Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2018 20:20 - Светът е такъв, какъвто ние го изградим!
Автор: vesever Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10251 Коментари: 26 Гласове:
15

Последна промяна: 29.12.2018 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Често съм срещала хора, които са ми казвали: Не можеш да живееш в розов свят, с цветя и пеперуди. Реалният свят е друг. Аз винаги отговарям, че светът е точно такъв, какъвто сами си го създадем. И питам такива хора, какъв е „реалният” свят? Нима реалният свят е свят на злободневни проблеми и стрес, или на негативни мисли и злоба, или на глупави човешки свади? Наблюдавайки хората, виждам, че немалко хора живеят така и дори приемат това за нормално.

В живота си, в ежедневието си, в ценностите си, ние винаги избираме между светлината и тъмнината, между любовта и омразата, между радостта и скръбта. Какво ще бъде в душата ни, определяме сами. В какъв свят ще живеем, определяме ние, защото всеки гради своя собствен свят. И всеки поема и отговорността си за собствения си градеж. И един ден, когато застанем пред Бога,Той ще иска да види какво сме съградили, каква следа сме оставили от живота си на тази Земя. Дали сме оставили мили и радостни спомени у близките ни хора, както и у всички останали хора, с които сме се срещнали, или сме оставили обида и горчилка. Дали сме утешили и усмихнали някого с добра дума и обич, или сме излели грозни думи  и злоба. Защото кой каквото носи в себе си, това дава и на околните. Добрите хора от доброто си сърце дават и радват ближните си. Злите сеят раздори и омраза.

Срещала съм зли хора и съм разбрала, че те имат нужда да излеят злото от себе си, защото то ги изяжда отвътре и нямат мир. Но в крайна сметка това е техният избор, няма как да винят другиго и трябва да поемат отговорността си.
Моят свят, откакто се помня, е с цветя и пеперуди, с романтика и хармония, с детска радост и вдъхновение. И въпреки, че съм срещала много зло в живота си, тази ми вътрешна настройка не се е променила, а с годините е станала още по-осъзната и целеустремена и безкомпромисна. Мисля си, че ако има повече такива хора, можем да променим Земята към Добро. Това е детската ми мечта, от която не се отказвам. И смятам, че за всички е очевидно, че има нужда от тази промяна към Добро. Защото често злото все повече се разпростира сред хората и ги наранява. Според мен, вместо човек да страда от злото, изходът е да гради Добро и така да неутрализира злото.

Всъщност причината, поради която реших да напиша този постинг, са скорошните дебати с приятели от блога за атмосферата тук и възмущението от злобните хора, които разнасят, образно казано, зловоние из блога , обикаляйки из блоговете на хора, които дори не познават, и сипейки обиди и интриги. Допреди време правех  грешката да се  обяснявам с такива хора, надявайки се, че видиш ли, мога да ги променя, да им въздействам, да станат добри. Но на даден етап разбрах, че това е невъзможно, защото те вече са направили избора си. Ето защо осъзнах, че най-разумната позиция е да обърна гръб на злобните хора и да си продължа по пътя,  да търся да се обградя със себеподобни.

Не мисля, че си заслужава човек да се натоварва с негативните хора и с техните грозни мисли. Всичко в живота ни е енергия, която се предава между хората. На колкото повече позитивни мисли и чувства човек дава място в себе си, толкова по-леко и радостно върви по пътя си, защото енергията му е добра и лека. Допускайки да се натовари с лоши мисли, човек се забатачва и унива, защото негативната енергия срива и съсипва душата.

Понякога използвам едно сравнение за злобните хора, което, смятам, е много точно. Те въздействат като помия, образно казано, и човек допусне ли ги, се изцапва с тяхната помия. Ами, да си я държат за себе си, щом толкова им харесва, така мисля аз, така и съветвам приятели, да не допускат да се цапат, въобще да не допускат злонамерени хора по блоговете си. Както в дома си не пускаме всекиго, а само приятели, така е и тук, като в един виртуален „дом”.

На мен ми е драго, че ме посещават приятели, с голяма част от които се познаваме и на живо, и че създаваме една добронамерена и позитивна обстановка. Такава е обстановката в блога ми, държа да бъде такава и такава я харесвам, защото носи добри емоции и усмивки за всички ни, които сме способни да общуваме по този приятелски начин. Затова и благодаря на хората, които през годините съм приела за приятели и които са ме приели за приятелка и с които сме споделяли много преживявания и емоции и сме се радвали един друг с приятелството си.

Пожелавам на всички ни една много пълноценна нова година, с много радостни преживявания, вдъхновения и приятни емоции, с добронамереност и обич да общуваме и да увеличаваме Доброто помежду си. А на злобните хора пожелавам да успеят да прогледнат и да се освободят от този товар, който изяжда душите им и отнема радостта от живота им.

Поздравът е с любим мой клип с прасковения цвят в градината ми. Кой си мечтае за Пролетта, а?!






Гласувай:
15



1. missana - Повдигаш много въпроси, Веси! Поздравление!
29.12.2018 20:59
Все пак ми се ще да дам и едно странично мнение, ако ми е позволено. Да обърнем гръб на някои хора съвсем не означава, че те ще останат зад гърба ни. Горчивият опит ни учи, че не винаги става така. С подлеците трябва активно да се воюва. Лично аз познавам в този блог един страхотен подлец. Подлец толкова голям, че дори и самият Велзевул би му завидял. Няма да конкретизирам име. Вярвам, че умните ще се досетят за кого става дума. Неотдавна мой близък приятел ми каза: "Младене, основната ни задача е да построим своя микрорай в заобикалящия ни макроад!". Не мисля, че това е възможно, колкото и привлекателно да звучи. Злото може да бъде много силно и разрушително. По-силно и по-разрушително от гигантско цунами и по-интелигентно от най-блестящия ум. Мислейки си, че свободната ни воля ще ни позволи да направим правилен избор, донякъде /особено в екстремни обстоятелства/ ние грешим. Злото винаги може да направи на пух и прах привидно пожънатите положителни плодове. То е истински Шива! Истината е в съюза на различията. Но това, без диригент, е много трудно решима задача. За което свидетелства и цялата човешка история!
цитирай
2. krumbelosvet - Вие сте щастлива
29.12.2018 21:13
Но, Боже опази, има и ВЪНШНИ обстоятелства - криза, глад, неприятности на близки хора, ВОЙНА, бедствия...
Вие сте щастлива и останете такава!
цитирай
3. vesever - 20:49 - Многото приказки показват ...
29.12.2018 22:06
20:49 - Многото приказки показват веднъж ...

от: zax За постинг: Светът е такъв, какъвто ние го изградим!

Многото приказки показват веднъж че нещо ти тежи и дваж, че няма кой да го чуе. ;)
Не прочетох нищо - признавам. Обикновено за дългите тиради трябва време, а не пространство ограничено в редове.
Пропуснах... и много странство ако не между кориците, то между брегове.
Къде ще посрещнеш 2019-та.
:)

Одобри | Изтрий
цитирай
4. vesever - Заксън, на всеки нещо му тежи. На мен ...
29.12.2018 22:09
Заксън, на всеки нещо му тежи. На мен ми тежи от злото по света, защото искам целият свят да е добър.
За чуването, мисля, че за всеки влак има пътници и думите ни не са напразни, пък и ...само хората сме словесни същества от всички земни видове...това не е случайно ;)
Така е, в блога има ограничения, между редовете, виж друго си е между бреговете...или дори на кея, пак не е зле ;)
Снощи водихме дебати с близки хора, докато се разхождахме по любимите ми места, една романтика, всичко свети....и аз споделих тезата си /ако имаш търпение да прочетеш;)/ че някога, древните хора, са умеели да се движат не само в материята, а и извън нея, защото са контактували директно с Бога...а в днешно време тази връзка е изгубена в голяма степен и затова...сме ограничени...
За Нова Година сме на едно разкошно място, такава украса не бях виждала, някаква феерия...утре вечер ще покажа ))
Поздрави!
цитирай
5. vesever - Младене, благодаря ти! Аз мисля, че ...
29.12.2018 22:16
Младене, благодаря ти! Аз мисля, че в каквото вярваме, това ни се сбъдва.
Да, злото е силно, но не е по-силно от доброто.
Аз отдавна съм разбрала, че няма как да променя злите хора и не си заслужава да хабя енергия с тях, а по-скоро да впрягам енергията си за добрите и заедно да градим добър свят.
Недопускането на злите на своя територия съм открила като единствен ефективен начин за борба с тях.
Е, това е валидно за мен...
Ако смяташ, че има полза от воюване, значи има, защото това явно е твоят път. Нормално е всеки да вижда нещата различно и всеки да има своя път.
От сърце ти желая успехи в твоите борби!
Думите на приятеля ти са изключително точни, именно като него мисля и аз, дори малко се учудих, че и някой друг мисли като мен. Предай му поздрави!
Ако повече хора създават микрорай, накрая ще стане макрорай и ще заличи ада. Въпросът е повече хора да го поискат и да действат...
Поздрави!
цитирай
6. vesever - Краси, здравей! Прав си, светът ...
29.12.2018 22:21
Краси, здравей!
Прав си, светът край нас често е бедствен, поради това е и моето несъгласие с устройството на земята.
Обаче вярвам, че ако повече хора спрат да допускат злото, светът може да се подобри, малко по малко...и това е, което можем да направим.
Поздрави!
цитирай
7. planinitenabulgaria - И постингът и клипът стават за оглавяване на годишната класация в Блог. бг!
30.12.2018 01:00
На тази тема есета пишеше - много майстроски, апостолически/!!!/ - Ясен Ведрин. Тази тема присъстваше и в стиховете му. Твоят постинг ми напомни за него.
Още веднаж - поздравления!
цитирай
8. getmans1 - Вес, човек е богат с това което има и ...
30.12.2018 01:05
Вес, човек е богат с това което има и светът не му е крив за нищо и още куп клишета мога да изпиша но като се замисля това май, че е най-точното.
Тук в блога е пълно със задклавитурни устройства които плачат за световна справедливост и чакат някой да им каже ... кое, що и как.

За другите, просто не ми се говори ... те са слепи за хубавото и красивото около себе си. Това последното е породено от последния ти „селски„ постинг.
цитирай
9. vesever - Коста, благодаря ти! И аз харе...
30.12.2018 09:12
Коста, благодаря ти!
И аз харесвам Ведрин и чета стиховете му. Той е от съвършените поети, както ги наричам, няколко са в блога, и като изказ, и смислово, и като доброта, която струи от стиховете им..по тези критерии ги наричам съвършени!
Поздрави!
цитирай
10. vesever - Радо, привет! Ами така е, днеш...
30.12.2018 09:14
Радо, привет!
Ами така е, днешният свят е много пълен с негативна енергия, затова мисля, че колкоот повече хора се осъзнаят, толкова по-добре ще бъде...дай Боже!
Радвам се че си видял селския постинг, така го обичам това слеце, че ако се наложи да живея другаде..не знам как и дали бих го понесла...
Поздрави!
цитирай
11. nedovolen - Веси
30.12.2018 09:33
Към словоизлиянието без бележка.
Само споделям. Господ няма да ни пита добро или зло сме правили, колко висши, постове и къщи сме имали, а имали ли сме Любов, Мъдрост и Истина. В това се съдържа всичко.
От опит, едно от най-трудните неща е да накараш отсрещния да мисли като тебе /не лично/. Има по-проста и правилна формула - променяй себе си и света ще се промени. Писал съм многократно. Когато повечето си променят "това" под шапката и светът ще се промени. Другото е от пусто в празно.
Ами, да дочакаме пролетта!
:)))
цитирай
12. vesever - Ники, точно така мисля и аз. Често ...
30.12.2018 09:43
Ники, точно така мисля и аз.
Често съм се отчайвала, виждайки колко зло се вихри и край мен, и по света въобще. Но съм си дала сметка, че не мога да го променя, имам власт единствено над собствената си душа, там да изградя доброто. Разбира се, то не се състои в нищо материално. За мен това, което наричам Добро и образно казано, Рай /понеже обичам така да се изразявам/, се състои от хармония, доброта, чистота и обич, те са ни дадени още с раждането, а мъдростта и истинага ги познаваме в хода на живота, от житейския си опит...така е според мен.
Аз не обичам да цитирам мъдреци и философи, защото вярвам на собственото си сърце и приемам мъдроста, до която лично съм достигнала.
Има само една мисъл, която цитирам и приемам 100 % и за свой път и това е мисълта на Индира Ганди: Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Това е, което можем да направим за света. Дай Боже повече хора да го осъзнаят.
Поздрави!
цитирай
13. lexparsy - Приветствам припомнянето и посланието ти Веси.
30.12.2018 10:08
   Казвам припомняне, защото на някои хора трябва да се припомни, но на други просто няма начин това да се обясни, защото те сами са си отрицанието.
   Аз отдавна съм перифразирал тези думи така
Красотата на човек е това което той мисли и вижда през очите си, но и това, с което другите го виждат през техните.
   Но тези ма които визията им е проста и грозна не могат да понесат красивото в другите. Много им е сложно и ги дразни и искат да го приравнят удобно към техния си свят.
   Ами, такива хора си стават и нещо като енергийни вампири бе Веси. Тя дрзнаят по възвишените от тях, докато не превърнат позитивната им енергия в низши чувства за да я консумират. За съжаление често им позволяваме да успяват.
   Това даже е и начина да се управлява лесно и един народ. Аз виждам как ни се внушават грешни и удобни и опростени за разбиране и вяра и знания и т.н. съчетани със страх и примирение. И олигофренско разбиране и празнуване на празниците даже…Аз отдавна спрях да гледам телевизия, защото там само това правят.

   Хе, оня ден викам на един човек който злоупотребява със съчувствието и изслушването ми – Абе не ме интересува бе… - Ама как така? – вика, с обвиняващ поглед, все едно съм най-големия злодей… - Ами не мога да помогна бе! Само ако мога ми кажи. :-)

   Аз направих за себе си друго „откритие“, което винаги е било известно, но неудобно за някои. Само със запазването на позитивните ни мисли и търсене на красивото, и използването на позитивни думи в речника си даже човек може да помогне индиректно на другите и на света в който живеем.
Ами нещо като да изваждаш грозните нишки от тъканта на живота и да ги заменяш с красиви… Той Твореца си го тъче… И започват да се случват хубави неща и за тебе и за другите…
На пук !!! :-)))

А ти Веси това го правиш!
Ха сложих си една красива шапка… е не ми отива много, но ти я свалям :-)))
цитирай
14. lexparsy - Сетих се да допълня…
30.12.2018 10:20
Ами това е контекста на библейския цитат:
„Не хвърляй бисерите на свинете. Защото …“ – знаеш
Често негативните хора, които се оплакват нямат ама никакво намерение да променят удобния си грозен свят. Само привличат позитивни хора за да ги консумират…
Но!
Научавайки този житейски урок понякога не виждаме нуждата да подкрепим и позитивни хора. А те не се оплакват чак толкова от „грозния си живот“.
Усмихнати поздрави!
цитирай
15. benelina - Като те чета ми става спокойно и светло
30.12.2018 10:29
Напълно споделям вижданията ти и нито едно въпреки не ми хрумва. Бъди много окрилена и светла. ВЕсело порещане, Веси! Родена си за името си!
цитирай
16. vedrina - !!!
30.12.2018 13:00
Разкош...!!! /Бъди промяната, която искаш да видиш в света./
цитирай
17. vesever - Ведрина, привет! Благодаря ти, ...
30.12.2018 17:05
Ведрина, привет!
Благодаря ти, много е ценно, нали!
цитирай
18. vesever - Лекси, точно си описал поведението ...
30.12.2018 17:16
Лекси, точно си описал поведението на емергийните вампири, попадала съм на такива, да пази Господ!
И аз съм забелязала, че злото опитва да консумира доброто, така и злите хора, да изпозлват добрите и да наложат агресията си.
Именно ако се подкрепяме, ще успеем да запазим света в положителна посока.
Сетих се как и Бог е изгонил Луцифер от Рая...ами логично е тъмните да си живеят в тъмните светове, защото това им харесва, а светлите, в Рая!
Наистина идваме от различни планети и ...всяка жаба да си знае гьола, както се казва )))
Поздрави!
цитирай
19. vesever - Рени, благодаря ти!Драго ми е да ...
30.12.2018 17:17
Рени, благодаря ти!
Драго ми е да знам, че тук има хора от моята планета, образно казано :)
Вярно, нося си името много точно, така си е :)
Прегръдка!
цитирай
20. barin - Здравей, Веси. Светът изглежда ...
30.12.2018 17:43
Здравей, Веси. Светът изглежда еднакъв, но за различните хора не. Той е такъв, какъвто си го направим. Ако не ни харесва може да го променим и да докараме годината до успешна.
Приятно празнуване на Нова година!
цитирай
21. vesever - Иване, привет! Дай Боже да сме ...
30.12.2018 18:11
Иване, привет!
Дай Боже да сме здрави и силни и успешни в сбъдването на начинанията си!
Щастливо посрещане на Новата Година и на теб и близките ти!
цитирай
22. vania23 - Хубави думи, Веси, и верни...
30.12.2018 19:54
Така си е. Народът е казал същото по друг начин: "Каквото посееш, това ще пожънеш". Повечето хора имат съвест и тя им е точен барометър за това - накъде вървят, с кого, и как? Случва се понякога тя да не се чува, защото е заглушена /или в редки случаи, защото я няма/.
Бъди здрава и продължавай все така да сееш добри семена край себе си. И дано Бог е с теб, и с тези, които обичаш!
цитирай
23. vesever - Ваня, много точно си го написала, ...
30.12.2018 20:08
Ваня, много точно си го написала, благодаря ти!
Много съм си мислила за съвестта, защо при някои хора липсва и...още нямам отговор. Дано да е възможно у всеки да се събуди, рано или късно...
Весело посрещане на новата година, мила Ваня, поздрави вкъщи!
цитирай
24. troia - Веси,
31.12.2018 16:23
много хубаво си го написала. Личи си, че е искрено и от сърце.:) Днес го прочетох без модерация, но сега ти пиша. Знаеш как е тези дни. Само приятни ангажименти.:) Само искам да добявя нещо, което забелязах в друг сайт "Откровения". Там попаднах на лични нападки от един новорегистрирал се хейтър /може и да е от тук:))/, който обиждаше авторката на стихотворението и съответно всички коментиращи лично. Мислех да му репликирам, но докато се наканя помията му беше изтрита от модераторите! Бях толкова учудена?! В блога не съм попадала на такава чистка. Тук обидите се развяват като знамена с години. Така че тук средата е друга и политика няма. Всеки може да се излага колкото си иска.:)))
Напълно си права! На лошите хора им харесва да са лоши и не могат да бъдат променени. Това си е техният избор. Просто ние и такива като нас не трябва да им пречим.:)
Весело посрещане на 2019 година, Приятелко!
Снимките от Варна са страхотни! Ей, жестока конкуренция на Бургас.:))
цитирай
25. vesever - Кати, благодаря ти!И в нашето ...
31.12.2018 17:04
Кати, благодаря ти!
И в нашето семейство много празнуване всяка година, много нещо!
Освен редовните празници, имаме и рожденичка между Коледа и Нова Година, две именички също на 25.12, и моя милост отделно е именичка на 01.01....та представи си какво шетане и празнуване пада )))

Права си, в други сайтове има правила, които ако не се спазват,хейтърите биват изтрити и така ги отучват ...но тук не знам защо няма такава политика.
Е, както се казва, всеки си шета на акъла, пък и кой каквото си е избрал, това ще си получи в крайна сметка, ала явно такива хора не го съзнават...

Украсата в Бургас не съм я виждала на живо, само от твой постинг преди години...но знаеш ли, много вероятно е идната Нова Година да празнуваме именно в Бургас, заради близки хора там...и ще мога да направя сравнение и да дам експертна оценка ;))
Прегръдка от мен, мила Кате, и весело да си изкарата на празника с близките ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4043526
Постинги: 1153
Коментари: 13404
Гласове: 16014
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол