Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06 20:20 - Бъз-з-з-з-з-з!
Автор: vesever Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4252 Коментари: 23 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Имам саморасъл бъз в градинката.
Който знае рецепта за сок от бъз, или друга негова употреба, може да сподели.
Някога моята баба правеше много вкусен сок от бъз. 

    

   

    





Гласувай:
20
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zax - Буркан, бъз и захар. . . . може и малко ...
05.06 21:26
Буркан, бъз и захар .... може и малко водка флирт или седмо чувство - на вкус.
Периодично се менкат кое отгоре, кое от доле докато се получи извлек. :))

Ако и това не помогне - всички ще са доволни. Флирт-бъзз или седмо чувство, на тия години си е повод за смях в компания.
Но бъз без водка във буркан - е по-голям. .... ;)
цитирай
2. krassko - Съставки бъз - 30 едри цвята ...
05.06 21:35
Съставки
бъз - 30 едри цвята
захар - 2 кг.
вода - 1.5 л.
лимони - 3 бр.

Водата се вари докато се разтвори захарта.
Цветовете не се мият, изрязват се дебелите дръжки,
слагат се в тенджера с нарязаните лимони
и се заливат с охладения сироп.
Така престоява 48 часа после прецежда и налива в шишета
и се държат на тъмно и хладно.
Разрежда се с вода на вкус:)

ПП. Има два вида бъз: дървовиден - той е по висок от теб,
а храстовидният е по нисък от теб.
Аз съм учил, че плодът на храстовидния е отровен,
но много го ползуват за най различни неща включително за цвят на виното.
цитирай
3. vesever - Закс, не съм опитвала водка през ...
05.06 21:40
Закс, не съм опитвала водка през живота си...виж седмо чувство имам, ала малко заспива на моменти, но ще пробвам, да видя какво ще се получи от извлека...
:)

цитирай
4. vesever - Краси, при мен са дървовидни, два ...
05.06 21:42
Краси, при мен са дървовидни, два броя.
Много подивяват, надвисват и над дувара на съседите, ала те не ги берат.
Аз искам да се пробвам, да видя какво ще се получи...
Благодаря ти :)
Малко количество ще бъде, но поне за проба.
цитирай
5. zax - Краско, тъщата най-поят с него. ...
05.06 21:43
Краско, тъщата най-поят с него. Обикновенно расте по места обитавани от рибари. ;)
цитирай
6. hloris - Аз съм по мързеливата процедура...
05.06 22:59
береш цветове бъз с ножицата,и сушиш на сянка на хартия.
После прибираш в хартиен плик.
Става много хубав чай от него зимата.
Това със сирапите много-много не го обичам...много захар,много нещо...не ми пасват изобщо сиропите...
цитирай
7. to4icata111 - Никога не съм правила сироп от бъз.
05.06 23:06
Баба и мама правеха. Но, като се загледах в снимките, колко са красиви и нежни тези бели цветчета! Имам една диадема за коса със същите орнаменти. :) Отново си фотографирала чудесата на природата, Веси!

Поздравче! :)
цитирай
8. vesever - Тони, чувала съм и за чай, но никога ...
05.06 23:08
Тони, чувала съм и за чай, но никога не съм пробвала.
Сиропът на баба беше много хубав, не твърде сладък, супер освежителен. Мисля, че слагаше и някакви билки...но бях малка и не помня как го е правила.
Ще пробвам и за чай да изсуша малко, да видя кое ще се хареса повече вкъщи.
:)
цитирай
9. vesever - Крис, благодаря ти!Исках да ...
05.06 23:11
Крис, благодаря ти!
Исках да фотографирам нещо "невзрачно" на пръв поглед, но наистина на места излезе много красиво, ефирно...
цитирай
10. getmans1 - Някои като чуят за „сироп“ направо ...
05.06 23:42
Някои като чуят за „сироп“ направо изтрещяват. Какво значи да пиеш „сироп“ нали го разреждаш по вкус и целесъобразност???

Направете си сироп от бъз със ЗАХАР и го го пийте разреден по вкус и целесъобразност и няма да имате проблеми. Мереното количество захар хич не е проблем.

Аз обичам сироп от бъз и го препоръчвам и го препоръчвам на всички дори пияници и алкохолици, месоядни и вегани т. е. на всички нормални хора.
В нашето място имаме поне пет такива храста /бъз, трънбъз/ имаме и много бъзе /бъзак/
От плодовете на двете растения стават чудесни и МНОГО-О$О полезни сиропо и ако не ми вярвате питайте или посетете блога на „къснапролет“.

Чао-о-о-о!
цитирай
11. rosiela - Прекрасни снимки.
06.06 06:34
На Краско сиропа си го преписах, майка ми го правеше така, но тя почина отдавна, та бях забравила дозата. Той е прав . бере се бъз от дърво, не от храстовидния. И аз така знам.
Ще му спретнем по едно сиропче за здраве.
цитирай
12. vesever - Гетманс, вярно, ч е може да се раз...
06.06 08:53
Гетманс, вярно,ч е може да се разрежда с вода, а аз помня, че моята баба правеше сок, кйто директно се пие, без да се разрежда.
Явно има различни начини :)
Ще видя къснапролет, благодаря!
Чао :)
цитирай
13. vesever - Роси, вярно е, че Краси споделя п...
06.06 08:56
Роси, вярно е, че Краси споделя полезни неща, понякога и имена на растенията, които фотографирам, а не знам как се казват.
Да му спретнем, като си рекла :)

цитирай
14. starforlife - Ето я моята рецепта. Правя я от над 30 години ЕЖЕГОДНО:
06.06 09:15
krassko написа:
бъз - 30 едри цвята
вода - 1.5 л.

Краси, извинявай, но това е теория и рецептата от първия резултат на Гугъл, с която не само не съм съгласен, но няма логика.
Естествено, че на снимките се говори за дървовиден - личи от километри - на храстовидния цвета и особено листата са коренно различни.
Бъзът е кичест цвят. Един среден цвят на този бъз е с диаметър 20-25 см.
30 цвята пълнят голяма кофа и няма как 1,5 литра вода да ги покрие дори 1/4 от тях и как ще киснат тогава? Абсолютно невъзможно е просто.

Та, моята рецепта - гарантирано изпитана:
При брането - подбираш само чистите от буболечки цветове именно, защото после не се мие, а те миришат страшно и развалят сока. Рязането с ножица е почти задължително, защото по- не се рони цвета.
Киснеш веднага във вода, като е изключително добре съдът да е стъклен - моят е 20 литрова разплетена дамаджана, подобна на делва с доста широко гърло - около педя. Ще покажа после снимка, защото и в момента имам накиснат на терасата.
Не броя цветовете и от там да определям водата, но определено за 30 цвята са нужни поне 4-5 литра вода.
Наливам на око.
Прибавям захар също на око според водата, но на 4-5 литра - килограм. След това дослагвам според това колко ароматен се е получил сока и ще се разрежда ли с вода (рядко), защото има различни цветове и понякога става по-гъст.
На това количество - 2 лимона, нарязани на филийки и 4-5 листа мента или маточина.
Съдът се поставя на слънце - именно затова е куул да е стъклен, защото се разчита да започне леека ферментация - да може да се спари вътре.
Няма смисъл да се бърка или обръща - казах по-горното и то е достатъчно.
При кисненето цветовете от плуващи - се потапят с времето сами - това е и един от признаците, че става готов.
Кога се прецежда също е според зависи, но не повече от 3-4 дни се държи.
Опитва се и евентуално се добавя още захар. Също и лимонена киселина, ако ще се стерилизира с варене 6-7 мин.
Аз не правя сироп, тоест - не добавям още захар и го пием веднага, докато е свеж, изстуден и с по една пияна вишна в студената чашата - прави страахотен ефект , отпускайки сока си, който се дели от бъзовия и се вихри.

По същата рецепта правя и сок от шипки, но там вече плодовете се сушат, може да се прави и зимата и съда вместо на слънце както сега - зад печката на дърва или до камината.
Кисне обаче много повече дни - докато се види, че започва да ферментира - шупне.
Става сок-резняк - не ти е работа...
Дървовидния, Краси, е в доста пъти по-висок не само от Веси. Прилича не черницата като структура на короната и нормално не младо дърво е над 6-8 метра.
Храстовидния е с височина 80-90 см. Също толкова и в диаметър за един корен.


ПС: Да, плода на храстовидния бъз (прилича на дребни боровинки, но е на песерсти гроздове и цвета е черен) е леко отровен, но това не пречи да се използва за направата на сладко, изключително полезно за сърцето и имунната система.
В коритото на реката ни в П-ще е пълно с такъв понеже е плевел и се саморазсажда и преди години съм правил 2-3 пъти - баба ми, Бог да я прости, ме беше научила. Но съм забравил рецептата, а е опасно да експериментираш - ще си докараш разстройство и киселини в стомаха.

Виж за сока от дървовидния - гарантирам, че съм майстор - казах, че правя ежегодно от над 30 години, защото е един от най-любимите ми, а и полезен сок.
Именно затова, ако се говори за газирано купешко безалкохолно - по принцип харесвам фанта-маднес - заради имитацията.
А "Каменица с бъз и лимон" - това вече е класиката на сока в летните горещини.
"Алкохол и табако" на ъгъла с/у "Про-маркет", Краси, всеки момент ще започнат да я продават - опитай. И... поздрави Момичето на смяна от мое име - ще ти даде най-студената! ха ха ха

ж

ПС отново за Краси: В махалата, в сладкарница "Пчела" (в която Ви черпих с Ани и Симеон, Веси) на "Иван Асен", с/у градинката на "Райфайзен" - продават сок от бъз за директна консумация, но... няма нищо общо с домашния.
цитирай
15. milady - Жоркаа, ай стига де, плюли сме си в Устата ...
06.06 10:14
А "Каменица с бъз и лимон" - това вече е класиката на сока в летните горещини

бъзззкее, страоотна тематика,кака но музиката е готина..
и мама правеше бъъззз, бг патент..
наздраве на всички...
цитирай
16. planinitenabulgaria - Критика към постинга Ви:
06.06 11:34
1. Снимките на цветята не са достатъчно добри. Има едно понятие, дълбочина на рязкостта, което означава в обхвата на какво разстояние резолюцията е достатъчно висока. При микроснимки това разстояноние е минимално. Освен това трябва да се съобразявете и с осветлението, защоото при микроснимки обективът на фотоапарата или телефона хвърлят сянка. Сред серията от цветя, дори те да бяха професионално направени Вие пак щяхте да сте най-красивото цвете, но трябва да положите усилия снимките на цветята Ви да са по-красиви.
2. Музиката, кято тече по време на гледане на снимките не е добра, нещо повече - тя не прави смисъл. Толкоз много по-красива музика има...
Тези неща са важни, защото един прохождащ поет е влюбен във Вас и Вие сте неговото вдъхновенье. Така, както Ви е залюбил, да не вземе да Ви отлюби заради някой недостатъчно прецизен, което означава невдъхновявщ го постинг и да почне да го вдъхновява някое друго момиче...
И една логическа грешка:
Защо питате за рецепта как се прави сок от бъз? Привидно скромно поканете един, който знае как, да дойде и да Ви го направи. Резултатът ще е много по-различен - всичките мъже от блога ще Ви се появят в готовност да реализират желанието Ви.
цитирай
17. saankii - колега, многоо елегантен ъперкът ;)) Фенка съм ти отскоро/ хi xi xi..
06.06 11:50
И една логическа грешка:
Защо питате за рецепта как се прави сок от бъз? Привидно скромно поканете един, който знае как, да дойде и да Ви го направи. Резултатът ще е много по-различен - всичките мъже от блога ще Ви се появят в готовност да реализират желанието Ви.

пп
веселке, кой ти трака тез минуси,kaka..
не съм аз, пипирутке..
чакаме скоро и рецепта за..кьопоолу..
и умната, ще те чета вече, обещавам..
цитирай
18. starforlife - Какво Ви има бре, хора?
06.06 12:42
(на Планинаря говоря)
Защо все се опитвате да се изказвате от името на всички?
Аз например не бих се навил да отида и да й направя сок.
Но това не означава, че утре няма да... й занеса - ха ха ха.

Снимките са правени преди 4 дни в минутите около 15:27 часа с любителски фотоапарат "Канон" при дълбочина 24 бита, експонация 1/60, фокусно разстояние 5мм., бленда 3,34 при неъпгрейдван фирмуер с началната версия 1.0 - за какво по-добро качество говориш, Планинарю?
Особено при компресия 1/3.
Дотук с видимите данни по отношение на заснемането.
Сега за по-напредналите: Мета-данните, извлечени от сорса на файла - 5-ти "абзац", началото - показва, че са правени на местоположение с географски координати 43°04'59.86'' с. ш. / 25°33'07'' и. д.
Схващаш ли, Закс?


Муцунка, минусите й ги е натракал човекът-вселена - онзи, с многото и повечето космически НИК-ове. Който бъди сигурна, че види ли, че съм коментирал - ще изцъфти с някой хвалебствен коментар спрямо мен.
Нали затова коментирах - за да се позабавлявам колко съм прав. Да не мислиш, че ми пука някой ще приеме ли моята рецепта за сок? Аз си го пия и е супер - другите да правят каквото искат.
Именно затова преди няколко дни писах, че съм бил в село край София - защото обрах два огромни бъзяка - над 10 килограма цвят, от който ще станат поне 60 литра сок. Имам снимки на дърветата, но не мисля, че е куул да ги поствам.
А тогава Хлорчето едва ли не улете, че у нейно село съм ходил... Целият ми мерак е да го правя. Особено без дори да зная и да ме интересува кое е то.
Не, че от нейни снимки, ако е качвала тук - не мога да го открия за по-малко от минута де...

ж
цитирай
19. vesever - Планинитенабългария, толкова ...
06.06 12:59
Планинитенабългария, толкова мога, толкова давам. Съжалявам, ако снимките и музиката ми не са Ви по вкуса, но пък със сигурност можете да намерите и по-добри на други места.
А относно интригите, които виреят в главата Ви, ще Ви помоля да не ме занимавате.

Предупреждавам, че ще трия интригантски и заядливи коментари.
Не съм съгласна да бъдат нападани приятелите ми и няма да проявявам толерантност.
Блогът ми не място за интриги и заяждания.


цитирай
20. vania23 - Бе майната му на сока и сиропа.
06.06 16:09
Сигурно сега ухае прекрасно край него :)
цитирай
21. vesever - Ваня, разкошно е!Докато дойд...
06.06 18:17
Ваня, разкошно е!
Докато дойдете, ще съм го обрала, ала тогава ще има други ухания и красоти.
Ще е станала и реколтата...за шопската салата :)

А вечерите пеят щурчета, славейчета, имам и светулки в градината, някаква магическа феерия е! :)
цитирай
22. anin - Привет!
08.06 14:09
Някои си правят лимонада от бъз, била мн. хубава...
та бери и прави, после ще ни почерпиш виртуално ;))
цитирай
23. vesever - Анич, лимонада от бъз не бях чувала ...
08.06 15:12
Анич, лимонада от бъз не бях чувала дори, но звучи интересно.
Аз правя цитронада за децата - лимони, портокали, листа от прясна мента и мед.
Много вкусно, пък и полезно....
Ще ви почерпя, разбира се!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vesever
Категория: Лични дневници
Прочетен: 597941
Постинги: 561
Коментари: 5764
Гласове: 6137
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Блогрол