Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2017 20:20 - Изволите 2
Автор: vesever Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8528 Коментари: 19 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 За тази вечер съм приготвила доста голяма компилация от фотографии от разходката до Сърбия. На когото му е интересно, може да разгледа и да прочете информацията, която ще ви представя. Започваме със Сремски Карловци. Впечатли ме на първо място архитектурата. Просторни и пищни сгради, много от тях църковни. Тук се вижда сградата, която наричат "лятна семинария".image
В цяла Сърбия ми направи впечатление, че църквите им са много големи и пищни, както отвън, така и отвътре. По-късно ще видим и някои храмове с изглед отвътре.
image

Сградата на Богословите, или както я нарече екскурзоводът ни - Богословията.
image
Прекрасна изненада за мен - нощувка в хотел-кораб на брега на Дунава в Белград. Винаги съм мечтала да нощувам на кораб. Чудесно място, мисля скоро да се върнем там, може би по Коледа.
image

image
Изгревът над Дунава...
image
На отсрещния бряг видях лебеди, в далечината, и съжалих, че не са откъм нашия бряг...след няколко минути доплаваха и аз, щастлива, ги нахраних обилно със солети :)
image

image
Изглед отвътре, от Кораба - Майка :)
image

image


image
Белградската крепост Калемегдан. Кулата в далечината се нарича кула Сахат и е построена от италианския военен архитект Кастрати, който след завземането от турците започва да работи за тях, за да не бъде убит...
Крепостта е реставрирана няколко пъти през вековете.
image

image

image
Белград отвисоко, изглед откъм крепостта Калемегдан. 
image
Това е паметникът на Београдския Победник.  Изработен от хърватския скулптор Иван Мещрович. Било е предвидено скулптората да бъде поставена на центъра на Белград, ала жителите на града не се съгласили, защото визуализира гол мъж. Поставили я на Калемегдан на много висок постамент, за да не се вижда голотата му отблизо.
image
Леко лирическо шеговито отклонение: Не са били наясно, че от папарак като моя милост не може да се скрие нищо. Погледнато от този ъгъл, човек може да се заблуди относно стърчащата част. Не е това, което си мислите, на следващата снимка става ясно, че... 
image
онова, което стърчи, всъщност е мечът му!
image
На центъра на Белград. Като цяло ме впечатли, че сградите им са много добре поддържани и чисти, и по улиците също поддържат чистота. Също така почти не видях стари и рушащи се сгради.

image
Вече сме в Нови Сад. Намира се близо до Петроварадинската крепост, в която са живели т. нар. елит от Австро-Унгария и в Нови Сад се заселили сърби, започнали да градят къщи и градини тук, за да бъдат близо то елита и да могат да женят дъщерите си за богати хора. Наричат Нови Сад сръбската Атина, защото е бил културен и духовен център на Сърбия.
image

image
Центърът на Нови Сад. 
image

image
На заден план Катедралата. Така я наричат заради пищния й вид, въпреки, че е обикновена църква. 
image
Ето я и отблизо.
image
Пешеходната зона в Нови Сад.
image
Пристигаме в манастира Ковиль, По пътя от Нови Сад към Белград. Невероятно уютно място. Изграден в моравски стил, състои се от няколко пищни здания. 
image

image

image

image

image
В магазинчето на манастира имаше много икони. Когато видях тази, нещо ме притегли и знаех, че тряба да я взема. Нямам навик да купувам икони, и всъщност не помня да съм купувала някога, тъй като смятам, че човек носи вярата в сърцето си, в нематериалните измерения на съществото си. Но не можах да си тръгна, тази икона не ме пусна да тръгна и я взех. Попитах един от монасите кой е този ангел и той ми отговори, че е Белият Ангел на Христос, който се е явил на гроба Му, когато учениците му са отишли да го търсят. Ангелът, който им е казал: Недейте да търсите Живия сред мъртвите, защото Той възкръсна! Разбрах, че този Ангел иска да бъде и в моя живот...
image
А това е храмът на св. Сава в Белград. Най-почитаният сръбски светец. Храмът е бил разрушаван нееднократно и от години го възстановяват. Руснаците са дали доста големи суми дарения.
image
Пред храма, с Божиите птичета, и аз една от тях.
image
Изглед от вътрешността на храма.
image
Подземната галерия.
image
Самият вход към подземната галерия.
image
Вече сме във Врнячка Баня. Името си носи от някогашната дейност на хората по тези земи - правели са обувки. Врняти /не съм сигурна, че го изписвам правилно/, на стар сръбски език означава именно "правя обувки", но думата вече не се използва във съвременния език. 
Разходката във Врнячка Баня ще започна с легендата за Моста на Любовта. Именно от него са следващите 2 снимки. 
По времето на Втората Светона Война там живеела една учителка на име Нада. Залюбила се с един човек, не запомних името му, и любовта им била толкова силна, че успели да се противопоставят на тогавашните порядки, бащата да избира жених за дъщеря си. Младежът заминал на фронта в Гърция. 4 години не се върнал и всички смятали, че е убит. Ала той се залюбил с гъркиня. Когато Нада разбрала това, седнала на една пейка, близо до мястото, където сега е мостът, не пожелала да се прибере вкъщи, и умряла от студ. Сега хиляди влюбени двойки закачат катинарчета на този мост....за да не им избяга любовта, може би...не знам целта на това действие.
image

image
Във Врнячка Баня има 7 минерални извора, всеки с различен химичен състав на водата. Само в един от тях водата се пие, по-късно ще го видим. Тук съм пред фонтаните на един от спа ценровете. 
image
Тук на заден план се вижда спа центърът. Този извор датира от римско време, открит е по времето на император Валериан. Във Врнячка Баня ежегодно се резервират близо милоин нощувки, а туризмът тук датира от края на 19-ти век.
Тук периодично се организира филмовият фестивал за сръбски филми, а всеки месец август има диджей парти, което трае 4 денонощия и в този период всичко е позволено - хора да нощуват на палатки в парковете, да пият, да пушат, да се любят, да се дрогират, кой каквото го влече ;))) Партито не прекъсва за 4 денонощия, нон-стоп мюзик!
image
Отново малко лирическо отклонение - Тарзан в японската градина във Врнячка Баня. ))
image


image
Време за медитация, пред езерцето, отново в Японската Градина.
image
Изглед от вътрешността на мястото, където е изворът с питейна минерална вода. Изключително кисела вода, никога не бях опитвала такава. Казват, че лекува всякакви болести на стомашно-чревния тракт, както и женски болести.
image
Това кресло някой е оставил...за мен?! ;))
image
Изворът отвън, свежо езерце, в което постоянно се впръсква минерална вода.
image
Малко еротика на центъра на Врнячка Баня?!
image
Една от главните алеи.
image
Случайно попадаме на мотор Ямаха и аз, понеже отдавна искам да се возя на мотор, не пропускам възможността поне да го видя отблизо. Ако собственикът беше там, щях да го помоля да ме повози за малко!
image
И какво, щом е Баня, да вземем да се окъпем, а?!
image
По пътя към Ниш, крепостта на цар Лазар. Единствената оцеляла стена. 
image
И църквата, в която се намират мощите на цар Лазар.
image
Ето тук са мощите му. Бил е княз, не цар, но сърбите са го нарекли цар, защото е спечелил място в Божието Царство. Загинал е в Косовската битка с турския султан Мурад. В тази битка един от хората на цар Лазар, който се считал за най-големия сръбски юнак, на име Милош, убил султана с хитрост.
Заявил, че иска да се предаде и да целуне краката на султана. Завели го, той извадл нож от ботуша си и убил султан Мурад. 
image
 А тази свещ ми заприлича на човешка фигура, затова ви я показвам.
image
Нишката военна крепост. Датира от 2000 години. Винаги, когато Белград е бил под обсада, Ниш се превръща във военен център и тук се мести и правителството.
image
Археологически музей на открито. Епитафи на богати хора от римско време.
image

image

image
Това е джамия, която е превърната в музей. Поначало в Ниш е имало 12 джамии, от които в момента съществува само една и е под денонощно полицейско наблюдение, поради опасността и тя да бъде запалена. Поне така ни разказа екскурзоводът ни. 

image

image
Нишката крепост е изградена под формата на звезда, така всяка стена може да бъде защитавана от две страни. 
image
Паметник на св. Константин Велики, който е роден на това място. Онова, което не знаех, е, че майка му Елена е била кръчмарка, а баща му - военен. 
image
Пешеходната алея на Ниш.
image
И някои впечатляващи сгради в центъра.
image

image
Един много интересен паметник. Попитахме местните кои са тези юнаци. Разказаха ни, че това е един известен ловец, на име Калча, с кучето си. Бил приближен на цар Александър. За втората фигура не можаха да ни кажат на кого е, ала намерих информация, става дума за писателя Стеван Сремац, който е написал роман, чийто главен герой е именно Калча. Романът се казва "Ивкова Слава".image
Шопинг центърът в Ниш.
image
Завършвам с две любими фотографии. Тази нарекох "Искам да съм Птица".
image
И "Ангелски Криле над Ниш"...
image



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - Ехаа!
26.09.2017 20:44
Браво! Супер постинг си направила, разходих се с теб заедно ;)
На всички снимки си излезнала чудесно, и на всеки кадър личи, че ти е било хубаво, направо сияеш!
цитирай
2. krassko - Благодаря за разходката...
26.09.2017 20:51
Явно добре се грижат за теб...:)
Малко напълняла и добре отпочинала.
цитирай
3. zax - Направо сменяй професията, поч...
26.09.2017 21:41
Направо сменяй професията, почивай да пишеш пътеписи. ;)
цитирай
4. vesever - Ан, радвам се, че ти е харесала ра...
26.09.2017 21:42
Ан, радвам се, че ти е харесала разходката!
Ми, то аз съм като птиче под небето, как да не сияе човек, когато е волно птиче ))
цитирай
5. vesever - Краси, и аз ти благодаря :) Днес се ...
26.09.2017 21:44
Краси, и аз ти благодаря :)
Днес се наложи да се адаптирам и да подкарвам преводите, малко трудно ми се отдаде, но влизам в ритъм ;))
цитирай
6. vesever - Заки, благодаря ти! В действи...
26.09.2017 21:49
Заки, благодаря ти!
В действителност по време на тази екскурзия ми влезе мухата да стана екскурзовод, мисля, че ще ми е доста по-леко, че с преводите понякога кафата ми е като в менгеме...
Ала ще видя доколко би било възможно, на този етап.
Би могло само в Търново, когато идват чужденци, за далечни дестинации няма да мога, засега.
Преди време съм се проявявала като екскурзовод 2-3 пъти и останаха много доволни, защо пък не, вълнуващо е!
цитирай
7. vesever - П. П. Всичко, което описах по-горе, ...
26.09.2017 21:51
П. П. Всичко, което описах по-горе, го научих от нашия екскурзовод, не съм търсила допълнителна информация, тъй като времето ме притиска, но се радвам, че ви е харесало!
цитирай
8. rosiela - Много интересно ми беше, Веси.
26.09.2017 22:11
Белград и Ниш съм ги обиколила и аз, но в Нови Сад и Врнячка баня не съм била. До Ниш има Нишки бани на няколко километра, пак много хубав техен балнеолечебен център.
Чакай сега да те питам две неща: отвътре в Нишката крепост има техни прекрасни туристически влакчета, возят те половин час и ти разказват. А до входа техни исторически картички. Тия не базарят и джамии палят, не са като нас.
А второ, там на площада в Ниш, както си се снимала, зад тебе заведението с чадърите навън е истинска чудесарница от кафе, банички и сладки в невероятни разновидности. Опита ли?
Имат и прекрасни магазини за обувки и дрехи, особено в един подлез назад към градината зад площада, слезеш ли долу - онемяваш от красота и избор. След подлеза е театъра им, пазар хубав открит имат там и т.н. Ама зависи колко време са ви дали.
Страшно ми хареса хотелът - кораб, аз като ходих в Белград, не съм виждала на Дунава тази красота.
цитирай
9. rosiela - Стой си сега преводачка,
26.09.2017 22:13
тази муха екскурзоводска ще я развяваш по - късно, като ти пораснат децата и си хванат пътя в професията. Има време.
цитирай
10. troia - Веси,
26.09.2017 22:15
толкова много снимки! Разходих се с теб и ми беше интересно.
Пожелавам ти още много да пътуваш и ние покрай теб.:)
цитирай
11. vesever - Роси, аз обикновено обичам да ра...
26.09.2017 22:17
Роси, аз обикновено обичам да разглеждам местата и не се сещам много за храна, когато съм на път, в Ниш моите хора опитаха едни месни деликатеси, точно за мястото, на което говориш, а аз, понеже не ям месо, си взех сладолед :))
Да, имаше много сладкарски изделия, ала на мен ми става тежко, ако ям по време на път, щото съм много емоционална и емоциите ме хранят ;)) а и времето беше малко. Подлезът го видяхме, но повечето магазини бяха затворени в неделя, в шопинг центъра се шмугнахме...аз се сдобих с много хубава блуза и ..розови обеци - да ми е розов животът ;))
Да, влакчетата на крепостта ги срещнахме, дори имаше предложение да се возим, обаче повечето искахме пеш да обиколим крепостта и парка...

Именно заради децата няма веднага да почвам като екскурзоводка, може само еднодневни екскурзии в Търново.
Щерката догодина ми е абитуриентка, а синът ще влиза в гимназия...растат си децата, живи и здрави да са!
цитирай
12. rosiela - Догодина да ги заведеш в Дубровник
26.09.2017 22:27
на Адриатическото море. И там е една архитектурна приказка. Особено ако са ти отличници. А сигурно са. Да са живи и здрави.
Честита блуза и обеци, ще ни ги покажеш, мисля.
цитирай
13. vesever - Кати, радвам се, че ти е харесала ...
26.09.2017 22:27
Кати, радвам се, че ти е харесала разходката!
Ами, преди 2 години водих децата до Англия, за 2 седмици, обходихме я надлъж и нашир, невероятно си изкарахме...
После се спрях и си пътувахме само по наши земи, предимно до моренцето...
Сега отново се активирам и мисля да пътуваме често.
Обещала съм им докато остарея да обиколим света...почваме от близки дестинации и разширяваме периметъра.
цитирай
14. vesever - Роси, ще видя за Дубровник, какви възм...
26.09.2017 22:34
Роси, ще видя за Дубровник, какви възможности се предлагат, сега на "мушка" са Италия и Гърция.
В Гърция имам близки хора, които искам да видя, преди да дойде зимата, а от Италия идва прадядото на децата ми, от рода на баща им и им обещах, че ще ги заведа да видят тези земи, от които е тръгнал родът, между другото, прабабата пък е сръбкиня. Залюбва се с италианеца, ала ги погват баща й и братята й и те избягват в България.
А отделно самата аз мечтая за Венеция...та, с един куршум, два заека )))

Ами, мога да ги покажа, да добавя снимки тук, обеците ми станаха много сладурски и си ги познах като за мен ))
цитирай
15. rosiela - Ама и вие сте
26.09.2017 23:07
интересно потекло. Всичко да обиколиш, което искаш. Гърция много ще ти хареса също, като отидох един път, та не можах да се спра години наред. И Венеция е чудо. Не се спирай.
цитирай
16. vesever - Роси, аз тепърва почвам, а почна ли, ...
27.09.2017 09:16
Роси, аз тепърва почвам, а почна ли, нямам спирка ;))
Много се вълнувам още от сега...
цитирай
17. kremenova - Чудесна екскурзия и аз планирам да я ...
27.09.2017 10:08
Чудесна екскурзия и аз планирам да я направя,много е интересно да се пътува,като отидеш другаде,след това се връщаш като прероден!
цитирай
18. kremenova - Чудесна екскурзия и аз планирам да я ...
27.09.2017 10:18
Чудесна екскурзия и аз планирам да я направя,много е интересно да се пътува,като отидеш другаде,след това се връщаш като прероден!Много хубави снимки,обичам да, гледам снимки на екскурзии,аз като правя,заставам пред една улица и снемам,да се видят сградите на цялата улица,като се прибера си ги пускам на голям екран да си ги гледам,защото в бързането не можеш да догледаш много...който е в чужбина е хубаво да прати снимки от там да видят и хора,които не могат да пътуват.има хора в чужбина живеят,а не обръщат внимание на интересното и вървят през улиците като телета .
цитирай
19. vesever - Кременова, няма да съжаляваш, н...
27.09.2017 10:43
Кременова, няма да съжаляваш, наистина е вълнуващо да види човек нови места, различни хора, различна култура!
Така е, за туристите всичко е интересно!
И фотографиите, и спомените, които остават от преживяването...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4044288
Постинги: 1153
Коментари: 13404
Гласове: 16014
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол