Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2017 20:32 - За шапките на г-жа Емине Ердоган, за "модата на покриващите се жени в Турция", или за това, какво бива и не бива да покриваме и с какво
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 С голямо удоволствие днес най-сетне прочетох в дир бг тяхната чудесна, макар и леко безкоментарна статия (в техен стил) за модата, която г-жа Емине Ердоган, съпруга на турския президент, налага в Турция. Разбира се, тази статия, вероятно е публикувана там, основно заради случаят, при който тези дни нападнаха две момичета в София, които също били уж "покрити", но покрай този случай нищо не се разбра,както винаги, дали са скинове, или някакви други,  поради което и ние няма да му обръщаме повече внимание, а ще се съсредоточим, тц, в  в нещо доста по-приятно - тоест модата, която налага г-жа Ердоган, чието първо име научих за пръв път днес. 
Та дамата въвежда мода, която мен лично, винаги ме е изпълвала с объркване, колеги -тази невъзможност да се постигне еклектика между двойно покривало за глава, в бял цвят и луксозни панталони прави с ръб, които обаче, не успяват да скрият добре глезените на дамата, за язък на модите, мислим, и на религиите, лично видях - на едната снимка с азиатските лидери отворените обувки на г-жа Ердоган, които направо контрастираха с тъмния, официален чорапогащник на другата дама, която беше показала и традиционно оформен глезен, приятен акцент и добра дипломация, колеги.
На мене, лично, ми направи впечатление съчетаването на всичко това, с чудни палтенца и рединготчета, които обаче, не подчертаваха добре фигурата на дамата, колеги, нещо повече - поради материята, от която бяха изпълнени (лъскави сатенирани платове и пр., почти с дамаскен вид!), дамата придобиваше не благоприличен и скромен вид, без да се изпускат предимствата на Гучи и Версачи, но в допустимия религиозен контекст, поне според нейния контекст, де,  каквато вероятно е била целта й, а се наблягаше на дефекти ,които са недопустими, да се виждат, за жена в нейното положение, и с нейния авторитет... 
Но, колеги, мен ме човъркаше все пак, това изначално противоречие в стилистиката на нейното  облекло, което очевидно, би трябвало да отрязява изцяло нейната гледна точка към света -  тази невъзможност за постигане на равновесие между сложната забрадна фигура (не забрадка!), която, да си призная, а вече съм писала, прилича ужасно на гипсова превръзка, и тези прекрасни палтенца на Гучи и дружина, но днес, докато разглеждах една чудесна детска книжка за средновековната история на България, видях какво й липсва на г-жа Ердоган... Колеги, та тая нейна шапка, беше едно към едно с красивото и сложно забраждане на севастократорица Десислава, но, за жалост, г-жа Ердоган, която вероятно се е вдъхновила по някакъв начин, не беше изпълнила основното, което отличава този образ - трябваше, трябваше г-жа Ердоган да добави едни прекрасни обеци, или наушници (това нашата наука още спори, май, ха, дано да не се издъня), а също и семпъл, но красив накит за глава, хем, Турция има такива богати традиции, още от времето на султан Сюлейман Великолепни, не мога, и не мога да го забравя този красив сценографски сериал... Също така, на този тоалет, не му отиват съвременни пъстри палтенца, а строга дреха до шията, нещо царствено, но това рядко се носи днес, защото се изисква умение за носене на подобни дрехи, Бог да прости художникът, изрисувал в стенописа севастократорица Десислава през далечната 1259 година, Бог да прости и севастократорицата... 
Не мисля, че в този си вид, за жалост, г-жа Ердоган спомага за налагането на забрадката на жената в турското общество, въпреки, че видях на последната снимка в дир бг, тази от избирателните урни, как дамата пускаше гласа си в чадор с недопустимо скосени ръкави,  в бежов цвят, а зад нея дамите от комисията стояха забрадени с къпри, и добре, че беше само една - по начина, по който беше забрадена и г-жа Ердоган, слава Богу, не в бяло... (Колеги, троля е чела, че бялото за мюсюлманите е цвят, който носи трагични нюанси, нещо като черното за нас, та не ми е ясно и защо г-жа Ердоган се появява в този цвят на международни срещи, това ще да е някакъв нов коз на турската дипломация, сигурно, защото черното, та дори и карето,  което видях на друга нейна снимка, й отива далеч повече, включително и на тена, и на лицето). 
Смятам, че има още какво да се работи, по визията на турската президентша, и най-вече добавянето на малко цвят в нея - дошъл от хубавата забрадка на туркините по улиците в Турция, красивите традиционно изработвани дантели от турските жени, елегантните бижута, които ги имаме доста преди г-жа Ердоган. Жалко, че напоследък виждаме от Турция, основно протести, и само от време на време, сериали, за да се убедим, че турската жена, все още стои на мястото си). 
И слава Богу, бих казала аз). Защото днес ми се случи така, че на една от моите колежки, на възрастта на г-жа Ердоган, й се обади нейният съпруг, за да й каже много спешно, дето забравил пълен газов котлон в джипа си на някакъв паркинг на слънце, да изтича да го вземе, и добре, че беше друга колежка, която да ни напомни, че тоя котлон може спокойно да гръмне, докато го пренася, ами да изчака, че нейната кола, за разлика от джипа, няма застраховка... Добре, че ни напомниха, че газовите колтони са здрави, че и троля се беше уплашила, ама тя не е на годините на г-жа Ердоган)). Та така. 
Поздрав за всички, троля намира, че този постинг стана много дълъг, а една дама, не бива никога да отегчава. 

Днес четох, за възрожденската проза, и за това, как българите побългарявали сантименталните романи на своето време, затова поздравявам и турските дами с тази песен). 














Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662919
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930