Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2017 20:20 - В Пчелина
Автор: vesever Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9488 Коментари: 21 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Тези дни за трети път помагах на Любимия с кошерите. Оставам удивена и тотално впечатлена от света на пчелите. Такава организация, експедитивност, комуникация, синхрон, взаимност, не съм виждала сред хората.

Скоро възнамерявам да напиша разказ за чудния свят на пчелите, в следствие на всичко, което виждам от малкия си досег с тях и всичко, което приятелят ми ми разказа – той от години има кошери.

Едно от най-уникалните неща, които ме впечатлиха, е общуването на пчелите с фигурите, които правят с телата си. Разузнавачите търсят паша и когато намерят, се връщат в кошера и обявяват на какво разстояние има паша, колко е пашата, каква е, ще бъде ли достатъчно или не, само с няколко определени фигури с телата и размахване на крилцата, и всички разбират посланието.

Умът ми не побира как е възможно да се разбират така, дори си мисля, че начинът им на комуникация е много по-точен от този на хората, които ползваме думи и често именно с думите размиваме онова, което искаме да кажем и съответно се получават разминавания с отсрещната страна. А тук няма разминавания – всичко е толкова точно!

Смята се, че човечеството е най-развитият в интелектуален аспект вид на Земята. Гледайки природата, обаче, започвам да се съмнявам, дали това е така.

Преди години по същия начин се бях впечатлила от птиците. Участвах в екологичен проект по Дунава, в рамките на две седмици плавахме от Видин до Силистра и нощувахме на брега, на различни места всеки път, и аз всяка сутрин се курдисвах на брега да чакам слънцето и да гледам птиците. Как излитат от островите,  за да си търсят храна, винаги по едно и също време преди изгрева на слънцето, как всяка знае мястото си, как в движение си „говорят” , уточнявайки се как да се раздели ятото и коя част накъде да лети, удивителните фигури, които изписват в небето по време на полет – всичко това за мен бе някаква магия, чудо неземно.

Ето и сега, за кратко време видях толкова много и се удивлявам от това как е възможно тези малки същества да имат невероятните умения и организация, да създават и поддържат пчелното семейство, от стотици пчели, да извършват всичките си дейности в уникален синхрон и никога нищо да не пропускат…

По всичко личи, че и пчеличките ме харесаха - нямам нито едно ужилване. Първият път една влезе в ръкава ми, бях с пуловер с широки ръкави. Убедих я, со кротце, со благо, да излезе, и тя излезе, без да успее да ме ужили. 

Засега ви представям няколко фотографии, от едно от пчелните семейства, скоро ще напиша и разказа. 
А в последната фотография ви представям и моя милост в булото, под надслов: Бъдещата Пчеларка с блестящото Слънце в Очите;)

Майката на Любимия до последно смяташе, че и аз имам кошери и разбирам от пчели, гледайки ме как работя. А аз тепърва смятам да се уча и да сложим и в моя двор някой кошер, когато се почувствам достатъчно уверена в знанията си.

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zabavnata - Здравей, Весе!
08.06.2017 21:48
Винаги ми е било интересно, но ме е шубе да доближавам кошери.
цитирай
2. hloris - Завиждам ти за смелостта...
08.06.2017 22:21
аз надали бих могла да върша такова нещо...възхищавам ти се!
Личи си,че вече имаш опит в опитомяването им,то май се пускаха някакви димки,които замайват пчелите,и те не жилят...ако правилно съм разбрала.
И мен преди две години ме караха да ходя да помагам,но аз съм толкова страхлива,че се отказах.
пп.Но много обичам да си похапвам мед...особено с чай зимата е просто върха!
цитирай
3. rosiela - Смелчага си!
09.06.2017 06:50
Нямат си парламентарно ръководство, милите, ама виж как организират живота. С удоволствие очаквам разказа ти. Веси, пиши сега къде се случват тези случки, в коя част на България?
цитирай
4. donchevav - Велико тайнство и истинско свещ...
09.06.2017 08:14
Велико тайнство и истинско свещенодействие е отглеждането на пчели! Сигурна съм, че не си алергична. Веднъж ползвах чуждо було, а то имало дупка, една пчела влезе и аз, аджамията, започнах да махам панически - и тогава всички пчели ме погнаха. Нажилиха ме поне двайсетина - все по главата. Дори не отекох - така разбрах, че ставам. Но се оказа толкова работа - бавна, спокойна, философска - че оставих да се занимава съпругът ми, макар че минах целия едногодишен цикъл на обгрижване. Пък и винаги имам някаква козметика по себе си - а ароматите много дразнят пчелите! Велико занимание е пчеларството! Пожелавам ти успех, Веси! Поздрави!
цитирай
5. vesever - Ани, привет! Ако не си алергична, ...
09.06.2017 09:44
Ани, привет!
Ако не си алергична, не е страшно...:)
цитирай
6. vesever - Тони, да, пчелите се опушват, за да ...
09.06.2017 09:51
Тони, да, пчелите се опушват, за да бъдат заблудени, че има пожар, при което се награбват с мед, в готовност да се "спасяват" и съответно не могат да жилят. Опасно образи, надупват се в килийките и смучат мед :))
Ала понеже са стотици пчели, все някоя ще жилне, мисля, че няма пчелар, който да не е бил жилен. А мен ме щадят, нали знаеш за късмета на начинаещия...рано или късно предполагам, ще ме жилнат и мен.
Първият път само опушвах, майтапех се, че съм пушач номер едно на Родината! Вторият път освен опушването, помагах и за подготвянето на рамките с восъчни основи, които поставяме в кошерите, да градят килийки и да ги пълнят с мед. А третият път, именно онзи ден, разпечатвахме рамките, пчеличките запечатват меда в килийките, и за да го извадим, го разпечатваме, обрязваме пълните рамки с нож, сетне ги слагаме в центрофугата и медът се изцежда, килийките остават празни и връщаме рамките в кошерите, да ги пълнят отново..и така процесът се повтаря. До края на месеца пак трябва да отидем.
цитирай
7. vesever - Роси, това е в североизточна Бъл...
09.06.2017 09:59
Роси, това е в североизточна България, на границата между Добруджа и Лудогорието.
цитирай
8. anin - Привет, Весела пчеличке ;)
09.06.2017 10:00
Мноого си любознателна и ученолюбива, браво! :)
Меда замества в много случаи захарта - за чая, за кафето, за смути и др. неща ;)
цитирай
9. vesever - Вени, като дете имах един "...
09.06.2017 10:20
Вени, като дете имах един "инцидент" с пчела, в моето село, в пернишкия край. Прекарвахме летата при баба. Един ден с братовчедката се разхождаме по полята и минаваме край двор с кошери, носехме полски цветя, и пчелите жужаха наоколо, ние се изплашихме и почнахме рязко да бягаме, явно сме ги провокирали и ни погнаха, една влезе в косата ми, имах коса до кръста. Такъв бяг му ударихме, до вилата на вуйчо, още помня гледката, аз мятах коси като хеви метъл, вуйчо майна пчелата от косата ми. После баба ни дава вода с разтворено брашно, против страха, )))
Да, работата по кошерите изисква методичност, последователност, хареса ми много!
Никога не съм очаквала, че бих се занимавала с пчеларство. Но животът поднася изненади, приятни и вълнуващи...
Благодаря ти!
цитирай
10. vesever - Анич, и ние вкъщи много обичаме мед, ...
09.06.2017 10:23
Анич, и ние вкъщи много обичаме мед, когато можем, избягваме захарта!
цитирай
11. inel379 - :)
09.06.2017 14:40
Ти самата си като пчеличка работлива,
красивото и полезното в природата те опива
и се хвърляш със смелост, на която може да се завиди,
но ти дерзай, момиче, доброто ще те види!
Радвай се на своята активност жива,
че тя те прави истински щастлива!
Поздравления за теб!:)
цитирай
12. kolorado - Малии, помпадурът е много стиснат ...
09.06.2017 15:14
Малии, помпадурът е много стиснат бе.
Само по 5 хиляди прочита.
Давай поне 10 хиляди бе, малоумник.
цитирай
13. vesever - Инелка :)
09.06.2017 15:49
Обичам жизнерадостните мигове
И онова, което носи доброта
Така в чудесни светове достигаме
И нека е щастлива всякоя Душа!
цитирай
14. vesever - Колорадо, не се впечатлявам от б...
09.06.2017 15:50
Колорадо, не се впечатлявам от блоговите манипулации.
Тук съм заради няколкото си блогови приятели.
Живи и здрави!
цитирай
15. krassko - Сега модата е да гледат пчели в градовете.
09.06.2017 16:18
Качват кошерите по покривите, а се оказва,
че в градовете се намира достатъчно паша за пчелите.
цитирай
16. to4icata111 - Браво за смелостта, Веси!
09.06.2017 17:03
Аз бих казала: Брррр...:( Много обичам мед, но предпочитам да стоя далече от кошери. Преди години бяхме на гости на моя съученичка. Баща и отглеждаше пчели. Предният ден човекът вадил мед. Момичето, хайде да ви кача на водното ни колело, хайде...
Трябваше да минем през кошерите. Като полудяха тези пчели, нажилиха ме здраво...От тогава много ме е страх. :) Но ти си с екипировка, няма страшно. :)
Браво за интересния пост!
цитирай
17. vesever - Краси, като дете живеех в родната ми ...
09.06.2017 17:59
Краси, като дете живеех в родната ми къща в Перник и съседът ми, чичо Владо, беше пчелар.
Когато го виждах в екипировката - слагаше пълна екипировка, не само було - аз го мислех за извънземен и го гледах доста подозрително. По едно време почна да ни подава грозде през оградата, на мен и сестра ми, и тогава разбрах, че не е извънземен :)
Не знаех за кошерите по покривите, но се оказва, че през 29. година на миналия век някакъв чех за пръв път направил такъв експеримент /това го научих от моя пчелар/ :)
цитирай
18. vesever - Крис, в действителност ако има р...
09.06.2017 18:02
Крис, в действителност ако има резки движения, или някакви силни аромати, провокират пчелите...но инак си живеят кротко и си гледат пчелното семейство ...
Никога не ме е жилила пчела, веднъж ме ужили оса. Играехме на криеница и без да искам, притаявайки се по едни стъпала, натиснах с дланта си една осичка и ме жилна....разтрих ужиленото място и за 2 минути мина и всичко беше ок.
цитирай
19. paciencia - Привет, Пчеларке...
11.06.2017 09:25
..или пчеличка трудолюбива:) Спокойна съм за тебе, че гладна няма да останеш с тези разностранни интереси! Представих си те за момент като пчеличка фотограф летяща сред посестримите си с малка камера в едната ръка и кошничка цветен прашец в другата:) Лек ден, Веси!
цитирай
20. vesever - Вася, това е толкова мило! Знаеш ...
11.06.2017 11:33
Вася, това е толкова мило!
Знаеш ли, миналото лято, на морето, беше ми доста напрегнат период и отидохме на палатка...и си мечтаех да съм чайка...представях си красотите, които бих видяла отвисоко...свободата на полета, простора.....
После исках да съм скала на морския бряг...
Някакъв уют и сила и мистика...
А сега пчеличка :) Мило е, наистина!
Хубаво е, че можем да мечтаем и да се радваме на красотите, които Бог ни е дарил!
Прегръдка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4043314
Постинги: 1153
Коментари: 13404
Гласове: 16014
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол