Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2018 20:20 - Моята Философия за Човешкото Здраве
Автор: vesever Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8592 Коментари: 32 Гласове:
23

Последна промяна: 16.12.2018 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Наскоро един приятел ме покани на среща на една международна асоциация, която промотира био продукти, предназначени за подобряване здравния статус на хората, като се вземат предвид показатели като кръвно налягане, ПКК (пълна кръвна картина), степен на „замърсяване” на черния дроб,  сърдечни аномалии,  ставни заболявания, въобще, всякакви здравословни проблеми, за които се сетите.…

Български лекари, както и немедици им симпатизират и разпространяват продуктите им, с немалко отзиви от хора, които са страдали от някакви заболявания и в следствие приема на въпросните продукти са подобрили здравето си. ..

Този приятел, който ме покани на срещата, който също промотира продуктите им, ме попита как съм възприела събитието и хората. Отговорих му, че това са симпатични хора, ала тяхната философия просто не кореспондира с моята и де факто не останах впечатлена, както той може би очакваше. В последствие реших да изложа своите разбирания за човешкото здраве и проблемите, свързани с него.

На първо място, аз вярвам, че всичко, определящо състоянието на човека, е в главата и в сърцето. Но не сърцето като физически орган. Физическото за мен винаги е било следствие на духовното. И най-общо казано, състоянието на човека зависи от духовни предпоставки и фактори, а не от материални.  

Старите хора ненапразно са рекли: Здрав дух в здраво тяло.

В зависимост от това как човек е настроен емоционално и психически, така формира и битието и състоянието си, вкл. физическото състояние. Ако човек търси Доброто и твори Добро, то и цялото му същество се поддържа в добрата енергия и страни от злата. Живеейки и подвизавайки се в добрата енергия, Бог дава на такива хора достатъчна вътрешна сила, с която да могат да противостоят на всякакви негативни събития, било физически, било емоционални.  Но явно много хора нямат тази вяра и затова са податливи на физически или душевни болести.

Благодаря на Бога, аз не боледувам. Освен родилния дом, болници и лекари не съм виждала през живота си. През зимата ходя боса в снега, къпя се в реката или в морето и съм камък. Никакви медикаменти не ползвам и никога не съм ползвала, нито продукти „за здраве”, които стават все по-нашумели в наше време. Хората сякаш са изплашени, пък и всеки се оплаква от някакви здравословни проблем и все по-масово се купуват такива продукти. По време на срещата някои хора споделяха как въпросните продукти, които са под формата на хапчета, им помогнали да оздравеят, дори да станат жизнерадостни и да излъчват любов. Та това е толкова жалко, да превърнеш хапчетата в бог...някакъв измислен бог...Човек си купува продукта и мисли, че това ще оправи състоянието му, а въобще не си дава сметка как се е стигнало до това състояние. Лекува тялото, ами Душата? Дори не вижда, че оттам тръгва всичко, от душевните липси. И връзвайки се да лекува тялото с материални продукти, пропуска възможността да вникне в проблема в дълбочина, на духовно равнище. Това е един вид замазване на очите и фалшива утеха. По този начин, според мен, се поставя каруцата пред коня.
За здравословното ни състояние голямо значение оказва и самият начин на живот, както и средата, в която живеем. Когато човек живее природосъобразен живот, сред природата,  и не се ‘замърсява’ нито  с вредни вещества, нито с вредни мисли, така може да се опази от болести и несгоди и да му е светло и жизнерадостно в Душата. Хората, затворени в панелите и бетона и шума и замърсяването на градовете, няма как да очакват да са здрави. Ние сме част от природата и досегът със земята ни зарежда положително и ни носи здраве и в тялото, и в душата. Колкото повече изкуственият начин на живот навлиза в съвременния свят, толкова повече хората боледуват и се чувстват зле и физически, и емоционално, но не знам колко хора си дават сметка за тази взаимовръзка. За мен е очевадно, че бидейки отделен от първоизточника на естествения живот и "посаден" в изкуствена среда, човек губи енергията и силата си. Който успее да запази възможно най-много естествения начин на живот и достъп до естествената си среда, такъв човек запазва и увеличава силата си.  
Заедно с вътрешната ни сила има и една друга сила, която същевременно действа в унисон с нашата, стига да я допуснем и да сме достатъчно осъзнати и целенасочени и с отворени очи и по-скоро Души. Силата извън нас я наричам ангелска защита. Може би за много съвременни хора това са отживелици, защото съвременният свят става все по-материалистичен, а духовните светове изглеждат като мит за хората, вплетени /почти/ изцяло в материалното битие. За мен, в моя живот, ангелската защита винаги е била и е реалност, за която може би някой друг път ще разкажа в подробности. Сега ще споделя само едно кратко разказче, което наскоро прочетох и което много ми хареса.

Един човек веднъж попитал своя ангел пазител, защо толкова много време не му е помагал и го е изоставил. Ангелът отвърнал: - Не, аз не съм те изоставял никога, просто разчиствах пречките, които ти сам си създал, чрез негативните си мисли и действия, затова, докато разчиствам всички тези пречки, на теб ти изглеждаше, че ме няма, но аз през цялото време се опитвах да стигна до теб, просто много дълго ми отне да ги разчистя, защото твърде много пречки сам си създал в пътя си.

Така се случва с много хора в днешния свят - твърде много пречки си създават, за да стигнат както до собствената си сила, така и до силата, подкрепяща ни свише и да се радват на добро състояние на душите и телата си.

Ето, това е накратко моята философия по въпроса за здравето на човека. Физическото и психическото. На всички пожелавам повече позитивни и жизнерадостни мисли, повече сбъднати търсения и въжделения, повече успехи и, разбира се, повече здраве!

Или, както казва Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече!

Поздрав с мой стар спортен и забавен клип и разкошна, весела песен на Висоцки!






Гласувай:
23



1. nedovolen - Приятна, но не изненада с филосо...
15.12.2018 21:57
Приятна, но не изненада с философията и Висоцки - една от легендите, които тача.
Моята е кратка - човек се разболява от това, което е ял, пил, говорил и мислил. Важността е в обратен ред. Проблема не е, че човек има дадена болежка, а защо я има.
Хапчето не е в аптеката, а в главата, по-точно в това, с което човек мисли. Защото често я ползва за поставка на шапката.
Здравето пък е най-голямата болест. Да се обоснова, ще дойде по-дълго от поста и не е много етично.
:)))
цитирай
2. vesever - Ники, ми твоята философия съвсем ...
15.12.2018 22:06
Ники, ми твоята философия съвсем като моята, само дето аз повече говоря, а ти по-кратко си го казал )))
Благодаря ти!
Що не вземеш да пишеш в блога си, може да стават дискусии ...
цитирай
3. missana - Интересни тема и разсъждения. Поздравление, Весевер!
15.12.2018 23:19
Често злите хора доживяват дълбока старост, а добрите си отиват твърде млади.
Има нещо, което се нарича имунна система и когато тя е силна, ние надделяваме над много неща. Да не забравяме, че злите вярват и се осланят на силата на злото и това също е своего рода вяра. Освен това има и нещо, което се нарича число на Хейфлик - мажоранта на броя на деление на клетките в тъканни култури. То пък определя дълголетието на даден биологичен вид и на индивидите му. Духът може да е здрав, но същевременно и да е жесток. Заслужава ли си да го носим дълго време, ако жребият ни е бил да се родим с него. Все сложни въпроси. Ако сме християни, следва да дадем път на доброто, дори с цената на саможертва.
цитирай
4. vesever - Младене, вярно е, че и злото има сила ...
15.12.2018 23:27
Младене, вярно е, че и злото има сила на Земята, но вярвам, че не е по-силно от Доброто, дори така да изглежда понякога...
Злите хора обикновено са настъпателни, може би затова добрите изглеждат по-слаби.
Но се надявам всичко да си дойде на мястото, рано или късно...
Поздрави!
цитирай
5. planinitenabulgaria - По повод снимките, които публикувам от Родопите днес говорих с мой приятел
15.12.2018 23:39
от блога. Понеже те има на някои снимки той се изказа за теб така:
Тя е толкова чист човек, че няма да може да си намери приятели като нея, за да бъде близка с тях.
Написаното преценявам като есе, в което има доста житейска мъдроост, до която вече си достигнала.
Брависиимо за този постинг, напълно споделям изказаните мисли. Ще потърся линк с музика, в която аз усещам хармонията на света.
https://www.youtube/watch?v=PXMVkQ70I88
цитирай
6. vesever - Коста, благодаря ти, аз се радвам, ...
15.12.2018 23:49
Коста, благодаря ти, аз се радвам, че си ми Приятел!
А произведението е прекрасно. Не знам като теб всички класически произведения по имена, но и аз оценявам всичко красиво!
Ето тaзи Фуга в G Mинор на Бах ми е излючително любима, поздрав!
https://www.youtube.com/watch?v=7QWsJ_VUDl8
цитирай
7. vesever - Gummy, благодаря!
16.12.2018 00:12
Gummy, благодаря!
Поздрави и от мен!
цитирай
8. wonder - Всяка болест на тялото е болест на духа.
16.12.2018 10:14
Всяка болест на тялото е болест на духа.

http://wonder/izkustvo/2017/12/05/vsiaka-bolest-na-tialoto-e-bolest-na-duha.1581250

А притчата за ангела правилно онагледява, че личният ни избор е съдба.
В този момент се сещам само за два-три истински здравословни продукта, отглеждани в полето и морето, без преминаване през лаборатории. Вече за жалост и почвата и водите са замърсени в голяма степен, но не навсякъде. България е една доста чиста еко-система все още.
цитирай
9. vesever - Дела, благодаря ти! И аз мисля, че ...
16.12.2018 10:41
Дела, благодаря ти!
И аз мисля, че България все още е чиста и дай Боже да се запази чиста.
Мисля също, че ако човек отглежда сам продукцията си, това е най-добрият вариант.
На село хората все още отглеждат голяма част от храната си сами, макар че като си отиде старото поколение, младите не знам на какъв акъл ще са и би ли имало хора, които да продължат естествения живот на предците ни.
Тук, в моето село, всеки отглежда зеленчуци и плодове, някои хора и животни, за мляко, яйца, месо, и така всяко едно семейство може само да се издържа с чисти продукти.
Аз живея на село от 15 години и за нищо на света не бих се върнала в града, не мога без градинката си )))
Сега ще вляза да прочета постинга ти.
Хубав неделен ден да имаш!
цитирай
10. vesever - П. П. Виждам, че съм чела постинга ти ...
16.12.2018 10:49
П. П. Виждам, че съм чела постинга ти и дори първият коментар под него е мой.
1. vesever - Не съм наясно с тези места и техники, ...
05.12.2017 10:34
Не съм наясно с тези места и техники, според мен всичко е в главата, във вътрешните "настройки" на човека.
Моята "философия" е да неутрализираме лошата енергия чрез добра, да не оставяме "живецът" в Душите да угасва, и да не оставяме тъмните да надделяват над подарената ни от Бога Светлина в нас.
Убедила съм се, че естественият начин на живот, близо до природата, много спомага за вътрешната хармония у човека.
Забивайки се в бетона, хората губят много...
Аз живея на село и слава Богу, не боледувам, тук съм като част от Природата, като част от Реката, от Гората, от Полята, от Цветята. И така съм щастлива.
Поздрави!
цитирай
Редактирай | Изтрий

При мен всичко се развива по интуиция и слушайки гласа на сърцето си. Нямам специализирани знания, нито чета духовна литература, просто както чувствам нещата, така ги живея...но ето че попадам и на хора, които живеят по сходен начин и имат и съответните задълбочени познания, което е много хубаво.


цитирай
11. graucho - малка, но съществена корекция
16.12.2018 12:20
Приназката в поста трябва да е Здрав дух в здраво тяло. В смисъл, че и двете неща са важни и свързани. А се сещам и за друга популярна мисъл- В човек всичко трябва да бъде прекрасно. Поздрави:)
цитирай
12. wonder - Дела, благодаря ти! И аз мисля, че ...
16.12.2018 13:01
vesever написа:
Дела, благодаря ти!
И аз мисля, че България все още е чиста и дай Боже да се запази чиста.
Мисля също, че ако човек отглежда сам продукцията си, това е най-добрият вариант.
На село хората все още отглеждат голяма част от храната си сами, макар че като си отиде старото поколение, младите не знам на какъв акъл ще са и би ли имало хора, които да продължат естествения живот на предците ни.
Тук, в моето село, всеки отглежда зеленчуци и плодове, някои хора и животни, за мляко, яйца, месо, и така всяко едно семейство може само да се издържа с чисти продукти.
Аз живея на село от 15 години и за нищо на света не бих се върнала в града, не мога без градинката си )))
Сега ще вляза да прочета постинга ти.
Хубав неделен ден да имаш!


Да... това е най-хубавото "назад" - назад към природата!
В последно време гледам да пазарувам от фермерските пазари в София и Банкя, домашни и натурални продукти. Дори шампоани и сапуни с естествени пенители и съставки открих и косата ми се влюби в тях. ;)))
В последните 3 години се научих да садя и отглеждам цветя и дървета. В двора ми има и две лехи с домати, както и подправки: джоджан, босилек, розмарин и др.
За жалост хората, които обичаха и обработваха земята свършват. Дай Боже да са се научили от тях децата и внуците им, за да предават напред докато е чиста земята ни.
Може да ми преподадеш няколко урока за отглеждане на зеленчуци, но без кореноплодните. ;)))
Възнамерявам да задълбоча познанията си по градинарство и овощарство като напусна съвсем града.
цитирай
13. wonder - П. П. Виждам, че съм чела постинга ти ...
16.12.2018 13:04
vesever написа:
П. П. Виждам, че съм чела постинга ти и дори първият коментар под него е мой.
1. vesever - Не съм наясно с тези места и техники, ...
05.12.2017 10:34
Не съм наясно с тези места и техники, според мен всичко е в главата, във вътрешните "настройки" на човека.
Моята "философия" е да неутрализираме лошата енергия чрез добра, да не оставяме "живецът" в Душите да угасва, и да не оставяме тъмните да надделяват над подарената ни от Бога Светлина в нас.
Убедила съм се, че естественият начин на живот, близо до природата, много спомага за вътрешната хармония у човека.
Забивайки се в бетона, хората губят много...
Аз живея на село и слава Богу, не боледувам, тук съм като част от Природата, като част от Реката, от Гората, от Полята, от Цветята. И така съм щастлива.
Поздрави!
цитирай
Редактирай | Изтрий

При мен всичко се развива по интуиция и слушайки гласа на сърцето си. Нямам специализирани знания, нито чета духовна литература, просто както чувствам нещата, така ги живея...но ето че попадам и на хора, които живеят по сходен начин и имат и съответните задълбочени познания, което е много хубаво.




Да, видях. :)))
Всъщност единственто нужно познание е: Питай си Сърцето! За всичко и всякога. Живей с Емоциото напред, и пращай зад кулисите Рациото когато се бори за надмощие. ;)))
Чувствопознанието и вградената ни свише Интуиция са ни достатъчни като флагман в живота.
цитирай
14. troia - Здравей, Веси!
16.12.2018 13:11
Беше ми интересно да прочета твоите размисли. Ти имаш и едно голямо предимство. Не живееш в голям град с много хора, болни хора и съответно и нямаш болни колеги. Вирусите най-лесно се разпостраняват в автобусите и затворените помещения, така че човек колкото и да се пази няма спасение.:) Имунната система трудно издържа на постоянни атаки и се предава. В такива случаи и да си усмихнат, позитивен и щастлив не помага. А за хроничните болести си напълно права. Те са свързани с начина ни на живот.
Поздрави!:)
цитирай
15. vesever - Граучо, наистина съм пропуснала ...
16.12.2018 13:14
Граучо, наистина съм пропуснала точното звучене на сентенцията, ще я коригирам след малко.
Здрав дух в здраво тяло, точно така си е, дух и тяло в хармония.
И за всичко прекрасно в човека съм 100 % за, мисля, че беше мисъл на Чехов.
И аз за такъв свят мечтая, където да няма зло, а всичко да е добро. Ако хората наистина пожелаят това да се случи, е възможно да го изградим. За съжаление в човешкия свят злото в много случаи се допуска с лека ръка. Дай Боже повече осъзнати хора!
Поздрави и от мен!
цитирай
16. vesever - Дела, ще ти разкажа една смешка. ...
16.12.2018 13:28
Дела, ще ти разкажа една смешка. Когато дойдох на село, бях градско чедо. Първото, което засадих, бяха картофи. С такова старание прекопах градинката и оформих гнездата...дотук добре, обаче...по онова време нямах идея как изглежда растението картоф, и когато почнаха да никнат, се взирах, за да разбера кое са растенията, кое са плевели...и не смеех да плевя, докато не се убедя, че правилно съм разпознала )))
Като цяло съм самоука съм във всичко, което правя, с изключение на дейността в професионалната ми квалификация на преводач. За градинарството или от личен опит разбирам кое как е, или от "бабини" познания, образно казано...
Едно от основните неща при засаждането на зеленчуците е точният момент.
Късно наесен или рано напролет слагам ранните - моркови, спанак, маруля, грах, репички, зелени подправки, арпаджик и чесън, червено цвекло. Повечето от тях не изискват нищо специално, освен поливане и плевене.
Късните ги слагам първата седмица на м. май - домати, краставици, пипер, патладжан, разсад за зеле /него през юни пренасям в градинката/. Късните зленчуци са по-специални, маносват се често. Съседите ми обикновено пръскат, аз не. Има някои биологични ефекти, примерно, сред доматите да се сее тагетис, миризмата му прогонва черната мушица. Или да се пръскат с отвара от коприва, вместо с химия, това също предотвратява маната.
По пипера е хубаво да се пускат калинки, те изяждат листните въшки, които сгърчват листата му и го съсипват. Колко му е, да обиколи човек по полята и да събере в едно бурканче калинки , правила съм го ))
Краставиците искат много вода и не твърде напечено от слънцето място, за да не изгорят, много са чувствителни.
За бялата пеперуда по зелето се поръсва фин дървесен прах или смес от сол и брашно, това не позвоялва на гъсениците да ядат листата.
Конкретно за доматите знам, че не бива всяка година да се слагат на едно място, още не съм проучила как точно да се редуват, но аз редувам домати с картофи, обикновено есенно време си правя чертеж на градината, кое къде да бъде...
Това са само откъслечни неща, които знам, но тепърва ще се уча още...
За овошките ...първата година бяха подивели, рязах ги по мое усмотрение, хем да ги оформя добре от естетическа гледна точка, хем да не си пречат клоните...оказа се, че добре съм се справила, после родиха като луди )))
Но мисля да чета учебници по овощарство, да правя резитбата професионално...има си тънкости. Имах приятел, който знаеше всичко и една година ги подряза перфектно, но е нужно всяка година да се поддържат..и рано напролет да се варосват стеблата, за да не се развиват личинките на вредителите, които са снесени в кората. Но съм сигурна, че нищо ново не ти казвам...
Поздрави!
цитирай
17. vesever - Много точно казано, абсолютно по същия начин мисля и аз!
16.12.2018 13:29
[/quote]
Всъщност единственто нужно познание е: Питай си Сърцето! За всичко и всякога. Живей с Емоциото напред, и пращай зад кулисите Рациото когато се бори за надмощие. ;)))
Чувствопознанието и вградената ни свише Интуиция са ни достатъчни като флагман в живота.
[/quote]
цитирай
18. vesever - Кати, права си, аз в много отношения ...
16.12.2018 13:32
Кати, права си, аз в много отношения съм привилегирована, винаги съм го казвала...защото нямам шеф над главата, нито съм в "мелето" от хора, а работейки от вкъщи, сама съм си шеф и ми е много добре така.
Затова, както ти бях споделила, отказвам работа в офис, дори ако е добре платена, просто съм такъв тип човек, че обичам да работя сама...дори в градинката сдам да превеждам, край мен прелитат пеперуди, пълна идилия е и радост за душата ми...
И наистина се опазвам от много вреди, така смятам ...
Поздрави и от мен, приятелко, и само добрини да имаш!
цитирай
19. planinitenabulgaria - Този постинг е достоен да бъде класиран за
16.12.2018 16:32
постинг на годината...
цитирай
20. krassko - Весе,
16.12.2018 17:27
В древногръцката митология Асклепиос – Богът лечител според една от версиите е син на Аполон и Коронида. Когато Коронида му изневерила, била бременна, но това не попречило на Аполон да я убие и да вземе детето. Той го дал на кентавъра Хирон, който предал на отгледания от него Асклепий лечителското изкуство.
Кентавърът бил много умен, прозорлив и добър. Той живеел в една пещера в планината Пелион – Тесалия. Наоколо му било пълно с прекрасни дървета, цветя и билки, които той изследвал и станал първият лечител, от когото се зародила и древната медицина.
Жена му Епиона била негова постоянна помощница. От нея той имал пет дъщери, почитани като богини лечителки: Хигия /Здраве/, Панацея /Вселечителка/, Ясо /Лечение/, Аглая и Акесо. Сами по себе си Асклепий и семейството му олицетворявали силите на Земята-лечителка.

А ето какво е казал поета за нещата които Бог ни е отредил:

Щом Веспер разпростре тъмите си над нас
от бъдното пленен небето гледам аз,
където Бог от времена най стари
е писал жребият на всички земни твари.
Погледне грешникът от своя свят покой
и милостив и благ му сочи пътя той.
Но хората, чада на вечна тлен и смърт
презрели знаците не щат да ги четат.

Ронсар
цитирай
21. vesever - Коста, благодаря ти!
16.12.2018 17:41
Коста, благодаря ти!
цитирай
22. vesever - Краси, не съм запозната с тези др...
16.12.2018 17:46
Краси, не съм запозната с тези древни богове, макар че някога учехме древногръцка митология, нищо не ми е останало в главата.
Аз вярвам в Христос, който дарява на човеците изцеление и милост и любов и също така не желае да сме грешни, а да сме Божии чеда, което значи да носим в себе си от Божественото, както детето носи от родителя си...
Но човеците сами си избират пътя, дали с Бога към Рая или с греха и дявола в тление и смърт...
Вярвам, че ако човеците не бяха допуснали злото на Земята, нямаше да има и болести и респективно нужда от лечение...защото всичките злини на Земята са следствие от допускане на злово в човешкия свят и човешките Души.
От нас зависи ще го спрем ли или ще го оставим да вилнее.
Аз съм за това да го спрем!
Поздрави!
цитирай
23. lexparsy - Искрени поздравления за този начин на мислене!
16.12.2018 18:44
И аз бих споделил всяка една дума от казаното, но за жалост все повече хора са в капана на съвременната медицинска демагогия и мафия даже.
Бих добавил с пълна увереност и така дълбоко и усърдно скрития от медицината факт…
Тялото има способността да се самолекува! И поради това здравето зависи и от душевното ни състояние.
Аз съм много възмутен и от факта че разни зомбарски фирми се опитват да продават уж „натурални“ продукти 1000 % по скъпо от производствените разходи и от опаковката даже. А лечителството с истинските натурални продукти, които може да си купим и приготвим е укрито и забравено и даже забранено.
Бъди си все така здравно одуховорена (вместо застрахована :-)))
цитирай
24. vesever - Лекси, според мен точно това е пр...
16.12.2018 19:26
Лекси, според мен точно това е проблемът, в уязвимостта и манипулируемостта на хората. Това се изявява във всчки сфери на съвременното общество, за съжаление.
Но наистина здравето е най-ценното и там положението е и най-деликатно....
И при тази компания, за която споделих, самите хора, които промотират продуктите, обявиха, че собствениците на компанията са милиардери.
И си викам на акъла: Добре де, как не се усещат, че всичко е за парите на обикновените хора, на чийто гръб неколцина хитреци печелят милиардите си....
Много е тъжно и ме е яд, че толкова хора се поддават...
цитирай
25. getmans1 - Хубави мисли си споделила vesever и ...
16.12.2018 20:32
Хубави мисли си споделила vesever и аз съжалявам, че нямах достатъчното време да коментирам по-подробно ... Поздравления.
От четири години живея предимно на село и разликата с града е огромна, в моя случай си мисля, че доброто се дължи на обкръжението т.е. на хората около нас.
В града проблема не са нито железобетона, асфалта и измисления от самите нас стрес а средата която упорито самите ние формираме.

Тюх, да му се не види, налага се да прекъсна ... е, те така е в града една мисъл на можеш да ки формулираш на спокойствие.
цитирай
26. leonleonovpom2 - Здравей, Весе!
16.12.2018 20:45
Мога да ти дам един съвет за доматите
Наблюдавал съм, че напролет се появяваваха саморасли домати Като оставя някой от тях, не го ловят болести и дава много плод
Така дойде идеята да не ползвам разсад Взех семена от "Сортови" ,дълги години ползвам " Миляна"-много са вкусни ,но има тънкост при брането, около дръжката трябва да има малко зелено петно, да не са напълно узрели
Посях семената на четири реда, на Гергьовден, да не ги хванат сланите и да ги полее гергьовденския дъжд!Поникнаха и се развиха добре После от тях разсадих на други редове, а излишните -отстраних
Разсадените боледуваха десетина дни, което е нормално Вървяха назад с около две седмици така ,че в началото на октомври като свършиха първите, берях още доста време от разсадените ... А най-вкусни са именно октомврийските домати
Получих и неочаквана, заслужена награда от дъщерята!
Признание ,че най-вкусните домати, които е яла, са моите!

Хубава вечер!
цитирай
27. vesever - Радо, така си е, човек, който е живял ...
16.12.2018 20:53
Радо, така си е, човек, който е живял и в град,а и на село, определено може да направи разликата ...
Е, при различните хора е различно, в зависимост от приоритетите. Някои предпочитат града...уж там имало повече удобства...пък то и ние на село си имаме удобства, че и свобода и спокойствие на всичко отгоре...;)
Поздрави!
цитирай
28. vesever - Иване, благодаря ти!И при мен ...
16.12.2018 21:00
Иване, благодаря ти!
И при мен една година имаше саморасли, но от чери доматките, и без да ги разсаждам, те сами се бяха разпространили. Много бях доволна, защото са ми приятни тези мъничета и много вкусни.
Да, есенните домати са много сладки, дали защото са последни и човек се настройва, че през зимата няма пресни домати....
Радвам се, че отглеждаш добра реколта, а щом децата са доволни, това е най-важното.
Поздрави!
цитирай
29. donchevav - Чудесна философия - споделям на...
16.12.2018 22:12
Чудесна философия - споделям напълно написаното от тебе и в постинга, и в коментарната част. Всичко е в главата и в сърцето на човека - и здравето, и болестта. Позитивната нагласа, усмивката, добротворството създават оная здравословна приятелска среда, която ни е необходима, за да се чувстваме завършени, пълноценни, обичани, да вървим в пътя си уверено, да не тровим дните си с излишна горчивина и съмнение, с усещане за неразбиране, за самотност. Без гняв в сърцето и омраза в душата се живее толкова лесно! А лошите хора, ония, които са натворили само злини в живота си - как трябва да се отнасяме към тях? Моята майка ме учеше да не си тровя ума със злото: "Господ си знае работата, забавя, но не забравя". Може и да не е много възвишено и борческо, но не на мене е дадено да съдя хората за техните постъпки. Гледам да живея по най-простия начин, близо до природата и земните неща, да отглеждам сама храната си /като се замисля, не произвеждаме само сол и захар, но те пък не са много полезни за здравето:))/ - и да я споделям с всички около мене роднини, приятели, познати - че и с непознати, пресекли по някакъв начин пътя ни. Така живеем, откак се помним - с котки и кучета, прасета, телета, пернати и зайци, коне и гълъби, и пчели - всеки според хобито си:)), във вихър от домашни и кърски, и градински грижи, в напрегнати делници, във весели празници...всички заедно, всички в хармония, оная естествената, дадена ни от природата. Така беше и тогава, когато ходехме на работа, така е и сега като прохождащи пенсионери:)) Просто е -- и наистина много здравословно. Защото нищо не може да замени щастието да гледаш едно доматче - как расте, разцъфтява и дава плод, или едно малко коте, как играе със страшната питбулка, а тя го подбутва грижовно - да го накърми:)))
Всеки може да стане господар на своето здраве - без доктори, без хапчета - просто трябва да намери своя път, да си повярва - и даде шанс за обич - на себе си и на другите.
Чудесен постинг, Веси! Поздравления!
цитирай
30. vesever - Вени, прекрасно е, че има семейства ...
16.12.2018 22:34
Вени, прекрасно е, че има семейства като твоето, така добре си описала всичко!
Както някога предците ни са живели, и при вас е запазено всичко и ако има повече такива семейства, това е начин да съхраним българския бит и ценности.
Това, което майка ти е казвала, е много актуално и за съвременните хора. И аз с годините съм разбрала, че е вредно човек да се цапа с негативни мисли и чувства, злите хора отговарят сами за себе си и няма смисъл да се натоварваме с техните негативни емоции. Някога правех грешката, когато попадна на зъл човек, да се обяснявам, да опитвам да убеждавам, че дано да види вредата от злото и да се откаже, но после разбрах, че в много случаи това е кауза пердута, ако човекът си е избрал злото, това си е негов избор. Да се опазим в Доброто е единственото, което си заслужава и това е моят избор!
Радвам се да знам, че има хора като теб и семейството ти, които успявате в този път!
Поздрави, приятелко!
цитирай
31. nedovolen - Неусетно темата от здрав живот п...
18.12.2018 19:13
Неусетно темата от здрав живот премина към здраво растенениевъдство - един от стълбовете му.
Има едно земеделие - биодинамично. Нещо като биото, но съвсем различно. Клон е от науката на Рудолф Щайнер - антропософия, имаща приложение като радиестезията във всички области на живота. Дълго е. Който иска, може да се запознае. "Биодинамично земеделие" в лентичката. В списание 8 също има нещичко.
Негов последовател и приложител е Димитър Стоянов - Чичо Митко от с.Бачково с множество лекции, лесно откриваеми. Има и други, но с него ходих специално да се запозная.
Има биодинамичен, лунен календар и др. неща. Факт е, че само една поливка в неподходящ момент може да провали реколтата от болести. И да се чуди човек защо.
За пример и уникален в това отношение е Емил Елмазов, резерват БИЛКАРИЯ, не далеч от Търново, където отглежда жива храна, без химия.
Ето линк за аптеката в Търново, където може да се разбере за що иде реч:
https://www.bilkaria/bg/contacts/vtarnovo - не му правя реклама.
От сайта му могат да се научат много духовни и здравословни неща.
:)))
цитирай
32. vesever - Ники, благодаря ти! Ти май беше ...
18.12.2018 19:47
Ники, благодаря ти!
Ти май беше споменавалза това земделие.
Ще се поинтересувам непременно, за мен е важно всичко да е натурално, доколкото обстоятелствата позволяват.
Освен това днес обещах на една жена да я уча на градинарство. Тя е индийка и се омъжи за един мой съсед, поканиха ме на гости, оказа се, че с нея имаме много сходни разбирания за живота, рано напролет почваме да сеем ... така че дотогава ще се запозная с всичко нужно за биодинамичното земеделие.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4044097
Постинги: 1153
Коментари: 13404
Гласове: 16014
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол