger - ++
24.05.2020 22:35
ще добавя, че ако се справяш сама с градината и дома, предполагам с помоща на деца, но ако е без мъжка ръка - БРАВО НА ТЕБ - ВПЕЧАТЛЯВАЩО

разбира се, не е моя работа дали сама или не - но да живееш на село и да работиш земята годинйа наред, поне у мен буди респект
цитирай
11. vesever - Благодаря, Митко! Ами, гради...
24.05.2020 22:51
Благодаря, Митко!
Ами, градинската работа е лека, в сравнение със строителната.
Аз обичам и двете, с годините се научих на доста неща и съм доволна.
цитирай
12. germantiger - :)
24.05.2020 22:54
ами ашколсун с изв. за турцизма че ти се струва лека, поне за мен работата по земята не е лека, но дано да е зщшаото не му разбирам ;)

също честит ти празник за днес
цитирай
13. krumbelosvet - Вие veseverе, сте щастлив човек.
24.05.2020 23:00
И аз съм прекарвал ученическите си лета на село. Преди епохата на бурканите. Беше още по-истинско.
Българските храни са изключително вкусни, чудил съм се защо. Може би защото нямаме желязо, нефт и газ.
Османската империя например е яла пилаф главно с египетски ориз. Нил е по-голям от Марица. Но най-качественият ориз е бил от Пловдивско.
Който помни българското печено агне, се чуди на австралийското и новозеландското защо уж е агне, а няма вкус.
А гергер трябва да се трие. Той рипа при всяка добра дума за България. А "аргументите" му черпят сила от бездънна омраза и невежество.
цитирай
14. vesever - Сама по себе си не е съвсем лека, но в ...
24.05.2020 23:02
Сама по себе си не е съвсем лека, но в сравнение със строителството е песен )))
Фитнес с мотика!
А и като се върши с вдъхновение, става лека и приятна. Аз съм предимно самоука.
Знаеш, човек почне ли да се занимава с нещо, което му носи удовлетворение, се научава на всичко нужно, за да се получи работата...
цитирай
15. vesever - Краси, благодаря! Съгласна съм с ...
24.05.2020 23:07
Краси, благодаря!
Съгласна съм с теб, нашата храна е добра, чиста, все още (особено домашно произведената). На Запад само консерванти. Мисля, че се опитват да въведат и тук изкуствените храни и изкуствения живот, но дано не успеят да ни наложат съвсем "глобализацията". Поне по селата сме далеч от тези манипулации.
Поздрави!
цитирай
16. krumbelosvet - Дали са спасени селата?
25.05.2020 05:59
Само ако сами БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ са си отглеждали семената. Малко вероятно. Това са вече 30 години. Миналата година купихме домати от роднини на село. Не бяха българските. Вносно ХИБРИДНО семе. Плодът дава негодно семе...
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Весе!
25.05.2020 09:42
Богат земеделски кът си открила за показ!
Да, земята е благодарна за положения труд и се отплаща подобаващо!
Като многогодишен градинар, ще ми позволиш една, по- скоро препоръка Зависи и от сорта на ягодите,но не ми харесва- при мен , ягодите да лежан върху пръстта Лесно загниват и се увреждат Този проблем решавах по два начине С дълбоки лехи и с прави редове на ягодите Удобни са заполиване Водата е близко до корена по височина и поливането е ефективно Има и повече светлина и топлина за растенията и ятодите набират височина Плодовете са по- големи и рядко лягат върху пръстта!
Е, мое виждане е, не го приемай като критика!

Хубав ден!
цитирай
18. vesever - Краси, в моя край бабите отглеждат ...
25.05.2020 10:32
Краси, в моя край бабите отглеждат домашни домати, пазят семената от година на година, не садят хибриди. Освен бабите, има и домашни производители, които пак от собствени семена отглеждат количества и за пазара. Мои роднини от този край повече от 30 години отглеждат домати и всякакви зеленчуци, след като възрастните починаха, следващото поколение продължава..въпросът е да не се отказваме и да запазим истинските домашни зеленчуци.

Поздрави!
цитирай
19. vesever - Привет, Иване! На ягодите мислех ...
25.05.2020 10:39
Привет, Иване!
На ягодите мислех да им слагам найлони, от онези, които ги предпазват от плевели и допир с пръстта, но се отказах. Не ми се е случвало да изгниват, раждат добре, наесен им слагам оборски тор за подхранване...тази година раждат доста, доволна съм.
Успехи да имаш в градината, сигурна съм, че всичко ти е перфектно и плодоносно!

Поздрави и благодаря, че се отби.
Ще намина и аз, напоследък рядко успявам да намирам време за блога, но ще се поправя ))
цитирай
20. katan - Веси, благодаря ти!
25.05.2020 15:10
Поздравът е чудесен!
Доматите ти са "изпечени", лехите чисти, цветята цъфтят и ухаят.
Ягодките червенеят:)...
Хареса ми много и синчеца.
Има и място за отдих на сенчица...
За написаното няма какво да кажа.
Всичко е така, както беше...
Надявам се да върнем позабравените традиции и да помогнем на Земята да диша и живее, за да живеем и ние!
Пиздрави, чаровнице!
цитирай
21. lexparsy - Благородно завиждам за допира ти със земята с такава любов Веси
25.05.2020 19:17
   Голяма радост е да отгледаш едно растение, от семе, и да видиш как пораства цъфти и ражда плод. А и вкусът му сигурно е доста по-различен  от този,  който си купува един градски отгледан човек. А и  няма как да разбере, докато само си философства,. :-)
   Ама техните гумени ягодки са в хладилника, а твоите докато си приказваме може да ги не кълват гаргите... Сложи ли си плашило?
   Сърдечни поздравления за начина ти на живот Веси!
   Лекс
цитирай
22. vesever - Кате, благодаря ти за добрите ду...
25.05.2020 22:20
Кате, благодаря ти за добрите думи!
Много ми е драго, че съм те зарадвала с градинката си!
Прегръдки!
цитирай
23. vesever - Лекси, благодарско! Не съм ми...
25.05.2020 22:26
Лекси, благодарско!
Не съм мислила за плашило все още, ние изпреварваме гаргите )))
Но за черешите може да сложа гирлянди по дърветата, хаха, за да бягат косерите, )))
Така си е, домашното е чисто и истинско, радвам се, че все още имаме възможност да се радваме на такива реколти. Масово по селата хората отглеждат домашна реколта, предполагам и в софийско е така, не само при нас...

Поздрави, ще намина скоро.
цитирай
24. wonder - Разкош! Знам какво значи да общуваш ...
27.05.2020 17:44
Разкош! Знам какво значи да общуваш с цветята, земята, гората, животинките, да отглеждаш сама прехраната си. Правя го от 10 години и то защото ми е кеффф! Всеки досег с природата е благоденствена радост за самите нас. :)))
цитирай
25. vesever - Дела, нали, за човек, който живее в ...
27.05.2020 19:42
Дела, нали, за човек, който живее в Природата, всичко това е разбираемо и близко,
Наистина е кеф, не знам как бих живяла, ако трябва да водя градски живот...
Успехи и добра реколта да имаш в твоя Рай!
Прегръдки!
цитирай
26. inel379 - Прекрасно е!
05.06.2020 16:37
Все по-хубаво става у вас!
Меракът е голяма страст!:)
Правиш го с много старание,
а го даряваш и с внимание!
Настроението ти се усеща навсякъде!
Поздравления!:)
цитирай
27. vesever - Инелка, благодаря ти! Нося си ...
06.06.2020 21:16
Инелка, благодаря ти!
Нося си мечта за Рая
откакто аз се зная
и опитвам да я осъщества
в своето кътче на тази Земя...
Поздрави!
цитирай
28. ckarlet - Хубава къща и градинка, Веси! И ние ...
10.06.2020 11:54
Хубава къща и градинка, Веси! И ние си направихме градинка. Съпругът ми се занимава с овошките и зеленчуците, а аз с цветята:) Ти си уникална!
цитирай
29. vesever - Скарлет, да сте живи и здрави със ...
13.06.2020 09:52
Скарлет, да сте живи и здрави със съпруга ти и да ги гледате градинката с успех, много плодородно да ви е всичко!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4042850
Постинги: 1153
Коментари: 13404
Гласове: 16014
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол