Постинг
12.01.2019 20:20 -
Семпло Домашно Калцоне
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2948 Коментари: 21 Гласове:
Последна промяна: 12.01.2019 20:44
Прочетен: 2948 Коментари: 21 Гласове:
14
Последна промяна: 12.01.2019 20:44
Кой харесва италианска кухня?! И по-конкретно, доброто старо калцоне. За пръв път опитахме оригинално калцоне в един ресторант в Рим преди година и кусур. И децата, и аз го харесахме и реших да се науча да го правя. Ето защо, периодично приготвям калцоне. В италианското слагат един специфичен сос, от зелени подправки, вкусът на които не успях да различа, явно са типични италиански. Ала аз правя своите импровизации, които тази вечер и тук ще споделя.
Че като се размечтах, че и спомени ми нахлуха от тази прекрасна екскурзия...
На когото му е интересно да види фотографиите ми от Рим, заедно с описанията и впечатленията ми, ето тук
http://vesever.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/11/11/tutte-le-strade-portano-a-roma.1577019
Сега да си дойдем на думата, за калцонето.
Отнема повече от 2 и по-малко от 3 часа да се приготви.
Замесвате тестото, както си му е редът, аз правя семпло тесто, с брашно тип 500, мая, щипка сол и щипка захар. След като втаса, разделяте на топки, разточвате на малки окръжности...със старата точилка на баба...
Моята тава събира 4 калцонета.
Пълнежът е по желание, нашите снощи бяха с шунка, сирене и доматен сос, а за вегетарианците, без шунка. Понеже замесих тесто за цяла рота, а и домочадието го харесват, тази вечер отново приготвих, ала с различен пълнеж - пилешко филе, нарязано на ивици и мариновано с бяло вино, соев сос и чер пипер. Освен филето, добавих маслини, топено сирене и импровозирания ми сос а-ла-баста-италиана, състоящ се от босилек, магданоз, целина, чесън, малко майонеза и топено сирене, получи се приятен вкус. В последния момент ме осени да добавя в калцонетата и кисели краставички. Ето заготовките за пълнеж.
Ето ги опечени, току-що излезли от фурната.
Тези са с шунката...
А тези са с пилето и импровизациите ми.
Ако някой реши да си ги приготви, вървят добре с червено вино. За добро храносмилане, малко любима неостаряваща италианска музика - чаровникът Челентано! Но понеже една песен ми се вижда малко, а аз имам много любими италиански песни, ще взема да добавя още няколко...е, блогът не дава повече от 4...
Че като се размечтах, че и спомени ми нахлуха от тази прекрасна екскурзия...
На когото му е интересно да види фотографиите ми от Рим, заедно с описанията и впечатленията ми, ето тук
http://vesever.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/11/11/tutte-le-strade-portano-a-roma.1577019
Сега да си дойдем на думата, за калцонето.
Отнема повече от 2 и по-малко от 3 часа да се приготви.
Замесвате тестото, както си му е редът, аз правя семпло тесто, с брашно тип 500, мая, щипка сол и щипка захар. След като втаса, разделяте на топки, разточвате на малки окръжности...със старата точилка на баба...
Моята тава събира 4 калцонета.
Пълнежът е по желание, нашите снощи бяха с шунка, сирене и доматен сос, а за вегетарианците, без шунка. Понеже замесих тесто за цяла рота, а и домочадието го харесват, тази вечер отново приготвих, ала с различен пълнеж - пилешко филе, нарязано на ивици и мариновано с бяло вино, соев сос и чер пипер. Освен филето, добавих маслини, топено сирене и импровозирания ми сос а-ла-баста-италиана, състоящ се от босилек, магданоз, целина, чесън, малко майонеза и топено сирене, получи се приятен вкус. В последния момент ме осени да добавя в калцонетата и кисели краставички. Ето заготовките за пълнеж.
Ето ги опечени, току-що излезли от фурната.
Тези са с шунката...
А тези са с пилето и импровизациите ми.
Ако някой реши да си ги приготви, вървят добре с червено вино. За добро храносмилане, малко любима неостаряваща италианска музика - чаровникът Челентано! Но понеже една песен ми се вижда малко, а аз имам много любими италиански песни, ще взема да добавя още няколко...е, блогът не дава повече от 4...
Следващ постинг
Предишен постинг
Затова благодаря за рецептата, Веси! Ще си направя. Но моето ще е модифицирано калцоне - вегетариаско. Защото от 1982г. не ям месо.
Хубава съботна вечер и весела неделя!
цитирайХубава съботна вечер и весела неделя!
Младене, да ти е сладко!
И аз от няколко години се отказах от месото, но редовно готвя за децата.
Има много прекрасни вегетариански ястия, наскоро готвих броколи с топено сирене, направо деликатес /за мен, де, децата не се впечатляват толкова от вегетарианските ястия.../
цитирайИ аз от няколко години се отказах от месото, но редовно готвя за децата.
Има много прекрасни вегетариански ястия, наскоро готвих броколи с топено сирене, направо деликатес /за мен, де, децата не се впечатляват толкова от вегетарианските ястия.../
3.
ysmivka -
един специфичен сос, от зелени подправки, вкусът на които не успях да различа, явно са типични италиански
12.01.2019 22:13
12.01.2019 22:13
Специфичният сос се нарича песто, като е комбинация от различни подправки, кедрови или други ядки пасирани в зехтин. Има го и по суперите, няма начин да го няма и в България.
цитирайНе, Усмивка, не беше песто. Познавам вкуса на песто, това беше различно. Ако отидем пак, ще опитам да разбера какво е...ако благоволят да ми кажат, щото може да е тайна на ресторанта ;)
цитирайАми удобно вкусничко е да сложиш разни вкусотии в калцоне (чорап :-)))
Арабите му викат дюнер, руснаците пелмени… а аз си предпочитам по български в чушка :-)))
Поздравления за готварските умения Веси. Направо си огладнях пак преди лягане :-)
цитирайАрабите му викат дюнер, руснаците пелмени… а аз си предпочитам по български в чушка :-)))
Поздравления за готварските умения Веси. Направо си огладнях пак преди лягане :-)
са си същински домашни джоб-сандвичи:)
Все едно да бъркаш памид с кианти:))
цитирайВсе едно да бъркаш памид с кианти:))
Лекси, вярно си е, всяка нация има своята интерпретация. И аз много обичям пълнени чушки, вкусота! Тази пролет предвиждам да засея много... И да сътворя зеленчуков рай)))
Благодарско !
цитирайБлагодарско !
Налиа , много вкусни бяха. Ометохме 4 х 4 (4 тави х 4 калцонета).
Калцоне в превод значи чорап, както и Лекси споменава по-горе. Твоята интерпретация е джоб - не знам кое първо е създадено във времето и кое от кое е повлияно - чорапът от джоба или обратното ))) - можеш да проучиш, ако е важно за теб.
Весела неделя да имаш!
цитирайКалцоне в превод значи чорап, както и Лекси споменава по-горе. Твоята интерпретация е джоб - не знам кое първо е създадено във времето и кое от кое е повлияно - чорапът от джоба или обратното ))) - можеш да проучиш, ако е важно за теб.
Весела неделя да имаш!
Много ми допадна идеята ти за това калцоне!
Непременно ще направя някой ден на Теди...ние в къщи обичаме
италианска кухня.
Разходих се и из Рим...чудесно сте си изкарали определено! :)
А моята мечта е да посетя някой божий ден Венеция,и да се повозя на гондола...
аз си падам по романтиката! :)
Хубав ден от мен,Вес,и уютен! :)
цитирайНепременно ще направя някой ден на Теди...ние в къщи обичаме
италианска кухня.
Разходих се и из Рим...чудесно сте си изкарали определено! :)
А моята мечта е да посетя някой божий ден Венеция,и да се повозя на гондола...
аз си падам по романтиката! :)
Хубав ден от мен,Вес,и уютен! :)
Тони, благодаря ти! Наистина става вкусно и човек може да развихри фантазията си и да импровизира с продукти и комбинации...
Да ви е сладко!
О, за Венеция и аз си мечтая и за гондола... Обаче първо ще тренирам с лодка по Янтра )))
Или в случая с кънки, ако знаеш как е замръзнала...Някакво ледено вълшебство!
неделя да имате с Теди!
цитирайДа ви е сладко!
О, за Венеция и аз си мечтая и за гондола... Обаче първо ще тренирам с лодка по Янтра )))
Или в случая с кънки, ако знаеш как е замръзнала...Някакво ледено вълшебство!
неделя да имате с Теди!
У дома е винаги вкусно и хубаво ... когато съм си на село и съм си ШЕФ ...винаги ми се получава)))
цитирайЧорап или джоб - има ли някакво значение щом са направени с любов за семейството:)?
За мен много е важно да има интерпретация, творчество във всяка рецепта, която да пригодиш към вкуса си и този на домочадието.
Спомням си Симеон Щерев - Банана, който е казваше, че всичко в музиката и кулинарията се прави с щипка "мардигрюн":), т.е. с интерпретация и малко зелена подправка:).
Да ви е вкусно!
цитирайЗа мен много е важно да има интерпретация, творчество във всяка рецепта, която да пригодиш към вкуса си и този на домочадието.
Спомням си Симеон Щерев - Банана, който е казваше, че всичко в музиката и кулинарията се прави с щипка "мардигрюн":), т.е. с интерпретация и малко зелена подправка:).
Да ви е вкусно!
Радо, евала!
И аз се опитвам да съм мастер шеф, с годините се уча на доста интересни кулинарии...а най-хубаво ми е, когато децата харесват гозбите ми.
Напоследък опитвам да съчинявам сосове, става сполучливо!
Поздрави и хубава неделна вечер, за мен си е работен ден и днес, а доста ми се искаше да мързелувам...
цитирайИ аз се опитвам да съм мастер шеф, с годините се уча на доста интересни кулинарии...а най-хубаво ми е, когато децата харесват гозбите ми.
Напоследък опитвам да съчинявам сосове, става сполучливо!
Поздрави и хубава неделна вечер, за мен си е работен ден и днес, а доста ми се искаше да мързелувам...
Кате, благодаря ти!
Така е, напълно споделям мнението ти, толкова ми е хубаво да готвя за децата с любов, дори понякога надскачам себе си )))
И за творчеството мислим еднакво, и аз по природа съм творческа личност, често импровизирам, и радостта е голяма, когато стават успешни импровизации...
Прегръдка от мен и хубава вечер, мила Кате!
цитирайТака е, напълно споделям мнението ти, толкова ми е хубаво да готвя за децата с любов, дори понякога надскачам себе си )))
И за творчеството мислим еднакво, и аз по природа съм творческа личност, често импровизирам, и радостта е голяма, когато стават успешни импровизации...
Прегръдка от мен и хубава вечер, мила Кате!
vesever написа:
Младене, да ти е сладко!
И аз от няколко години се отказах от месото, но редовно готвя за децата.
Има много прекрасни вегетариански ястия, наскоро готвих броколи с топено сирене, направо деликатес /за мен, де, децата не се впечатляват толкова от вегетарианските ястия.../
И аз от няколко години се отказах от месото, но редовно готвя за децата.
Има много прекрасни вегетариански ястия, наскоро готвих броколи с топено сирене, направо деликатес /за мен, де, децата не се впечатляват толкова от вегетарианските ястия.../
Това е въпрос изцяло на личен избор. Моите деца например се хранят с месо. Никога не съм правил опити да им налагам своя мироглед в това отношение. Дори нещо да е силно полезно по принцип, ако човек сам не стигне до него и не го приеме като практика в живота си, а му се налага отвън, това е вид насилие. С истина не бива да се покръства! Хубава седмица ти желая!
Младене, и аз мисля така. Насила нищо не става, а и всеки има право на своя избор, затова не е редно да се натрапва чужд избор. Мисля, че във взаимоотношенията малко хора разбират това и го прилагат.
Хубава седмица и на теб, благодаря ти!
цитирайХубава седмица и на теб, благодаря ти!
твоята публикация не е за гладни хора. Окапах се.:)) Изглежда доста вкусно. Не очаквах такъв вкусен постинг.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Кати, благодаря ти :)
Аз спонтанно реших да го покажа този вкусен пост.
Дядо Коледа ми подари нов телефон, който не бях очаквала, нито писъмце бях му писала...колко послушна съм била, също може да се поспори....обаче телефонът ме кефи, казано на младежки език, и го разработвам, снимам доста с него, да видя добро качество ли ще излизат снимките, и май не са зле...
Весела вечер да имаш, приятелко!
цитирайАз спонтанно реших да го покажа този вкусен пост.
Дядо Коледа ми подари нов телефон, който не бях очаквала, нито писъмце бях му писала...колко послушна съм била, също може да се поспори....обаче телефонът ме кефи, казано на младежки език, и го разработвам, снимам доста с него, да видя добро качество ли ще излизат снимките, и май не са зле...
Весела вечер да имаш, приятелко!
Ако в състава на храната има поне една дума, която не разбирате, не я слагайте в устата си! Престанете да ядете фабрични изделия в лъскави опаковки! Това посъветва привърженикът на функционалната медицина д-р Огнян Пелов посетителите на семинара си „Българската традиционна кухня – храната на столетниците“, който се проведе вчера в рамките на фестивала „Вино и храна“ във Варна. Лекарят с дългогодишен опит, създател на система за лечение на най-разпространените заболявания през последните десетилетия, припомни родния принос за световната наука, анализира причините за дълголетието на българина и посочи най-здравословните съставки във всекидневното меню от народната традиция.
Д-р Пелов бе придружен от Александра Иванова – негова пациентка, оздравила живота си и свалила 42 килограма от теглото си, следвайки съветите му, която е и автор на книгата „Размерът има значение... Размерът на талията“. И двамата бяха категорични, че отслабването е само страничен ефект на оздравяването, затлъстяването е заболяване, а напълняването е ранната му диагноза.
Лекар от 1984 г., д-р Пелов работи първоначално като акушер-гинеколог в родната си Бяла Слатина, трупа опит като хирург в Южна Африка, където извършва и първата си операция на наръгано сърце, специализира семейна медицина и допреди две години я практикува в Канада. „В последните няколко години се разболях и след като колегите ми в Канада казаха след изследвания, че всичко ми е наред, се обърнах към функционалната медицина. Вместо да увеличава лекарствата за симптомите на заболяванията, тя търси причините и ги отстранява. Резултатът е здрави хора“, разказа д-р Пелов.
Според него човешкият микробиом (цялата съвкупност от бактерии, вируси и други микроорганизми, които населяват храносмилателната система) е един от най-важните фактори, определящи здравето и дълголетието. Той се формира още при раждането по естествен път и кърменето, на които д-р Пелов е убеден привърженик. По думите му здравето може да се установи още от устата – ако там всичко е наред, най-вероятно и останалата част от храносмилателната система е в добро здраве. Изключително важна е ролята на черния дроб като неутрализатор на отровите, но 70 – 80% от имунитета е в червата, затова е много важно човек да си върне нормалната им бактериална флора, твърди докторът, който в последните години работи в родното село на баща си Лазарово, но има пациенти от цялата страна. По думите му виновници за най-разпространените болести са препаратите за растителна защита, с които се обработват културите, бързите въглехидрати и глутенът, както и стабилизаторите в храните и напитките.
Най-здравословните храни в българската традиция според д-р Пелов са киселото мляко – но не фабричният вариант, който никога не вкисва, а наистина заквасеният пълномаслен продукт, който след 2 – 3 дни надува капачката, суровата туршия или салата (които по думите му са равностойни) и киселото зеле. Препоръката му съчетаването им в една дажба е ½ зеленчуци, ¼ месо и ¼ мазнини.
„От мазнините не се дебелее, а пърженото не е вредно“, твърди д-р Пелов, но с уговорката, че вместо фабрично олио е по-добре да се използват свинска мас, зехтин или краве масло.Докторът е противник на захарта – все едно бяла или кафява. Единственият подсладител, който по думите му не е полезен, но и не вреди, е стевията.
Ползите от червеното вино се измерват в различни дози за мъжете и жените. Ако жена пие по чаша червено вино на ден, ще живее с 10 години повече от пълните въздържатели, с 2 чаши на ден ще живее колкото тях. За мъжете оптимумът е съответно 2 или 4 чаши. „Само една чаша червено вино на ден и две скилидки чесън ще ви оправят кръвното и холестерола“, твърди д-р Пелов и уверява, че ефектът се постига само за няколко седмици. По думите му полезна е и ракията – но домашно приготвената, без химия, и то най-вече заради салатата и туршията, с които върви в българската традиция.
Червеното вино, чесънът и лютата чушка са и най-разпространените афродизиаци в българската кухня. „Най-добрият афродизиак обаче е добрата, мила, любяща и загрижена жена, която знае какво да сложи на масата“, заяви д-р Пелов.
Първо изпратих кратко за доктора Пелов.
Срути ми се коментара и го повтарям по памет.
Красиви калцончета, но Челентано по-ми.
Преди години съветвах внука да се държи не по-малко от 10м от Макдоналдс, само до тоалетната може. А бе дядо, заключена е. Шифъра е на бончето от покупката. Тарикат...
Та и ти не е лошо да се държиш на същото разстояние от някои продукти, да не изброявам. В няколкото си интервюта в тубата Пелов пояснява просто и ясно всичко необходимо.
А цитираната книжка я има все още в книжарници Стори.
:)))
цитирайСрути ми се коментара и го повтарям по памет.
Красиви калцончета, но Челентано по-ми.
Преди години съветвах внука да се държи не по-малко от 10м от Макдоналдс, само до тоалетната може. А бе дядо, заключена е. Шифъра е на бончето от покупката. Тарикат...
Та и ти не е лошо да се държиш на същото разстояние от някои продукти, да не изброявам. В няколкото си интервюта в тубата Пелов пояснява просто и ясно всичко необходимо.
А цитираната книжка я има все още в книжарници Стори.
:)))
Ники, трябва да го асимилирам този Доктор ))
И според мен естествените продукти, особено домашно производство, са най-добри и полезни.
Доколкото мога, гледам да ползвам добри продукти.
Особено през лятото, когато имам зеленчуци в градинката....тогава е най-лесно...
Благодаря ти, утре ще прочета за доктора по-задълбочено!
И за грижовната жена си прав, хубаво е, че Бог е дал тази възможност...
Лека вечер!
цитирайИ според мен естествените продукти, особено домашно производство, са най-добри и полезни.
Доколкото мога, гледам да ползвам добри продукти.
Особено през лятото, когато имам зеленчуци в градинката....тогава е най-лесно...
Благодаря ти, утре ще прочета за доктора по-задълбочено!
И за грижовната жена си прав, хубаво е, че Бог е дал тази възможност...
Лека вечер!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.