Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 22:45 - Воините между Англия и Нидерландия за морско надмощие през XVII в.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6575 Коментари: 9 Гласове:
54

Последна промяна: 21.10.2018 07:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Началото на XVII в. настъпва в Европа с големи промени, в сравнение с предния. Испания и Португалия до преди имат надмощие и превъзхождат останалите в мореплаването. Завладяли са много територии в Африка, Азия и Новия свят. Дори има определяне на границите на влияние и ъзможност едната държава да си простира владенията и да е там.   След завръщането на Колумб в Европа, борбата за новите земи, водена между Испания и Португалия, е уредена през 1494 г. с договора от Тордесиляс. Папа Юлий II, който е испанец разделя света по свое осмотрение. Договорът определя разделителната линия Inter caetera установена една година по-рано в була на папа Александър VI. Мислената линия пресича меридиалноАтлантическия океан, като по настояване на португалската страна е преместен от 100 на 370 левги (1770 км, 1100 мили) западно от Кабо Верде – на картата е означен със съвременния меридиан 49°32"56" западна дължина по Гринуич, който се нарича още „папския меридиан“. Новооткритите морета и земи на изток от тази линия се определят за владение на Кралство Португалия, а на запад — на Кралство Кастилия и Арагон (Испания). В действтелност се получава парадокс- за Испания остават големи територии, а за Португалия предимно острови. Испания, за да стигне до владенията си трябва да прекоси Атлантическия океан, който е на Португалия. През следващият век настъпват Нидерландия и Англия. Те постепенно изместват старите колонизатори и се настаняват на техните места. По отношение на разработка на колониите Англия и Нидерландия са различни от Испания и Португалия. Към колониалните империи малко по-късно се присъединява и Франция. Преди да разгледам военните сблъсъци между двете държави ще направя малко уточнения:
      - кое е по-правилно да се казва- Холандия или Нидерландия? Името на държавата трябва да е Нидерландия. На английски език е The Netherlands. Обаче холандец, холандски е Dutch. При другите държави не се наблюдава разлика и прилагателното и названието на жителите на държавата се образуват от корена на названието, а не е отделно. Само при Нидерландия има употреба на пълния член "the" Другата особеност е, че се използват двете имена на държавата- Холандия и Нидерландия. Холандия е название на две от деветте провинции в държавата. Има и още три задморски провинции- Аруба, Кюрасао и Сара, което е име на острови от Холандските антили. Сара е обобщено име на няколко малки острови. Провинциите Холандия са най-богатите и най-развитите в икономическо отношение. През 1579г. в Арас е сключен съюз между южните провинции, които искат примирие и Филип II. Калвинистите от Седемте северни провинции сключват в гр. Утрехт свой съюз, а през 1581 г. обявяват независимостта си. Така Нидерландия е разделена и религиозно, и политически. На север възниква протестанската република Обединени провинции, а на юг – католическа испанска Нидерландия. Войната на Испания срещу Обединените провинции (наречени Холандия) продължава 30 години. През 1609г. Филип III подписва примирие, с което признава държавата. Но официалното признаване на Холандия става през 1648г. с Вестфалския мирен договор. Другият парадокс е, че Холандия има две столици: Официална столица е Амстердам, но фактически много от институциите на страната и международни такива са със седалище Хага. Дори и монархът( през последните години кралица) управлява от Хага. Холандия е разделена на сегашните си провинции през 1840 г. Прочутите градини Кьокенхоф са в една от провинциите Холандия.
Блогът на barin :: Градините в Кьокенхоф, Холандия
               От тази гледна точка излиза, че е по-правилно да казваме Нидерландия, отколкото Холандия. В разговорния език по-често използваме за име на страната на лалетата Холандия.
        - Англия или Великобритания? Великобритания е название на Обединеното кралство след 1707 г.
 Обединено Кралство Великобритания се образува чрез обединяването на Кралство Шотландия и Кралство Англия и съществува от 1707 до 1801 г. Договорът за съюз от 1706 на английски е ратифициран с Акт за уния през 1707 г., постановява единно, обединено кралство, обхващащо целия остров Великобритания и заобикалящите го малки острови. Той не включва Ирландия, която остава извън съюза, но е подчинена на новосъздадената британска корона. Войните между Нидерландия и Англия се водят преди 1707 г. и затова е по-правилно да наричаме Англия една от страните, противопоставящи се в тези войни.  Новото кралство се подчинява на един парламент и едно правителство, разположени в Уестминстър. Съставните кралства преди това вече имат един и същ монарх (лична уния) от управлението на Джеймс I който през 1603 г. след смъртта на кралица Елизабет I, става едновременно крал на Шотландия и Англия.
            - колко са войните между Англия и Нидерландия? През разглеждания XVII  в. са три от общо четирите. Последната е през 188о-1884 г. и е отдалечена по време от предишните. Трите войни, които се водят между Нидерландия и Англия са: първа-1652-1654 г.; втора-1665-1667 г.; трета-1672-1674 г. Както се вижда те не са продължителни по време. Четвъртата не е свързана с предишните три и е по-късно с повече от век от последната. Трите войни са общи и свързани помежду си по цел, признак, желание, театър на военните действия. Освен тях има и други по това време, но те се вместват в понятието" локален конфликт".
                  Състоянието на двете държави през XVI-XVII в. е следното:
                 Възходът на Нидерландия в политически и военен аспектсе свързва с Вилхелм Трети и подписания през 1713 в Утрехт мирен договор, който влиза в историята с това, че определя териториалните граници на европейските държави след борбата за испанското наследство. Същият този договор обаче има и фатален ефект за Холандия - тя губи статута си на световна сила и остава в сянката на свръхмогъщите си съседи.    Династията Орание-Насау е на власт в Холандия от 16 век насам. Преди пет века държавата, която по това време включва и днешна Белгия, е най-гъсто населеният и прогресивен регион в Европа. Градове като Амстердам, Брюж, Гент и Антверпен са центрове на търговията и манифактурното производство, което довежда до сформирането на заможна средна класа. До преди този възход Нидерландия е била владение на Испания. Всъщност точно през 1566 г. в Нидерландия се вдига първата буржоазна революция, която едновременно е и национално-освободителна война за холандците. Нейното самочувствие и стремеж към самостоятелност намират израз в учението, което се разпространява благодарение на Мартин Лутер. В крайна сметка протестантството е насочено и срещу претенциите на Хабсбургите-католици.
image

Вилхелм Орански

                    Когато през 1566 започва Осемдесетгодишната война - битките срещу Испания за независимост на северните провинции, Вилхелм Първи Орански, известен като Мълчаливият, застава на тяхна страна. И когато след продължителни кървави боеве през 1581 те се обявяват за република, Вилхелм е избран за губернатор. Наскоро след това обаче е убит. Членовете на семейството по традиция биват погребвани в Бреда, но по това време градът е в ръцете на испанците, поради което Вилхелм е погребан в Новата църква в Делфт. Всичко това позволява на републиката, състояща се от седем обединени провинции, да получи най-накрая независимост, което става чрез Вестфалския мирен договор от 1648 година. Католическият Юг (днешна Белгия) остава под управлението на Хабсбургите. Поначало Нидерландия е освободена като република, но по-късно се заменя формата на управление. Будният дух на битките за освобождение и приказните богатства, които се стичат в страната от цял свят благодарение на най-голямата за времето си търговска флота, поставят началото на т. нар. Златен век на Нидерландия. Оттогава насам всички членове на Оранската династия, включително всички холандски монарси, биват погребвани в същата църква. 
                    Крал Хебри VIII е на власт от 1509 до  1547 г. Провеждайки линия на ограничаване на политическото влияние на бароните, крал Хенри VII издал закон за забрана на многобройните феодални свити, които обличали ливреи на своите сеньори и разпалвали междуособици. Кралят забранил на бароните да разполагат с артилерия, като им разрешил да се въоръжават само с мечове, копия и лъкове. Той запазил Парламента, но ограничил функциите му главно в областта на финансите, като през последните 13 години от своето управление го свикал само два пъти. Кралят увеличил ролята на някои новосъздадени органи на управление, а редица стари закрил. Кралският съвет изместил различните камари. Трибуналът, наречен Звездна палата, заместил някогашния съд. Крал Хенри VII засилил и укрепил влиянието си чрез многобройния административен апарат в страната. Новата аристокрация, която той създал, получила различни привилегии, титли, а позициите на старата аристокрация били ограничавани.

      Материалният си стабилитет крал Хенри VII осигурил чрез увеличаване земите на своя личен домен, чрез въвеждане на съдебни такси и мита. Натрупал богатства и от някои права, произтичащи от короната. Такъв пример е възможността за опрощаване на различни престъпления срещу такса. Кралят на Англия съсредоточил в ръцете си цялата власт.

        Синът на крал Хенри VII — Хенри VIII (1509 — 1547), роден от брака му с Елизабет Йоркска, бил следващият владетел на Англия, който продължил да развива и укрепва кралския абсолютизъм. Новият монарх продължил реорганизацията на вътрешното управление, като я възложил на кардинал Уолси (1515 — 1530). След като получил специално разрешение от папа Юлий II, през 1509 г. той се оженил за вдовицата на брат си Артър Екатерина Арагонска, потомка на могъщия род на Хабсбургите, сестра на краля на Испания Фелипе II. По-късно той я прогонил от дома си и на 30 юни 1532 г. се оженил за Ана Болейн (1507 — 1533). Само след една година той екзекутирал втората си съпруга. Развеждал се още няколко пъти и имал общо 6 жени.

     Застава начело на кралство Англия едва осемнадесетгодишен, крал Хенри VIII бил с мощна фигура, с ярко изразени физически качества, красавец, спортист, ловец, образован теолог, покровител на изкуството и културата. От Парламента, който свикал през януари 1510 г., той поискал да гласува присъединяването на Англия към Свещената лига на Венеция и Испания за борба против Франция. Войната с Франция, която започнала още в 1511 г., протекла с противоречив резултат. Разгромяването на английския флот при Брест през април 1513 г. го накарало да извърши демарш на английските войски от Франция във Фландрия. Английската армия разгромила френската през август 1513 г. при гр. Терлан и крал Хенри VIII си извоювал славата на победител. Наследен е от крал Едуард VI,Мария Тюдор и  Елизабет Тюдор (1558 — 1603), известна още като Елизабет I. 
image

Кралица Елизабет I
         Войните между Англия и Нидерландия са предизвикани от търговско-икономическото и колониалното съперничество на двете силни държави - Англия и Холандия. Войните се водят през 1652-54, 1665-67 и 1672-74. Способстват за утвърждаване на колониална хегемония на Англия. Англия надделява във всичките три войни, а Нидерландия отслабва. През този период холандците и британците воювали няколко война един срещу друг, които са колективно известни като англо-холандските войни. Тъй като тези конфликти се въртяха около колониалните интереси и търговските пътища, те основно се отнасяха до военновъздушна война. 

         Първа война между Англия и Нидерландия 1652-1654 г.:   Интересите на двете страни се срещаха на югозапад. Азия, Америка, Африка, европейския (по-специално руския) пазар. Първият. (1652-54) е обявен холандската република в отговор на приемането Закона парламент от Навигация (Вж. Навигация Деяния), 1651, насочени срещу холандския междинен търговията. Военната операция се проведе не само в морските води около Англия и Холандия, но също така и в Средиземно море, в проливите, свързващи Балтийско и Северно море, Индийския океан. Военноморските битки (най-голямата - Плимут през 1652 г., Нюпорт битки през 1652 и 1653, Битката на Портланд в 1653) излязоха с различна степен на успех. Постепенно превъзходството на силите беше наклонено към Англия, която имаше силна флота и установила блокада на холандското крайбрежие.Големи щети на Холандия са извършени от британците по търговските пътища. Съгласно Уестминстърския мирен договор (14 април 1654 г.), Холандия действително трябва да се примирява с навигационния закон. Когато през 1652г. избухва Първата Англо-холандска война, Рьойтер, макар и с доста резерви се завръща във флота и поема неформалния пост на комодор под командването на Маартен Тромп. Рьойтер е най-успешният адмирал в холандската история и може би най-забележителният военноморски командир за целия XVII век. Победите му срещу англичани и французи утвърждават Нидерландия като водеща морска сила през периода. Рьойтер е обичан от своите екипажи Първата победа на Тромп е в битката при Плимът, където Рьойтер изненадващо побеждава английския флот под командването на Дьордж Айск. Следват битките при Кентиш Нок и Габард, в които за пореден път се проявява таланта му да командва.  Смъртта на Тромп в битката при Шефенинхен войната приключва. Де Вит, де факто лидер на Нидерландия, кани Рьойтер да поеме върховното командване на флотта, но Мийхил отказва, заявявайки, че не е подходящ за поста. Въпреки това, през 1654г. приема поста вице-адмирал и заедно със семейството си се мести в Амстердам през 1655г. Накрая Нидерландия е принудена да подпише Уестминстърския мирен договор.
          Втора война между Англия и Нидерландия 1665-1667 г.: 
Втората група Англо- Холандска война (1665-67) е обявена в Холандия през януари 1665, но всъщност започна още през 1664 залавянето на британската военноморска експедиция на холандските колонии в Северна Америка - Ню Амстердам. Отново участв аадмирал Рьойтер. Холандски флот под адмирал Рьойтер печели при Дюнкерк (юни 1666), но бе победен на нос Норт (август 1666). През юни 1667 г. холандският ескадрон блокира устието на Темза. Премества се от Англия в  Бреда (31 Юли 1667) Нов Амстердам. , връщайки се към холандците го заловен по време на войната Суринам. Войната започва през 1665 г., когато англичаните обявяват война — те вече били атакували нидерландски поселения в Нова Нидерландия. Тъй като нидерландците са безпокоени също и от френски нашествия в Испанска Нидерландия, англичаните и нидерландците подписват мирен договор, Бредския договор от 1667 г., но не преди нидерландския адмирал Михил де Ройтер да е унищожил една голяма част от английския флот на Темза. Договорено е англичаните да запазят нидерландските владения в Северна Америка (областта около сегашния Ню Йорк), а ще предадат Суринам на нидерландците. Също така, ограниченията на Указа за мореплаването са облекчени. 
            Трета война между Англия и Нидерландия 1672-1674 г., известна като "гибелната война за Нидерландия. 
Англия обявява война на Републиката, Третата англо-нидерландска война, последвана от ФранцияМюнстер и Кьолн, всички подписали съюзи срещу Републиката. Франция, Кьолн и Мюнстер нахлуват в Републиката, а един опит на англичаните дебаркират на нидерландския бряг едва бил предотвратен. Когато през 1672г. Франция, подкрепена от Англия започва Холандската война (Третата Англо-холандска война), Рьойтер отново застава начело на флота. Победите му над обединените англо-фреснски флоти при Солбей (1672г.), Схоонефелд (1673г.) и Тексел (1673г.) осуетяват опита на съюзниците да дебаркират в Холандия. През 1673г., новият щатхолдер Вилем III създава специално за де Рьойтер поста Лейтенант-Адмирал-Генерал.
image

Адмирал Рьойтер
        През 1674г. експедицията до Мартиника, водена о де Рьойтер се проваля заради болести, проблеми с времето и добре укрепената френска позиция. Две години по-късно, де Рьойтер поема на последната си експедиция. Начело на комбинирана холандско-испанска ескадра, Мийхил потегля към Месина, където местното население, подпомогнато от френски експедиционен корпус отхвърля испанската власт и заплашва да откъсне Сицилия от Испания. В две последователни битки холандците доказват своето предимство над французите, но не успяват да постигнат стратегическите си цели. В същото време е назначен нов наместник, Вилхелм III. Във войната се намесва Франция, дори Нидерландия взема надмощие над Франция, но срещу две от Великите сили за времето си не успява. Английският владетел Чарлз II вкарва държавата във войната, като се договаря с тайните задължения на Луи XIV. По този начин се образува на англо-френски коалиция срещу Нидерландия. Изгладени се временно англо-френските противоречия и това довежда Англия до победен край във войната. Краят ѝ е отбелязан, както първата война между Англия и Нидерландия с Уестърн мистърски мирен договор (19 февруари 1674 г.) С помощта на приятелски немски държавици, нидерландците успяват да дадат отпор на Кьолн и Мюнстер, след което подписват мир с тях, както и с Англия, през 1674 г. — втори Уестминстърски договор (1674). През 1678 г. е сключен мир и с Франция, въпреки че испанските и немски съюзници се чувстват предадени от договора, подписан в Наймеген. Окончателният край на военната кампания приключва през 1678 г.
image

