Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2018 14:05 - Ще стои ли Русия в ъгъла?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3928 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 30 март 2018г. медиите тиражираха една интересна новина, Тръмп има намерение да прибере американските войници от Сирия обратно в САЩ. И това ще стане "много скоро".

В реч пред индустриалните работници в Охайо, Тръмп заяви:

"Изхарчихме 7 трилиона $ в Близкия изток, и знаете ли какво получихме в замяна? - Нищо! Но ще се махнем от там скоро.".... "Ще се върнем в нашата страна, на която принадлежим и където искаме да бъдем."

Огромната част от света, отдавна чака американците да се върнат у дома си и да спрат да харчат парите си за чуждата демокрация. И ето Тръмп обеща това да се случи, скоро в Сирия, след малко и на други места.


Обаче, между думите на Тръмп и реалните действия на САЩ има голяма разлика, достигаща до противоположност на моменти.

Пример за това е обещанието което Тръмп даде на Ердоган, да не подкрепя и въоръжава кюрдите на границата между Сирия и Турция. Само ден-два по-късно висш американски генерал заяви, че САЩ ще създадат и въоръжат 30 хилядна кюрдска армия която ще пази турско-сирийската граница. И ето, че побеснелият от американските шашми Ердоган, удари по Африн.

За всеки следящ политиката на САЩ е добре известно, че в последната година Тръмп говори едно, държавният му секретар говори друго, а Пентагона и ЦРУ, правят трето. Дали това е резултат от бламирането решенията на Тръмп от Конгреса и държавната администрация, или е някакъв политически вариант на "доброто ченге - лошото ченге", е трудно да се каже. Но пък е ясно, че действията на САЩ станаха доста непредвидими, нещо което Тръмп обеща в предизборната си кампания.


Докато в четвъртък, Тръмп от Охайо, обещаваше да прибере американските войници от Сирия, говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, на въпрос за изказването на президента, заяви, че не и е известно да има промяна по политиката в Сирия и не знае какво е имал предвид Тръмп. Позицията на бившия Държавен секретар, както и на настоящия е, че САЩ имат интереси в Сирия които не свършват с ликвидирането на Ислямска държава и няма да я напускат в обозримо бъдеще. Тази позиция часове преди речта на Тръмп, озвучи и говорителката на Пентагона. Така, че Тръмп отново е сам срещу американските институции - "доброто ченге", или пък - лошото, въпрос на гледна точка.


Но какво ни интересува нас, ще ли се изтеглят американците от Сирия, както твърди Тръмп, или ще останат там, както твърдят чиновниците му?

Международната политика е сложна система в която на пръв поглед несъвместими събития са част от един голям пъзел. Сирия е една гореща точка, такива са също Корейският полуостров, Украйна, Косово и други. Там се сблъскват интересите на Русия и Китай с тези на Запада. Развитието на събитията в тези горещи точки ни дава представа за реалните възможности на противоборстващите сили. Едно напускане на Сирия за САЩ е равно на сериозно поражение, при това далеч не само на имиджа им на световна супер сила. На практика напускайки Сирия, американците ще загубят контрол над по-голямата част от Близкия изток и съответно от петролния пазар. Разбира се, САЩ никога няма да напуснат Сирия, хей така, заради прищявката на един президент. Ако го сторят, това няма да е по волята на Тръмп, а защото съотношението на силите в региона се е променило.


Нещо друго интересно и имащо отношение към голямата игра - това е презентацията на новите стратегически руски оръжия която направи Путин през февруари. Той огласи, че Русия разполага с нови оръжия правещи американската ПРО безполезна. Подобни гръмки изявления не се правят безцелно и заради едното перчене, а Путин пък е последния който би се надувал голословно. Всъщност той извади няколко жокера от ръкава си, за да подчертаят думите му - Тогава никой не ни слушаше. Чуйте ни сега! В това си изявление Путин сложи кръст върху еднополярния световен ред и призова за преговори. Нов глобален ред с обща безопасност за всички.


Очевидно Путин отново не бе чут, не бе разбран, не му повярваха. Вместо Западът да се стресне от руските оръжия и да седне на масата за преговори, той започна поредна кампания срещу Русия. Случаят "Скрипал" развихри безпрецедентна истерия, бяха прогонени стотици дипломати и от двете страни, или иначе казано - не преговори на високо равнище, а спиране на почти всички комуникации. Доста ясен отговор - ние няма да преговаряме с Русия за никакъв нов ред. Ние ще воюваме срещу вас по всички възможни хибридни начини добре познати ни от "Студената война", и ние се надяваме, че вие ще се скапате също както се скапа СССР. Гоненето на руски дипломати от различните страни членки на ЕС и НАТО, се превърна в проверка, кой е готов сляпо да върви подир англо-саксите. Резултатите не са изненадващи, но са твърде неприятни за атлатиците, и не защото България не поведе хорото, не. Турция е големия проблем на НАТО и Запада, без нея, конвенционална война срещу Русия в Европа е практически обречена, същото до голяма степен се отнася и за Близкия изток. В този контекст, истериите които Запада переодично провокира по отношение на Русия, са поредната тъпоумна "стратегия" на един бездарен и напълно лишен от здрав разум политически елит. Тези хора за две десетилетия успяха да потопят света в хаос и да поставят Западната цивилизация пред самоунищожение. Сега са на път да предизвикат и световна война. 


Ако Русия не бъде чута и Запада не седне на масата за преговори, нещо което както се вижда едва ли ще се случи, то тогава Русия ще принуди Запада на преговори. 

Освен презентацията на руските оръжия, в надвечерието на изборите в Русия, излязоха два документални филма за Путин. И двата са дело на журналисти близки до властта, ще рече - Путин, чрез тях казва каквото е решил да каже. И ако на запад са ги проспали тези послания с мисълта, че не се отнасят до тях, а до поданиците на цар Путин, то много са сбъркали! Единият филм се казва "Миропорядок - 2018", а другия "Путин", препоръчвам ги, има какво да се научи от тях ако се внимава.

Санкции за Крим, санкции за Сирия, санкции за намеса в изборите в САЩ, санкции за "Скрипал"... пълно икономическо ембарго на Русия. Политика на "сдържане", политика водеща до затруднения, забавено развитие, бедност, изоставане... в един все по-враждебен свят. Русия не е могъща икономика и не може да спечели икономическа война със Запада... но Русия е могъща ядрена държава! "Хибридна", "Студена" или както и да я наречем, войната си е война, а формата ѝ бързо може да се промени. Във война всеки използва това в което е по-силен от противника.

"Никога не притискай противника в ъгъла защото единствения му път за отстъпление е през теб" - Лао Дзъ

Путин това го разказа образно, с един плъх който притиснал в ъгъла като дете, и плъха после дълго гонил малкия Путин.

Още едн урок научил Путин докато растял по петербургските улици - ако боя стане неизбежен, много по-добре е да удариш пръв.

И още нещо от Путин - В Крим, ние действахме много изненадващо, бързо и решително. Нашите западни партньори не очакваха това.


Днес още една новина разпространиха медиите. В телефонен разговор Путин уверил сръбския си колега, че Сърбия е най-близък съюзник на Русия и ще бъде защитена по всякакъв начин, при всички положения. Според сръбски медии, Путин дори бил казал, че ако се наложи, за два часа, руските самолети ще са над Косово.

Нашите медии се заеха да обясняват, че това са сръбски фейкове. Някакъв "експерт" по БНР, заобеснява, че тези самолети нямало откъде да минат та да стигнат Косово. Как през България ще минат, та ние сме в НАТО, това е немислимо! Не е ли смешно, а!


Та ще видим, ще стоят ли още американците в Сирия, в Косово ще продължават ли албанските истъпления спрямо сръбското малцинство, ще продължават ли да врякат британците...


Има хора които са готови да умрат за свободата или за друга кауза. Има хора готови да превиват гръб и да търпят, но да са живи. Изглежда и народите като хората имат свой характер. Едни са войнствени, искат да владеят и господстват, други са измамници и търгаши, трети са за справедливостта. Някои пък вярват, че преклонена глава саба не я сече. За тези последните от ключово значение е да знаят пред кого да преклонят глава. Един такъв народ в двете световни войни сбъркал пред кого да вири нос и пред кого да преклонява главица, но му се разминало. А дали и този път ще му се размине...





Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vedrina - !!!
31.03.2018 15:13
Бог да ни пази...
цитирай
2. mt46 - Мда...
31.03.2018 20:54
Нищо добро не може да очакваме от нашия продажен и слугински "елит"...
цитирай
3. vaquero - merlin68,
31.03.2018 22:49
Хаосът в управлението на една държава е начало на западането й.
цитирай
4. born - Хаосът в управлението на една дъ...
01.04.2018 00:02
vaquero написа:
Хаосът в управлението на една държава е начало на западането й.

А хаосът в управлението на един Европейски съюз какво означава ?
Нали знаеш притчата за съдбата на всяка империя, в която е била включена България ? Е, дори не бяхме в СССР , само във Вършавския договор, а какво му се случи ! А сега сме салонен управител на ЕС и сме и в НАТО ! Вече е ясно какво ще им се случи !
цитирай
5. leonleonovpom2 - Нямат опит, Стефане!
01.04.2018 14:11
born написа:
vaquero написа:
Хаосът в управлението на една държава е начало на западането й.

А хаосът в управлението на един Европейски съюз какво означава ?
Нали знаеш притчата за съдбата на всяка империя, в която е била включена България ? Е, дори не бяхме в СССР , само във Вършавския договор, а какво му се случи ! А сега сме салонен управител на ЕС и сме и в НАТО ! Вече е ясно какво ще им се случи !


С нас! Още са под спомена на Калояновите войници!
Но ние извървяхме дълъг път!Не ни трябват войници вече, колкото и да ги е страх от тях
Сега се усетиха, но късно! Че без войници ще се справим с тях! Ние вече уверено държим нещата в ръцете си!
мърдане няма!

Хубав Първи Априлий!
цитирай
6. germantiger - ?!
01.04.2018 14:42
Русия никога не е стояла в ъгъла

В ъгъла може да стои българия, германия, някой друг

лек ден РОССнак

ЕЙ РОССНАЦИ, защо като ви наричам руснаци от 2-3 месеца никой не кза нещо против

айде РОССНАК, извини ме

ако случайно РОССия стои в ъгъла, значи там й е мястото

а стоите ли в ъгъла вие РУСНАЦИТЕ, а РОССНАК?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679814
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031