Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 23:43 - Чарът и неповторимият вкус на българското Черноморие
Автор: oblak7 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2608 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 04.04.2020 00:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чарът и неповторимият вкус на българското Черноморие

image


Точно сега, всеки мечтае за свобода, простор, спокойствие и безгрижие. Любимото ни Черно море е събирателен образ на всичко това. Кротко, то очаква щастливата развръзка, за да ни приласкае със своите съкровища. Златен пясък, шумът на вълните и дълъг списък от вкусни морски дарове и риби. Храната ще спаси света!


Черноморската риба е поне двойно по-вкусна от останалите морски риби поради факта, че нашето море има слаба соленост – само 18%. За сравнение, средната такава на световния океан и Средиземно море е 36%, цели два пъти повече. Освен това, учени от Варненския медицински университет изследват българските черноморски риби и от 10 години насам резултатите винаги показват едно - те са безвредни!

Някои от местните риби могат да се консумират пресни целогодишно – като трицона (добре позната като цаца), попчета и калкан. За други трябва да изберете периода от края на май до края на октомври – например сафрид, чернокоп, зарган, хамсия, ватос, дракон, барбун, паламуд и лефер. Част от тях, дори е по-добре да имаме търпение да опитаме в края на лятото, когато рибите се завръщат тук от странстванията си до Кримския полуостров. Тогава вкусът им е много по-добър.

Изобщо не бива да пренебрегваме и други морски деликатеси, като чудесните черни миди, черноморските скариди и рапани. Всички те, освен че са гаранция за истинска кулинарна наслада, са много полезни и здравословни, най-вече когато ги консумираме възможно най-пресни. Богати са на витамини, минерали, антиоксиданти, ценни аминокиселини, калций и йод.

Започваме кулинарното пътешестие по българското Черноморие от Север.

ДЪЛБОКА

image

Близо до живописния нос Калиакра и един от най-красивите заливи в света – Болата – се намира вкусна морска ферма. Ферма за миди! Дълбока заслужава напълно названието си. Разбираш го при спускането по доста стръмен път с остър наклон. Препоръчително е да оставите автомобила си в най-високата точка. Заведението разполага освен с ферма за миди, така и със собствена зеленчукова градина. Внушителния брой маси изобщо не ви гарантират свободни места и ако уцелите такива е добра идея да пуснете тото, след като хапнете. Менюто предлага безобразно богат избор от ястия с миди – кое от кое по-вкусни и интересни. Тук трябва да се опитва смело. Комбинациите са нестандартни, но основния вкус остава един – прясната мида – крехка и сочна, без никакъв неприятен аромат. Десертът? Карамелизирани миди. Прелитащите наоколо чайки и гларуси с надежда чакат да опитат също някой от вкусните специалитети и явно често им се случва. Не забравяйте – мидите виреят само в чисти води.


image   imageimage                                                   

Калиакра и Болата

БАЛЧИК

image

image

Дворецът и градините в Балчик се превърна в една от топ дестинациите в страната, а и за голям брой чужденци. В курорта има силно румънско влияние – и в кулинарен смисъл. Някои от ресторантите предлагат богат набор традиционни ястия от северната ни съседка – качамак, джолан, лангуси (подобни на мекици). Туристите от Румъния са многобройни. Причината е, че дворецът е построен специално за румънската кралица Мария, където тя остава до сетния си дъх, запленена от красотата и спокойствието на мястото. По това време територията е румънска. Сред живописните алеи на градините се намира и тази на виното. В кралската винена къща можете да дегустирате аперитиви на винена основа с вкус на рози, мед, тиква... В колекцията присъстват бутилки още от 1909 г.

ВАРНА

За някои Варна е градът с най-вкусните дюнери – имат си цяла алея. За други – това е любимата плажна алея, където можеш да хапнеш прясна цаца с бира или вкусни миди с черупки под звука на вълните. За трети, това е най-космополитния град, който предлага италианска, турска, гръцка или грузинска кухня. И никой не би сбъркал. Освен всичко изброено, във Варна можете да се насладите на изключително разнообразие от български вина, като те са се превърнали в кауза на голяма част от ресторантьорите там. За мен това е градът, в който опитах най-вкусните миди с девесил. Ароматът им все още ме преследва и нямам търпение да опитам отново нещо подобно – лятно и апетитно.

ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК, БЛИЗО ДО ВАРНА

Съвсем близо до Варна, се намира едно любопитно място, което може би вече сте чували – Исторически парк. То предоставя едно незабравимо пътуване във времето по изключително реалистичен начин. Но какво би било едно наистина добро преживяване без наслада за вкусовите рецептори. След дългата и емоционална разходка в парка, можете да опитате автентични тестени ястия с пилешко, зеленчуци или в сладък вариант. Приготвени са по стари традионни рецепти от Волжка Бългрия, след обучение от най-добрите готвачи на Татарстан. Основен продукт е лимецът – храната на траките. Там можете да опитате и розов куртовски домат. Той се отглежда и доставя в заведението на парка директно от село Куртово Конаре, близо до Пловдив. Заведението предлага натурална лимонада и крафт бира, произведена изключително от натурални съставки – лимец, ечемик, пчелен мед, мурсалски чай. Храната е най-сигурният начин да се пренесеш в минали времена и да вкусиш живота на нашите предци.

image



image


image




БЯЛА

image

Калканът – най-скъпата черноморска риба или „трюфелът“ на Черноморието. За него казват, че се лови най-вече в бурно море. Също така, на север от Обзор, наричат вълната, която го носи – „мазна“. Тази риба е обект на настървено бракониерство заради високите си вкусови качества и цена. Едно от малкото места, където той живее, е пристанището на Бяла. В съвсем непретенциозно заведение там, можете да се насладите на тази разкошна риба – в най-пресния й вид. А гледката към пристанището и плажната ивица на Обзор е един страхотен бонус. Добрите ресторанти предлагат цели калкани, за да са сигурни клиентите им какво консумират. Нормална практика е да поискате да ви покажат суровата риба, за да се уверите, че няма да ви я подменят с друга подобна, както и че тя не е замразена. Това определено би я съсипало.
 В последните години калканът продължава да бъде рядка риба, като в периода 1990 – 1994 година ловуването му е било абсолютно забранено.
В близкият Обзор пък, винаги ще се намери опитен „берач“ на рапани, който с удолствие ще стане в ранни зори и ще ви снабди с тези морски протеини. Този морски дар има изключително полезна хранителна стойност. Месото му е два пъти по-богато на протеин от останалите меса, като в същото време почти няма мазнини. Има статут на деликатес, но за съжаление в подводния свят се счита за „плевел“, който унищожава мидите – естествения филтър на морската вода. Рапани, приготвени с масло, чесън, вино и розмарин, ще ви спечелят завинаги.

ПОМОРИЕ
image

Поморие е един изключително интересен град с няколко полуострова, което прави ивицата му доста дълга. Този курорт съчетава здравословен туризъм, много руски туристи, част от които вече жители на града, дълги крайбрежни алеи и най-красивите залези по нашето Черноморие.

image

От гледна точка на кулинарната наслада, там властва средиземноморския бохемски стил, примесен с руските традиции. В много от магазините и заведенията можете да откриете традиционни руски специалитети, които може би няма другаде в България. Ако не сте опитвали брезов сладолед, там го има в изобилие. Емблема на Поморие е и ненадминатата винарска избра, известна по цял свят. Крайбрежните алеи са обкичени с най-разнообразни заведения – от такива за бързо хранене до лъскави ресторанти в гръцки стил. Общото между тях е, че те всички предлагат прясна, разнообразна нашенска риба, миди и други морски дарове. За най-непринудените туристи, желаещи да се отдадат на мързелива почивка, има винаги топли мекици на много места – точно като на баба. Заедно с това, можете да откриете невероятен октопод на скара от кокетен ресторант в италиански стил. Такива, обикновено, се намират в руския квартал.
Атракция е корабът – ресторант на централната крайбрежна алея, откъдето можете да хапнете оригинален бургер от няколко вида месо. От същото място, всяка сутрин тръгва туристическо корабче до остров „Св. Анастасия“ близо до Бургас.

image



image





ОСТРОВ „СВЕТА АНАСТАСИЯ“


image

image




Остров „Света Анастасия“ – едниственият български остров, на който има църква, създадена преди повече от 500 години. Чаровният ресторант там предлага вкусни морски специалитети, както и ястия по стари бургаски и манастирски рецепти.  Атмосферата наистина е способна да ви върне поне 100 години назад, сред това малко райско кътче. Ако изключим периода, в който островът е играл ролята на българския „Алкатраз“, когато е бил използван като затвор.

БУРГАС

Остров „Света Анастасия“ е само на 6,5 км. от бургаския кей. С пристигането си в Бургас първото нещо, което трябва да опитаме там, освен традиционните цаца, паламуд и зарган, това са тяхно величество - Мидите по Бургаски! Колкото са вкусни, също толкова и вариации имат. Основните съставки са: пресни черни миди с черупките, ориз, пипер, бяло вино, масло, лук, чесън, моркови, чушки, девесил...и едно студено „Бургаско“. Паламудът пък, може да се приготви като се увие в смокиново листо, и така се сложи на барбекюто.



СОЗОПОЛ


imageimage

Ако искаме да продължим на юг северната кралска нишка, която започнахме в Балчик, то е нужно да споменем, че именно в Созопол, местните рибари са гостили през 30-те години с барбун не кой да е, а самия цар Борис III. Рибарите я наричат царска риба. Барбунът има бяло плътно месо, което е с леко сладък вкус и дискретен морски аромат. Присъствал е в менюто и на Римските управници. Вкусът му е невероятен, приготвен на скара. Много апетитен е и в комбинация с гъби, домати, чушки, чесън, естрагон.
Созопол е най-артистичния ни курорт, домакин на Аполония. Созополски специалитети са смокиновото сладко и дамгите. Дамгите имат произход още от византийско време. Представлява хрупкав сладкиш, посипан с пура захар. Характерно за него са сложните и красиви форми, тайните, на чиято изработка, всяка созополка ревностно пази за своя род. Оттам идва и името – дамга – печат, белег.
Чудесен вариант също е, по залез слънце, до някоя от старите дървени къщи в Созопол, да се насладите на розе и ръчно изработени целувки. Изобщо, созополските дни са сладки и не бързат за никъде.


imageimage

АХТОПОЛ
Стигнахме крайната точка на кулинарното ни пътешествие сред богатство от вкусове, аромати и солени преживявания, гарнирани със свеж бриз. Ахтопол е най-южния град на нашето крайбрежие. Представлява красива комбинация от планината Странджа с иглолистните си гори и горещ морски бряг. Първата вкусотия, която трябва да споменем като емблематична, това е т.нар. „Странджанка“.   С други думи, това е принцеса с кайма. Но в Бургас и Странджанския регион, тя не е просто това! Там тя е много по-дълга и с богат букет от подправки. Друг типичен странджански метод е този за приготовление на риба. Нарича се „лопушка“. Апетитна комбинация от риба и зеленчуци добре се опакова във фолио и се заравя в жар. Просто и много вкусно – такива са рибните ястия по Черноморието!

imageimageimageimage

Бургаския регион и Ахтопол е богат на една интересна и много вкусна черноморска риба – зарганът. Той е змиевиден, главата му наподобява човка и няма кости. След термична обработка, гръбнакът му придобива екзотичен синьо-зелен цвят. Той се дължи на веществото билевердин. Всеки, който би се отблъснал от този му вид, със сигурност ще загуби един неповторим вкус! Няколко заведения в Ахтопол предлагат изключително рибно разнообразие с местен произход. Там можете да похапнете дори чируз – изсушен сафрид. Преди за чируз се е сушала скумрия, но тя отдавна е изчезнала от нашите ширини. За тази цел се използват също нашенските скариди, които са по-дребни от вносните, но затова пък не по-малко вкусни.
Близостта на курорта с Турция е допринесла за популярната в града закуска „гьозлеме“. Тя представлява тестена, пържена вкусотия със сирене – никак не е диетична, но е страшно апетитна.

Със сигурност Черноморието ни крие още много специални и вкусни тайни, но тях ще оставим на вас – открийте ги сами.


image



Тук можете да прочетете още от мен: http://oblak7.blog.bg/ 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави!
04.04.2020 17:32
Хареса ми да отида до морето.И до Поморие разбира се.И да си припомня хубавите вечери с прекрасно приготвени рибки! Имаше едно ресторантче"Панорама!На края на старият град ,надвесено над морето ,с прекрасна кухня... Сега го няма,долу до морето е новото пристанище за яхти.
цитирай
2. barin - Една хубава туристическа тема за ...
04.04.2020 21:58
Една хубава туристическа тема за черноморието. Поздрави на авторката. Припомни ми места, по които често съм ходил. Въпреки, че съм от Варна харесвам повече планината.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: oblak7
Категория: Други
Прочетен: 42601
Постинги: 23
Коментари: 18
Гласове: 79
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031