Оливер Кромуел
           Войните меду Англия и Нидерландия започват малко след смъртта на Вилхелм Орански( 1650 г.) и омаломощават Нидерландия. Първата половина на XVII в. е найният златен век. Има и други случаи в световната история, когато една нова току-що освободила се държава изживява веднага своя възход: Вавилон, Арабския халифат, Османската империя, Монголската империя при Чингиз хан, а защо не и България по време на Първото царство при Аспарух и Тервел и при Второто царство при Асеневците. Англия е победила "Непобедимата армада" на Испания на 8 август 1588 г. в Ла-Манша. Минала е Английската буржоазна революция(1640-1648 г. ) и първата война срещу Нидерландия започва при Английската република, т.е. двете сега кралства започват войната като републики.
         Причини за английската победа като цяло във войните: доброто управление и ръководство на воебните действия; по-големия потенциал от жива сила и ресурси; превъзходство по отношение на корабите. За въоръжението- смятам, че е приблизително на едно ниво по време на водене на трите войни. Детайлите са важни- далекобойност на артилерията, маневреност на корабите, умения на командирите в боя. Краят на третата война бележи края на могъществото на Нидерландия и началото на издигането на Англия като водеща колониална сила. Англия по-късно ще осъзне, че на европейския континент трудно ще задъри задълго територии и ще насочи политическите и военните си действия в друга насока.Нидерландия ще остане колониална държава и една стабилна държава задълго, намираща се между две от силните за постоянно и многобройни европейски държави- Франция и Германия. 
Англичаните и холандците са дали названия на много морски термини  на имена по корабите и лодките. 
         На четирите снимки съм поставил едни от най-видните личности на Нидерландия и Англия в периода преди и по време на войните помежду им. След четвъртата война двете държави не се бият, а на няколко пъти са съюзници. Основната причина за започване на войните е спора за морско преимущество и надмощие между две водещи държави. Колониалните интереси също се сблъскват, а след войните Нидерландия отстъпва територии. Англия методически налага своето не само над Нидерландия и Испания, но на много места по света. Има и други случаи, когато тя води по няколко войни- Опиумните войн и срещу Китай, Англо-афганските войни също са няколко и други. След войните в двете държави настъпват промени. 

                        




Гласувай:
54



1. ard - Здравей barin
21.10.2018 10:04
Много хубав и изчерателен постинг по темата.
Образовах се успешно със сутрешното си кафе.

И малко като шега или защо пък не наистина: Защо не се запишеш за участие в "Стани богат"? Мисля, че успешно ще се справиш с въпросите.
Само разбира се ако водещият не успее да те разсее или не започнат да задават трудни въпроси още на ниско ниво, както обикновено правят, и някои хора се объркват.
цитирай
2. barin - Здравей, Маги. Поставяли са ми този ...
21.10.2018 11:47
Здравей, Маги. Поставяли са ми този въпрос, дори тази година зачестиха призивите. Може и да опитам, а пък докъдето стигна.
Поздрави!
цитирай
3. get - Приятелю в обощението казваш: ...
24.10.2018 17:22
Приятелю в обощението казваш:
Първата половина на XVII в. е найният златен век. Има и други случаи в световната история, когато една нова току-що освободила се държава изживява веднага своя възход: Вавилон, Арабския халифат, Османската империя, Монголската империя при Чингиз хан ...

- Пропускаш - след оттеглянето на католическа Испания, там се появява протестанството и по-важното КАПИТАЛИЗМА с неговите БАНКИ и ТЪРГОВИЯ?

Но не само протестанство-банки-търговия (ост-индийска компания) са характерни а и се започва промяна във философията на отношението към света и нещата в него ЗА ПРЕУСПЯВАЩИЯТ БЮРГЕР?
Появява се един такъв блестящ - не само като ум - но и като обслужващ ИНТЕРЕСИТЕ НА ВРЕМЕТО - философ и юрист ХУГО ДЕ ГРООТ ГРОЦИЙ. (1583 – 1654).
Негови са първите концепции в МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО по отношение на ЕСТЕСТВЕНИТЕ и/или ПОЗИТИВНИ ПРАВА ?
През 1604 г. по поръчение на създаденото в Холандия т. нар. Индийско търговско дружество („Дружество за търговия с Индия”), той пише трактат на тема „Коментарии за правото на придобиване“ (De iure praedae Commentarius). Като в тези коментарии се ФОРМУЛИРА ТАКА НАРИЧАНИЯТ в Межд. право "Казус бели" - тоест правни Основания за обявяване на война?

... тук спирам - тъй като виждам, че липсва достатъчен интерес - предвид броя на коментиралите ... жалко!

- Поздрав!
цитирай
4. barin - Здравей, Гете. И аз виждам, че тук ...
24.10.2018 18:06
Здравей, Гете. И аз виждам, че тук по-малко се чете и коментира, но не мога предварително да предвидя как ще е. След оттеглянето на Испания вНидерландия се появява протестанството и тя тръгва по друг път на развитие. Холандците изместват испанците и потртугаците от колониите. Мисля, че има написано, че в Нидерландия се извършва първата буржоазна революция. Благодаря за коментара. Надявам се следващата тема да предизвика по-голям интерес.
Поздрави!
цитирай
5. get - До 4. barin - Здравей, Гете. ... Жалко, защото това е КЛЮЧОВ МОМЕНТ ... ?
24.10.2018 21:02
barin написа:
Здравей, Гете. И аз виждам, че тук по-малко се чете и коментира, но не мога предварително да предвидя как ще е. След оттеглянето на Испания вНидерландия се появява протестанството и тя тръгва по друг път на развитие. Холандците изместват испанците и потртугаците от колониите. Мисля, че има написано, че в Нидерландия се извършва първата буржоазна революция. Благодаря за коментара. Надявам се следващата тема да предизвика по-голям интерес.
Поздрави!


... за историческото развитие на Европа ... а и света ?
цитирай
6. nedovolen - Пействам мой к. при leonleonovpom2 за по-малко цъкане по клавиатурата:
25.10.2018 18:10
17:52 -Какво не ни достига
Един поглед на заглавието от друг "ъгъл".
Любов, мъдрост, истина, доброта, смирение...
Планетата е "летище", на което кацат, престояват определено време души в някакви тела /био-компютри/ и отлитат не винаги там, от където са дошли. Чакат на опашка, като едновремешните за банани, и се молят за шанса, да кацнат пак тук. Те знаят защо. Ние не знаем. Халхабер си нямаме къде живеем.Според една статистика, която я няма в световните, на 100 слезнали души, пет са добри. Дай на един био-компютър с висок коефициент на интелигентност и зла душа власт и гледай какво дърпане ще пада.
И поне поста е в категория история. В Габон са открити над 100 съоръжения - ядрени реактори, създадени преди 1,8 милиона години. Нямам цифрова и правописна грешка. Ние не знаем кои сме, какво сме, защо сме и какво следва да правим. За каква история, технологични джаджи и коефициент на интелигентност говорим.
Аз избирам това, което ми харесва, дето казва един, а на вас може да ви харесват други неща!
:)))
Коментарът чака одобрение

цитирай
7. barin - Здравей, Николай. От моя страна ...
25.10.2018 21:02
Здравей, Николай. От моя страна коментарът ти винаги ще бъде одобрен. За сведение досега съм изтрил само 3-4 коментара. Мисля, че съм срещал коментара, защото всеки ден посещавам leonleonovpom2. Интересен коментар по отношение нан развитието на живота и човечеството. Аз избрах точно тези войни, защото не намерих писано за тях, а може и да не съм забелязал всичко. Земята е от милиони години и винаги някаква форма на живот е имало. Ние само съдим по фосилите и останките, които са намерени. Има още много неща за откриване и изясняване.
Поздрави!
цитирай
8. zaw12929 - Голям, интересен труд Поздрави!
04.11.2018 22:23
Голям, интересен труд Поздрави!
цитирай
9. barin - Благодаря, Приятелю Зав. За жалост ...
04.11.2018 22:26
Благодаря, Приятелю Зав. За жалост цяла седмица имаше проблеми с блога и се надявам скоро да няма, че утре да мога да пусна поредната тема.
Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645798
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031